Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 1-3: “Δικέφαλη” ραψωδία με μαέστρο Κούρτιτς!

Δικαιώνοντας απόλυτα τον χαρακτηρισμό του ντέρμπι, Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ προσέφεραν ένα πανέμορφο ματς χωρίς σκοπιμότητα στο παιχνίδι τους, πληθώρα φάσεων και τελικό νικητή τον «Δικέφαλο» που πίκρανε τους «Πράσινους» με την πρώτη τους φετινή, εντός έδρας ήττα.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς προχώρησε σ’ ένα σχήμα χωρίς με Παλάσιος και Ιωαννίδη, αφήνοντας τον Χατζηγιοβάνη εκτός στη λογική της δημουργίας μιας

γρήγορης ομάδας με δυνατότητα μεγάλης πίεσης και γρήγορης μετάβασης στο γήπεδο, χτυπώντας – κυρίως – τον ΠΑΟΚ στην αδυναμία του, ήτοι τα άκρα της άμυνας.

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου, με νωπές τις μνήμες από τον αγώνα της Κοπεγχάγης, είχε την ανάγκη να φρεσκάρει την ομάδα του και το έκανε προχωρόντας στον καταρτισμό μιας ενδεκάδας αλλαγμένη κατά τα 5/11 σε σχέση με το βράδυ της Πέμπτης. Κάτι που έδωσε στον Ρουμάνο τη δυνατότητα να φέρει στο ματς στο δεύτερο μέρος ποιοτικές επιλογές όπως οι Ελ Καντουρί, Σβαμπ, Σφιντέρσκι. Σημειωτέον πως ήταν το πρώτο φετινό ματς που ο Αυστριακός μέσος έμεινε εκτός αρχικού σχήματος.

Ο Παναθηναϊκός τον ενθουσιασμό, ο ΠΑΟΚ την ουσία

Σε μια κατάμεστη Λεωφόρο οι γηπδούχοι μπήκαν δυνατά θέλοντας και προσπαθώντας να είναι αυτοί που θα πάρουν τα ηνία του αγώνα εξ αρχής, θα ελέγξουν τον ρυθμό και δε θα κληθούν να μπουν σε … άγνωστα «ύδατα». Με την αρωγή του ενθουσιασμού, «γεμάτο» κέντρο και γοργούς ποδοσφαιριστές στα άκρα στόχευσαν άμεσα στο δεξί άκρο της άμυνας του αντιπάλου, έχοντας σε ρόλο δημιουργού τον Χουάνκαρ.

Δεν ήταν πάντως κάτι που ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν περίμενε. Για την ακρίβεια φάνηκε να το … προτιμά, ενισχύοντας τον χώρο μπροστά από την περιοχή με πρόσωπα που όταν η μπάλα περνούσε με γεμίσματα από τη συγκεκριμένη πλευρά προς την περιοχή, επέστρεφαν για να συνδράμουν στην αμυντική λειτουργία μπροστά από τον Πασχαλάκη.

Από την πλευρά τους οι «Πράσινοι» παρουσιάστηκαν προετοιμασμένοι ν’ αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά προσπάθεια των αντιπάλων τους να πιέσουν ψηλά, βγάζοντας την μπάλα με σχετική ευκολία στην επίθεση, όπου Ιωαννίδης και Καρλίτος περίμεναν. Παρόλα αυτά ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που άνοιξε το σκορ στο 13’, όταν ένα κλέψιμο του Βιεϊρίνια στη μεσαία γραμμή έδωσε την ευκαιρία στον Ζίβκοβιτς να πάρει την μπάλα, να κάνει μια κούρσα ανάμεσα σε 3-4 αντιπάλους επιλέγοντας να φύγει αριστερά. Την κατάλληλη στιγμή έκανε το συρτό, παράλληλο γύρισμα κι ο Άκπομ με ιδανικό τελείωμα με το αριστερό (!) «άνοιξε» το σκορ.

Εξέλιξη που έδωσε αυτοπεποίθηση στους ποδοσφαιριστές του «Δικεφάλου» που έδειξαν ζηλευτή πειθαρχία στ’ ανασταλτικά τους καθήκοντα, διατηρώντας σωστές αποστάσεις, παρέχοντας ακριβείς αλληλοκαλύψεις και με τους μεσοεπιθετικούς του να κινούνται υποδειγματικά ανάμεσα στις γραμμές.

Κι όσο οι «Πράσινοι» αναζητούσαν εναλλακτικές στην επίθεση για να προσεγγίσουν με αξιώσεις την περιοχή του Πασχαλάκη ο «Δικέφαλος» περίμενε την επόμενη καλή στιγμή του. Αυήν ήρθε στο 27’ όταν ο Τέιλορ έφυγε στην πλάτη της άμυνας από δεξιά, την κατάλληλη στιγμή γύρισε την μπάλα στο ύψος του πέναλτι όπου ο επερχόμενος Μπίσεσβαρ δοκίμασε με πλασέ (δις) να διπλασιάσει τα τέρματα της ομάδας του αλλά και τις δύο φορές η μπάλα σταμάτησε πάνω στον Βέλεθ. Μάλιστα ο Ισπανός διαιτητής ήλεγξε τη φάση μέσω VAR για υποψία χεριού του συμπατριώτη του αμυντικού χωρίς όμως ν’ ανακαλύψει κάτι μεμπτό.

