Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλεί τον Πούτιν επισήμως για διαπραγματεύσεις

Θετικό στο ενδεχόμενο συνομιλίων με τη Μόσχα, και για το θέμα του ουδέτερου καθεστώτος στην Ουκρανία, εμφανίστηκε το Κίεβο κατά τη δεύτερη μέρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και καθώς οι ρωσικές δυνάμεις έχουν φθάσει σε απόσταση αναπνοής από καίρια σημεία.

“Εάν οι συνομιλίες είναι δυνατές, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν. Εάν στη Μόσχα πουν ότι θέλουν συνομιλίες, και για το ουδέτερο καθεστώς, δεν το φοβόμαστε αυτό”, δήλωσε σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας

Η Ουκρανία επιθυμεί την ειρήνη και είναι έτοιμη για συνομιλίες

με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης ενός ουδέτερου καθεστώτος σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας στο Reuters.

“Η ετοιμότητά μας για διάλογο εντάσσεται στη συνεχή μιας επιδίωξη για ειρήνη”.

Απορρίπτει ο Λαβρόφ την πρόταση

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, απέρριψε την προσφορά της Ουκρανίας για διαπραγμάτευση.

Ρωσικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν πως ο Λαβρόφ είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μόσχα ότι ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει “ψέματα” λέγοντας ότι ήταν έτοιμος να συζητήσει ένα ουδέτερο καθεστώς για την Ουκρανία.

Ναρίσκιν: “Μόνη λύση η ουδετερότητα”

Ο επικεφαλής των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν δήλωσε επίσης λίγο νωρίτερα πως “η Ρωσία θα αποκαταστήσει γρήγορα την ειρήνη στην Ουκρανία και θα αποτρέψει μια μεγαλύτερης κλίμακας σύγκρουση στην Ευρώπη”, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο διευθυντής της Ρώσικης Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε ότι η μόνη λύση για την Ουκρανία είναι η ουδετερότητα. Το Κρεμλίνο σημείωνε νωρίτερα ότι έλαβε γνώση των δηλώσεων των Ουκρανών αξιωματούχων ότι το Κίεβο ήταν έτοιμο να συζητήσει ακόμα και την ουδετερότητα και ότι ανέλυε τις σχετικές δηλώσεις.

Σημειώνεται ότι η Ουκρανία είχε λάβει την υπόσχεση από το ΝΑΤΟ ότι θα συζητούσε την ένταξή της στον Οργανισμό ήδη από το 2008, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι αυτό θα ήταν κόκκινη γραμμή για τη Μόσχα.

Πηγή: Thetoc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα