Οξεία ηπατίτιδα: Γιατί η βασική οδηγία προφύλαξης είναι το πλύσιμο των χεριών

Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι η βασική οδηγία που δίνουν οι γιατροί στους γονείς για την πρόληψη της οξείας ηπατίτιδας, μετά την άνοδο των κρουσμάτων σε παιδιά κάτω των δέκα ετών και ενώ η “πηγή” της έξαρσης παραμένει ακόμη υπό διερεύνηση.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο London School of Economics Ηλία Μόσιαλο, για την ώρα οι υποθέσεις εργασίας προσανατολίζονται γύρω από τη λοίμωξη με αδενοϊό σε έδαφος αυξημένης ευαισθησίας.

Δηλαδή πως λόγω

κάποιου ακόμα αδιευκρίνιστου παράγοντα επηρεάζονται τα μικρά παιδιά, οι λοιμώξεις από αδενοϊό εξελίσσονται διαφορετικά από ό,τι συνήθως και μπορούν να προκαλέσουν την προκειμένη ανοσοπαθολογία. Θα μπορούσε επίσης να ευθύνεται η προηγούμενη έκθεση σε κορονοϊό ή άλλη λοίμωξη, η ταυτόχρονη λοίμωξη αδενοϊού με κορονοϊό, μια νέα παραλλαγή αδενοϊού, ένα νέο παθογόνο που είτε δρα μόνο του είτε ως ταυτόχρονη λοίμωξη με αδενοϊό η/και κορονοϊό, ή ακόμα και μια νέα παραλλαγή του κορονοϊού.

Η ηπατίτιδα μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο, όπως και ο κορονοϊός, δηλαδή αερογενώς. Οι αδενοϊοί μεταφέρονται κυρίως μέσω σταγονιδίων. Επιπλέον μπορούν να μεταφερθούν και μέσω της κοπρανοστοματικής οδού, ενώ μπορεί να γίνει διασπορά και στα μάτια με τα χέρια.

Γι’ αυτό καλό είναι να επιβλέπουμε και τα μικρά παιδιά ώστε να πλένουν σωστά τα χέρια τους. Σημειώνεται πως τα βασικά συμπτώματα περιλαμβάνουν ανορεξία, καταβολή, αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (ίκτερος) γαστρεντερικά συμπτώματα, όπως κοιλιακό άλγος, διάρροια και εμετός που προηγήθηκαν της εμφάνισης της οξείας ηπατίτιδας, ενώ πολλές περιπτώσεις παρατηρήθηκε και πυρετός.Μέσος όρος ηλικίας τα 3 έτη

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) συνεχίζει να διερευνά τις περιπτώσεις οξείας ηπατίτιδας. Οι τελευταίες κλινικές λεπτομέρειες που κοινοποίησε το CDC προέρχονται από την Αλαμπάμα, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα. Τα κλινικά αρχεία αναλύθηκαν για εννέα συνολικά ασθενείς που εισήχθησαν σε νοσοκομείο Παίδων μετά την 1η Οκτωβρίου 2021.

Οι ασθενείς δεν έχουν καμία σύνδεση μεταξύ τους. Ήταν όλοι υγιείς χωρίς σημαντικές συννοσηρότητες και χωρίς αδυναμία του ανοσοποιητικού τους συστήματος. Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν περίπου τρία έτη, με εύρος από μικρότερο των δύο έως μεγαλύτερο των πέντε ετών.

Ο αδενοϊός αναγνωρίζεται ως αιτία ηπατίτιδας μεταξύ ανοσοκατεσταλμένων παιδιών, αλλά μπορεί να είναι ένας “υποαναγνωρισμένος παράγοντας που συμβάλλει στην ηπατική βλάβη μεταξύ υγιών παιδιών” σύμφωνα με το CDC. Μεταδίδεται κυρίως από τα κόπρανα στο στόμα.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για τους αδενοϊούς στα παιδιά. Οι αδενοϊοί τείνουν να παραμένουν στις επιφάνειες και τα απολυμαντικά χεριών με βάση το οινόπνευμα δεν λειτουργούν καλά εναντίον τους, σύμφωνα με την Δρ. Ασλέσα Καουσίκ, εκπρόσωπο της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

“Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό είναι το καλύτερο” δήλωσε η Καουσίκ στο CNN. “Κρατήστε απόσταση από οποιονδήποτε είναι άρρωστος με βήχα και φτέρνισμα και διδάξτε στα παιδιά σας να βήχουν ή να φτερνίζονται στο μανίκι τους”.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οξεία,oxeia