Με τη συμπλήρωση μισής ώρας αγώνα ο κ. Λουτσέσκου ήρθε αντιμέτωπος μ’ ένα απρόσμενο πρόβλημα καθώς ο αρχηγός της ομάδας του, Αντελίνο Βιεϊρίνια δεν μπορούσε να συνεχίσει με συνέπεια ν’ αντικατασταθεί από τον Ροντρίγκο. Αλλά πριν προλάβει ν’ αποχωρήσει ο Πορτογάλος ο Παναθηναϊκός κατέγραψε την πρώτη καλή του στιγμή, με τον Παλάσιος σε σέντρα που βγήκε – και πάλι – από αριστερά, να βγαίνει μπροστά από τον Βιεϊρίνια αλλά η κεφαλιά που έπιασε από εξαιρετικά πλεονεκτική θέση έφυγε άουτ!

Από εκεί και πέρα οι γηπεδούχοι προσπάθησαν και ανέβασαν ρυθμό χωρίς όμως να πανικοβληθούν οι φιλοξενούμενοι. Είτε με στημένα, είτε με φάσεις εντός περιοχής ο Παναθηναϊκός δεν κατάφερε να φτάσει στην ισοφάριση, έχοντας μια διπλή ευκαιρία με τον Χουάνκαρ, μια άστοχη κεφαλιά του Βέλεθ και μια φάση στο 43’ που ελέγχθηκε από το VAR για χέρι του Τέιλορ χωρίς όμως να προκύψει κάτι. Πάντως στο ίδιο διάστημα, στο 39’ ο Άκπομ την ώρα που ετοιμάστηκε να «εκτελέσει» τον Μπρινιόλι κόπηκε από τον Χουάνκαρ και στο 45’ μια εξαιρετική προσπάθεια του Μπίσεσβαρ, κατέληξε σε άστοχο σουτ με το αριστερό του Ολλανδού.

Η αντίδραση που ήρθε από τον πάγκο για τους «Πράσινους» κι η πρωτόγνωρη ψύχραιμη αντιμετώπιση του «Δικεφάλου»

Οι δύο ομάδες επέστρεψαν στον αγωνιστικό χώρο ακριβώς όπως τελείωσαν το πρώτο μέρος. Εξ αρχής οι γηπεδούχοι έδειξαν αποφασισμένοι ν’ ανατρέψουν της εις βάρος τους κατάσταση με πίεση στο μισό γήπεδο. Ανεβάζοντας – μέχρι και – έξι ποδοσφαιριστές για ν’ αναγκάσουν τον αντίπαλό τους να ψάχνει μακρινές μπαλιές πίεσαν αφόρητα. Ωστόσο, όπως ο ίδιος είχε κάνει στο πρώτο μέρος έτσι και ο ΠΑΟΚ στο δεύτερο βρήκε τους τρόπους, όχι απλά να «σπάσει» αυτήν την πίεση αλλά να βγει και με αξιώσεις στην αντεπίθεση. Το έκανε για πρώτη φορά στο 48’ όταν ο Μουργκ έφυγε ταχύτατα, ο Μπίσεσβαρ του πρόσφερε το όβερλαπ αλλά ο Αυστριακός «χάλασε» τη φάση με κακή πάσα.

Στο 54’ και στο 55’ ο Μπρινιόλι έδειξε εξαιρετικά αντανακλαστικά στην πρώτη περίπτωση στο δυνατό σουτ που επιχείρησε ο Μουργκ από τα όρια της περιοχής, ενώ το δεύτερο πέρασε άουτ. Δύο λεπτά μετά ο κ. Ιβάνοβιτς αποφάσισε ν’ ανακατέψει την … τράπουλα με Μαουρίσιο και Χατζηγιοβάνη αντί των Αλεξανδρόπουλου, Βιτάλ. Κι ένα λεπτό μετά είδε την έμπνευσή του να τον δικαιώνει καθώς σε ένα – ακόμη – ανέβασμα του Χουάνκαρ, ο Ισπανός γύρισε την μπάλα, κανείς δε βγήκε πάνω της, αυτήν έφτασε στον Καρλίτος, εκείνος την … έστρωσε στον επερχόμενο Μαουρίσιο που με δυνατό, διαγώνιο, σχεδόν συρτό σουτ έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνιά της εστίας του Πασχαλάκη για το 1-1, με τον βραζιλιάνο να σκοράρει για δεύτερη φορά φέτος αλλά να μην το πανηγυρίζει κόντρα στην πρώην ομάδα του.

