Παναθηναϊκός: Αποκτά αρχές τακτικής και προοπτική υψηλών στάνταρ

Όσων τα μάτια πόνεσαν και…άντεξαν να παρακολουθούν την περσινή ομάδα του Παναθηναϊκού, είναι σίγουρα ότι ένιωσαν μεγαλύτερη βεβαιότητα για την νέα ομάδα των «πρασίνων» που έδωσε τα δυο πρώτα «crash test», επιπέδου Εuroleague, στο 4ο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος». Ο απολογισμός της μίας νίκης κόντρα στην δις πρωταθλήτρια Ευρώπης, Εφές Αναντολού και της μίας ήττας

από την Αρμάνι Μιλάνου, βρίσκεται πάντα σε δεύτερη μοίρα συμπερασμάτων για κάθε ομάδα που βρίσκεται σε περίοδο προετοιμασίας. Αυτό για το οποίο κρίνεται ο Παναθηναϊκός, είναι η εικόνα που είχε στα δυο φιλικά παιχνίδια, το ποσοστό καλής απόδοσης που είχε σε άμυνα και επίθεση και η διάρκεια αυτής της απόδοσης.

Οι «πράσινοι» έχουν νέο προπονητή και επιτελείο, εφτά νέους ξένους παίκτες (μετά την πρόσφατη απόκτηση του Πονίτκα), εκ των οποίων η πλειοψηφία συγκροτείται από Ευρωπαίους και οι Αμερικάνοι είναι μειοψηφία, έχουν εντάξει τους αδελφούς Καλαϊτζάκη στην ομάδα και κοιτάζουν ακόμα στη αγορά για έναν ακόμα παίκτη στην θέση του πάουερ φόργουορντ.

Κάθε ομάδα που κάνει σ’ ένα καλοκαίρι, τόσες μεταγραφές και ειδικά στις θέσεις των ξένων παικτών, θα είναι ευτυχής, αν η επιτυχία των επιλογών της, φτάσει τους 5 ή και τους έξι παίκτες. Είναι πολύ δύσκολο, αν όχι ανέφικτο να πετύχει το 7/7 και να κάνει…διάνα σε όλους.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται στην χρονική φάση κατανομής ρόλων και της εμπέδωσης τους από όλους τους παίκτες που έχει στην διάθεση του, ο Ντέγιαν Ράντονιτς, ώστε να αρχίσει να αυξάνει την απαιτούμενη ομοιογένεια του συνόλου. Για τον έναν μήνα προετοιμασίας που έχει κάνει ο νέος Παναθηναϊκός, η «χημεία» της ομάδας, έχει θετικό πρόσημο. Και ακόμα δεν έχει μπει στην ομάδα ο Μάριους Γκριγκόνις που είναι τραυματίας και δεν έπαιξε στα δυο φιλικά, καθώς και ο νεοφερμένος Ματέους Πονίτκα.

Αν και η περσινή ομάδα του Παναθηναϊκού, δεν μπορεί να προσφερθεί ούτε για…σύγκριση, γιατί το επίπεδο της ποιότητας της, ήταν χαμηλό, ο φετινός Παναθηναϊκός έδειξε στο ΟΑΚΑ, ότι έχει αρχή, μέση και τέλος. Με την προοπτική ότι η μέση και η εξάντληση των δυνατοτήτων του για το…τέλος, έχει αρκετή διαδρομή να διανύσει. Η περιφερειακή γραμμή του Παναθηναϊκού είναι ενισχυμένη και στις δυο θέσεις, έχει εναλλακτικές επιλογές για συνεργασίες «διδύμων» (πλει μέικερ και σούτινγκ γκαρντ). Στο σύγχρονο μπάσκετ, οι κοντοί αποφασίζουν και ορίζουν τις τύχες των αγώνων και ο Παναθηναϊκός σε αυτόν τον τομέα είναι ασφαλής. Δεν θα γίνει έρμαιο των διαθέσεων από αντιπάλους που έχουν ακόμα καλύτερη και κλασάτη περιφερειακή γραμμή.

Αμυντικά, οι «πράσινοι» δέχτηκαν 71 πόντους από την Εφές Αναντολού και 77 από την Αρμάνι. Καλή αμυντική αποτελεσματικότητα για την χρονική φάση και ενώ έχει περιθώρια να σταθεροποιήσει παθητικό πόντων στους 75 ή και ακόμα πιο κάτω, αν έχει ομαδική δουλειά και όχι μόνο…ατομική ευθύνη στα «μετόπισθεν».

Στα λάθη, ήταν προσεκτικός με 9 στο πρώτο παιχνίδι με την τουρκική ομάδα και 12 κόντρα στην ιταλική, ενώ στην αντιστοιχία με τις ασίστ, είχε 16 με την Εφές και μονοψήφιο αριθμό (9) με την Αρμάνι, από την οποία έχασε στα ριμπάουντ (9 λιγότερα).

Στο τρίποντο, οι παίκτες του Ράντονιτς δεν κάνουν…κατάχρηση. Δεκαοκτώ προσπάθειες (8 εύστοχα) με την Εφές και 19 (6 εύστοχα) με την Αρμάνι, ενώ στην συγκεκριμένη χρονική φάση, αναζητούν το σουτ δυο πόντων και θα πρέπει να ενσωματωθούν οι Γκριγκόνις και Πονίτκα που έχουν δεδομένα καλά στάνταρ στα σουτ, ειδικά ο Λιθουανός.

Επόμενο «crash test» για τον Παναθηναϊκό θα είναι ελληνικού χαρακτήρα στο Σούπερ Καπ του ΕΣΑΚΕ, στην Ρόδο και ιδιαίτερα η διεκδίκηση του πρώτου τίτλου της νέας σεζόν, απέναντι στον νταμπλούχο και «αιώνιο» αντίπαλο, Ολυμπιακό, ο οποίος προέρχεται από καλές εμφανίσεις και νίκες στο τουρνουά της Κύπρου.

Εξάλλου, η σύγκριση με τον πρώτο της προηγούμενης αγωνιστικής περιόδου, προσφέρει περισσότερα ασφαλέστερα συμπεράσματα για την εκμηδένιση ή όχι στο προβάδισμα που έχει. Αυτό συνέβαινε και αντίστροφα, στις χρονιές που ο Παναθηναϊκός ήταν πρωταθλητής και νταμπλούχος στην Ελλάδα. Χωρίς…παρεξήγηση από τον Κολοσσό και τον Προμηθέα, ο τελικός του Σούπερ Καπ, την ερχόμενη Κυριακή (2/10) θα έχει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αποστολή…μηνυμάτων, έστω και πρόωρο για τις δυνατότητες των  «αιωνίων».

Keywords
Τυχαία Θέματα