Παναθηναϊκός-Άρης 1-0: Θριαμβευτής με buzzer beater στον τελικό των αποβολών! (videos)

Ο Παναθηναϊκός είναι ο θριαμβευτής στον 81o τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας! Επικράτησε 1-0 με γκολ buzzer beater του Γιώργου Βαγιαννίδη στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων του αγώνα (90’+6′) κόντρα στον Άρη, που τελείωσε τον αγώνα με εννιά παίκτες, ενώ κι οι “πράσινοι” έφυγαν με παίκτη λιγότερο από το γήπεδο. Οι νικητές εκτός από το τρόπαιο,

που είναι το εικοστό στην ιστορία τους, πήραν και το δεύτερο καλό εισιτήριο για την Ευρώπη, αυτό για τα προκρματικά του Europa League.

Οι αποβολές που έκριναν σε μεγάλο βαθμό το ματς είναι των Νταρίντα στο 63ο και Ζουλς στο 71ο από πλευράς Άρη, ενώ από πλευράς Παναθηναϊκού είχε προηγηθεί αυτή του Κώτσιρα στο 51ο λεπτό. Τότε οι “κίτρινοι” φάνηκε να παίρνουν το πάνω χέρι, έκαναν τις σημαντικότερες ευκαιρίες τους με τον Ζαμόρα, όμως, μέσα σε ένα εικοσάλεπτο έγινε η… ανατροπή στο αριθμητικό πλεονέκτημα, που τους έβαλε στα σχοινιά κι ήταν κομβική σε ό,τι αφορά στη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος.

Κεντρικό πρόσωπο του τελικού ήταν η διαιτητής του αγώνα, η Γαλλίδα, Στεφανί Φραπάρ, που προσπάθησε να κρατήσει ένα σκληρό -είναι η αλήθεια- παιχνίδι με συνεχή σφυρίγματα και κάρτες. Στο τέλος, διοικούντες, μέλη της τεχνικής ηγεσίας και παίκτες του Άρη την περικύκλωσαν και ζήτησαν τα ρέστα. Οι σκηνές δεν ήταν ό,τι καλύτερο για έναν πληγωμένο έτσι κι αλλιώς τελικό, λόγω της απουσίας κόσμου από τις κερκίδες…

Θυμηθείτε εδώ το match center του αγώνα

Επιλογές χωρίς εκπλήξεις

Οι δύο προπονητές πήγαν στα σίγουρα στο ξεκίνημα του τελικού του Κυπέλλου. Τόσο ο Χρήστος Κόντης, όσο και ο Άκης Μάντζιος προχώρησαν σε επιλογές αναμενόμενες, χωρίς να επιχειρήσει να ρισκάρει ο ένας απέναντι στον άλλο. Άλλωστε, η σημασία του αγώνα ήταν τέτοια, που δεν προσφερόταν για κάτι διαφορετικό.

Ο Κόντης, από την πλευρά του, παράταξε τους “πράσινους” σε σχηματισμό 4-3-3. Εμπιστεύτηκε ξανά φανέλα βασικού στον Λοντίγκιν, με τους Κώτσιρα, Αράο, Γεντβάι, Χουάνκαρ τετράδα στην άμυνα. Οι Τσέριν, Ρούμπεν και Μπακασέτας συνέθεταν την τριάδα του κέντρου, με τους Μαντσίνι, Ιωαννίδη και Μπερνάρ να αποτελούν την επιθετική τριπλέτα.

Ο Μάντζιος πήγε στη δική του πεπατημένη, επιλέγοντας σχηματισμό 4-2-3-1. Τοποθέτησε τον Κουέστα στην εστία, τον Οντουμπάτζο δεξιά στην άμυνα, τον Μοντόγια αριστερά, τους Φαμπιάνο και Μπράμπετς κεντικούς αμυντικούς, τους Ζουλς και Νταρίντα αμυντικούς μέσους, τον Μανού Γκαρθία επιτελικό μέσο, τους Σουλεϊμάνοφ και Ζαμόρα στις πτέρυγες και τον Μορόν στην κορυφή της επίθεσης.

Σκληρό ματς, φάσεις με το σταγονόμετρο

Το χαρακτηριστικό του πρώτου ημιχρόνου ήταν η σκληράδα στο παιχνίδι των δύο μονομάχων. Τόσο οι “πράσινοι”, όσο και οι “κίτρινοι” δεν ρίσκαραν, ώστα να ανοιχτούν και να επιχειρήσουν το απρόβλεπτο. Αντιθέτως, προσπάθησαν ό,τι κάνουν να είναι απολύτως υπολογισμένο και ορθολογικό. Το αποτέλεσμα ήταν η εικόνα του παιχνιδιού να είναι αυτή μιας σφιχτής αναμέτρησης.

Δεν προκάλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο αντίπαλοι έκαναν μόλις από μία καλή φάση, άξιες να τις μνημονεύσει κανείς. Η πρώτη ήταν για τον Άρη. Στο 25ο, ο Φαμπιάνο πήρε εξ επαφής κεφαλιά, όμως, ο Λοντίγκιν είχε απάντηση. Μεγάλη απόκρουση για τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού, που κράτησε αλώβητη την εστία του σε εκείνη τη δύσκολη στιγμή.

Από την άλλη πλευρά, ο Μαντσίνι είχε τη στιγμή του στο 27ο. Πήρε την μπάλα δεξιά μέσα στην περιοχή του Άρη, σούταρε, όμως, ο Κουέστα μπλόκαρε την μπάλα χωρίς πρόβλημα. Και για τον Ισπανό τερματοφύλακα του Άρη ήταν σπουδαία απόκρουση, αφού δεν επέτρεψε στον Παναθηναϊκό να προηγηθεί και να βάλει δύσκολα στην ομάδα του.

Γενικώς, κυριάρχησαν τα φάουλ σε αυτό το διάστημα, οι κίτρινες κάρτες, τα σφυρίγματα της Φραπάρ και οι συχνές διακοπές στο παιχνίδι. Το μόνο διάστημα που ο τελικός είχε έναν κάποιον καλό ρυθμό ήταν από το 20ό έως το 30ό. Στα άλλα τριανταπέντε λεπτά είτε το τέμπο ήταν αργό, είτε υπήρχαν σκληρά μαρκαρίσματα και διακοπές.

Αποβολές και… ξαφνικός θάνατος

Σκληρό συνέχισε να είναι το παιχνίδι και στο δεύτερο ημίχρονο. Τόσο, που στο 51ο λεπτό ο Κώτσιρας είδε την πρώτη κόκκινη κάρτα, μετά από μαρκάρισμα στον Ζαμόρα. Ο μπακ του Παναθηναϊκού είδε δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες και δίνοντας πλεονέκτημα στον Άρη.

Οι “κίτρινοι” βγήκαν στην επίθεση, έκαναν δύο μεγάλες ευκαιρίες με τον Ζαμόρα, στο 55ο και στο 56ο, όταν έχασε σουτ εξ επαφής, αλλά δεν κατάφεραν να βρούνε γκολ! Στο 63ο ήρθε το πρώτο χτύπημα γι’ αυτούς, με την αποβολή του Νταρίντα. Το αριθμητικό πλεονέκτημα χάθηκε κι όχι μόνον αυτό, καθώς ήρθε και η… ανατροπή. Στο 71ο ο Ζουλς εντελώς αψυχολόγητα χτύπησε εκτός φάσης τον Μπακασέτα, ενώ είχε κερδίσει φάουλ ο Άρης, και οι “κίτρινοι” έμειναν με εννιά, χάνοντας τη συνοχή τους κι οποιαδήποτε επιθετική βλέψη.

Ο Παναθηναϊκός πήρε την μπάλα, πίεσε, βρήκε καλές στιγμές με τον Μπερνάρ στο 79ο και τον Ιωαννίδη στο 80ό, μέχρι που βρήκε και το γκολ με τον Βαγιαννίδη στο 90’+6′, με εξ επαφής σουτ μετά από σέντρα του Χουάνκαρ. Όχι μόνο βγήκαν από τη δύσκολη θέση οι “πράσινοι”, αλλά στο τέλος πανηγύρισαν το εικοστό τρόπαιο της ιστορίας τους.

Διαιτητής: Στεφανί Φραπάρ

1ος Βοηθός: Μίκαελ Μπερκεμπρού

2ος Βοηθός: Στίβεν Τορεγκρόσα

4ος Διαιτητής: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος

VAR: Αμίντ Γκουεναουί

AVAR: Κωνσταντίνος Ψάρρης

Παναθηναϊκός (Χρήστος Κόντης): Λοντίγκιν, Χουάνκαρ, Πέρεθ, Ιωαννίδης, Μπακασέτας, Μπερνάρ, Τσέριν, Μαντσίνι (64′ Βαγιαννίδης), Γεντβάι, Κώτσιρα, Αράο

Άρης (Άκης Μάντζιος): Κουέστα, Φαμπιάνο, Γκαρθία (68′ Βερστράτε), Ζαμόρα, Μπράμπετς, Νταρίντα, Οντουμπάτζο, Ζουλς, Μοντόγια, Μορόν, Σουλεϊμάνοφ

Keywords
Τυχαία Θέματα