Οι γηπδούχοι θέλησαν να αξιοποιήσουν τον ενθουσιασμό της στιγμής και στην επόμενη φάση ο Ιωαννίδης έκανε μια κούρσα που κόπηκε στην είσοδο της μεγάλης περιοχής από τον Βαρέλα. Εντούτοις ο ΠΑΟΚ δεν έβγαλε πανικό στο παιχνίδι του και στο 62’ απείλησε εκ νέου με κεφαλιά του Άκπομ. Στο 66’ ο τεχνικός των «Πρασίνων» απέσυρε τον Ιωαννίδη περνώντας στο ματς τον Βιγιαφάνιες θέλοντας να παίξει χωρίς καθαρόαιμο φορ καθιστώντας την ομάδα του ακόμη πιο γρήγορη.

Με τη συμπλήρωση εβδομήντα λεπτών ο Μουργκ έδωσε τη θέση του στον Ελ Καντουρί και τρία λεπτά μετά έλαβε χώρα η φάση που πιθανόν ν’ άλλαζε δραστικά την εικόνα του αγώνα. Ο Χατζηγιοβάννης νίκησε κατά κράτος τον αντίπαλό του, έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και με τον Πασχαλάκη εξουδετερωμένο ο αμαρκάριστος Μαουρίσιο έστειλε την μπάλα πάνω από την εστία χάνοντας μοναδική ευκαιρία για την ολική ανατροπή. Στο 78’ αποχώρησε ο Καρλίτος για να μπει ο Μακέντα με τον Παλάσιος να πηγαίνει αριστερά αλλάζοντας σχηματισμό σε 4-2-3-1 και στο ίδιο λεπτό ο Μπρινιόλι κράτησε την ομάδα του στο ματς λέγοντας «όχι» σε τετ α τετ με τον Άκπομ!

Το ματς απέκτησε ταχύτατο ρυθμό, ο Βιγιαφάνιες έχασε ευκαιρία πηγαίνοντας σε κακό τελείωμα, ενώ στην αμέσως επόμενη φάση και πάλι ο Μπρινιόλι έδιωξε σε κόρνερ δυνατό σουτ του Ζίβκοβιτς. Από την εκτέλεση του κόρνερ, προέκυψε πτώση του Μιχαηλίδη σε επαφή με τον Βιγιαφάνιες, με τον διαιτητή αρχικά ν’ αφήνει το ματς να εξελιχθεί και στη συνέχεια, αφού ο ίδιος εξέτασε τη φάση να υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών εν μέσω διαμαρτυριών από την πλευρά των γηπεδούχων.

Ο Κούρτιτς ανέλαβε την εκτέλεση και με περισσή ψυχραιμία ανέκτησε το πρβάδισμα για την ομάδα του πέντε λεπτά πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου. Ένα λεπτό μετά Σβαμπ και Σφιντέρσκι αντικατέστησαν τους Εσίτι-Άκπομ. Στο 89’ μια προβολή του Βιγιαφάνιες σε συρτή σέντρα του Χουάνκαρ ανάγκασε τον Πασχαλάκη σε δύσκολη επέμβαση, ενώ στη συνέχεια της φάσης, η έξοδος του διεθνή πορτιέρε, η πτώση των Βαρέλα-Βέλεθ κι ένα κλέψιμο του πορτιέρε του ΠΑΟΚ πριν ο Μακέντα προλάβει να εκτελέσει έγραψαν το σκηνικό ενός στιγμιότυπου που προκάλεσε – εκ νέου – διαμαρτυρίες των γηπεδούχων.

Όπως συνέβη και στο ξεκίνημα της τελευταίας φάση του ματς, για το μαρκάρισμα του Τέιλορ στον Παλάσιος, καθώς στην εξέλιξη της φάσης, ο «Δικέφαλος» κέρδισε το φάουλ από την εκτέλεση του οποίου ο Κούρτιτς διαμόρφωσε με αριστουργηματικό τρόπο το τελικό σκορ.

Διαιτητής

Κάρλος Ντελ Θέρο Γκράντε (Ισπανία)

VAR

Χοσέ Μοντέρο Λουίς Μουνουέρα (Ισπανία)

Βοηθοί

Ινίγο Σεραΐν Πριέτο Λόπεθ Ντε (Ισπανία)

Γκονζάλο Γκαρσία Γκονζάλεθ (Ισπανία)

Τέταρτος

Περράκης (Αθηνών)

Οι συνθέσεις:

Παναθηναϊκός (Ιβ. Γιαβάνοβιτς) (4-5-1): Μπρινιόλι, Κώτσιρας, Βέλεθ, Σάρλια, Χουάνκαρ, Ρούμπεν Πέρεθ, Αλεξανδρόπουλος (58’ Μαουρίσιο), Παλάσιος, Καρλίτος (78’ Μακέντα), Βιτάλ (58’ Χατζηγιοβάνης), Ιωαννίδης (66’ Βιγιαφάνιες).

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου (4-2-3-1): Πασχαλάκης, Τέιλορ, Βαρέλα, Μιχαηλίδης, Βιεϊρίνια (33’ Ροντρίγκο), Εσίτι (86’ Σβαμπ), Κούρτιτς, Μουργκ (70’ Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ, Α. Ζίβκοβιτς, Άκπομ (86’ Σβιντέρσκι).

Keywords
Τυχαία Θέματα