Ουκρανία: Οι Ρώσοι ανασυντάσσονται για την τελική επίθεση στο Κίεβο, εκτιμά το βρετανικό υπουργείο Αμυνας

Οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν πολλαπλές επιθέσεις με πυραύλους νωρίς την Παρασκευή σε ένα ευρύ φάσμα στόχων σε όλη την Ουκρανία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές μέσα και γύρω από την κεντρική πόλη Ντνίπρο, και επίσης επιτέθηκαν σε αεροδρόμια στα δυτικά της χώρας, τα οποία προηγουμένως είχαν γλιτώσει από τη πολεμική σύγκρουση.

Πιο κοντά στο Κίεβο, οι μάχες έχουν ενταθεί στα βορειοανατολικά και ανατολικά της πρωτεύουσας, μετά την επιτυχή αναχαίτιση και επίθεση από τους Ουκρανούς σε ρωσικά τανκς την Πέμπτη. Αυτό το μέτωπο είναι ακόμα πολύ ενεργό, αναφέρει το CNNi. Από

την πλευρά του το βρετανικό Υπουργείο Αμυνας εκτιμά ότι ίσως αυτή η αναδιάταξη δυνάμεων, να είναι η πρώτη φάση πρίν από την τελική επίθεση στο Κίεβο.

Μια αεροπορική επιδρομή κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Brovary ακριβώς ανατολικά του Κιέβου δεν προκάλεσε θύματα, σύμφωνα με τις αρχές του Κιέβου.Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν επίσης ένα χτύπημα πυραύλων στην πόλη Baryshivka κατά τη διάρκεια της νύχτας, περίπου 45 μίλια ανατολικά της πρωτεύουσας. Σύμφωνα με τις αρχές, 60 διαμερίσματα υπέστησαν ζημιές μαζί με τέσσερις πολυκατοικίες και 10 σπίτια.

Οι ρωσικές δυνάμεις κινήθηκαν τρία μίλια (5 χιλιόμετρα) πιο κοντά στο Κίεβο τις τελευταίες 24 ώρες, δήλωσε την Πέμπτη ανώτερος αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι τα ρωσικά στρατεύματα που προχωρούσαν από τα βορειοδυτικά βρίσκονται τώρα μόλις εννέα μίλια (15 χλμ) από το κέντρο της πόλης, είπε στους δημοσιογράφους ο αξιωματούχος που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, γράφει το BBC.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν επίσης να κλείσουν την πόλη από τα βορειοανατολικά, και τώρα βρίσκονται 40 χιλιόμετρα μακριά, είπε ο αξιωματούχος.

Η ρωσική στρατιωτική φάλαγγα που για σχεδόν δύο εβδομάδες βρίσκεται έξω από το Κίεβο έχει πλέον διασκορπιστεί, σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες και οι δυνάμεις φαίνεται να ανασυντάσσονται. Το κονβόι εθεάθη τελευταία φορά κοντά στο αεροδρόμιο Antonov, βορειοδυτικά του Κιέβου και η κίνησή αυτή θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια νέα ώθηση προς την πόλη, αναφέρει το BBC.

Η εταιρεία που τράβηξε τις φωτογραφίες Maxar Technologies είπε ότι τμήματα της συνοδείας βρίσκονταν σε θέσεις στις γύρω πόλεις. Άλλα τμήματα είναι βορειότερα, με το πυροβολικό να βρίσκεται πλέον σε θέσεις βολής.

“Η Ρωσία πιθανότατα επιδιώκει να επαναφέρει και να επανατοποθετήσει τις δυνάμεις της για επιθετική δραστηριότητα τις επόμενες ημέρες”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Βρετανίας σε μια ενημέρωση από τις υπηρεσίες πληροφοριών. “Αυτό θα περιλαμβάνει πιθανώς επιχειρήσεις εναντίον της πρωτεύουσας Κιέβου“.

Σύμφωνα με το Reuters η βρετανική ενημέρωση ανέφερε ότι οι ρωσικές χερσαίες δυνάμεις εξακολουθούν να σημειώνουν περιορισμένη πρόοδο, που εμποδίζονται από ζητήματα επιμελητείας και την ουκρανική αντίσταση.

Ο Thomas Bullock, ανώτερος αναλυτής της Janes, είπε στο CNN ότι “η τακτική της Ουκρανίας να στοχεύει τις γραμμές ανεφοδιασμού λειτούργησε καλά, ειδικά κατά τις πρώτες 5-10 ημέρες του πολέμου. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ουκρανική τακτική και εν μέρει στον τρόπο λειτουργίας της Ρωσίας”.

“Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο ημερών του πολέμου οι ρωσικές δυνάμεις φαίνεται ότι έδωσαν προτεραιότητα να κινηθούν γρήγορα προς τα εμπρός για να εξασφαλίσουν άμεσα στόχους. Αυτό σημαίνει ότι δεν προχωρούσαν ως μια συνεκτική πρώτη γραμμή που ασφαλίζει εδάφη καθώς προχωρούν”, είπε.

“Αυτό επέτρεψε ουσιαστικά στις ουκρανικές δυνάμεις να γλιστρήσουν πίσω από τις μηχανοκίνητες μονάδες της Ρωσίας και να επιτεθού σε ακάλυπτους δρόμους από πίσω. Δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η τακτική καθώς η Ρωσία αρχίζει να αναπροσανατολίζει τις δυνάμεις της για έναν μεγαλύτερο πόλεμο μετά την αποτυχία τους να εξασφαλίσουν μια γρήγορη νίκη“, πρόσθεσε ο Bullock.

Επιθέσεις για πρώτη φορά στα δυτικά της Ουκρανίας

Σημαντικές ζημιές σημειώθηκαν στο αεροδρόμιο του Λούτσκ στη βορειοδυτική Ουκρανία, περίπου 70 μίλια από τα πολωνικά σύνορα. Ο κυβερνήτης της περιοχής Volyn είπε ότι τέσσερις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από ένα ρωσικό βομβαρδιστικό και δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν. Καπνοί φάνηκαν και στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Ivano-Frankivsk, στη δυτική Ουκρανία, το οποίο χτυπήθηκε από πυραύλους.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δήλωσε την Παρασκευή: “Όπλα μεγάλης εμβέλειας υψηλής ακρίβειας επιτέθηκαν στη στρατιωτική υποδομή της Ουκρανίας. Τα στρατιωτικά αεροδρόμια στο Λούτσκ και στο Ivano-Frankivsk τέθηκαν εκτός δράσης”.

Η Galina Padalko -πρώην μέλος του δημοτικού συμβουλίου του Λούτσκ- τράβηξε μια φωτογραφία που δείχνει μαύρο καπνό στο αεροδρόμιο.

“Μένουμε 2 χιλιόμετρα μακριά. Οι πύραυλοι μας ξύπνησαν. Ζούσαμε στο Χάρκοβο και φύγαμε από την πόλη την περασμένη εβδομάδα. Οι Ρώσοι βομβαρδίζουν το Χάρκοβο 100 φορές την ημέρα. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό δεν ήταν τόσο κακό”.

Η Galina και ο σύζυγός της Dmytro είπαν ότι δεν άκουσαν ήχο ρωσικού αεροπλάνου στον ουρανό, σε αντίθεση με το Χάρκοβο όπου δραστηριοποιούνται ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη.

ΠΗΓΗ: THETOC

Keywords
Τυχαία Θέματα