Ουαί τοις ηττημένοις

Ερχόμενος στο ντέρμπι με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός ήξερε πως είχε μόλις δύο νίκες μες το 2019, ήξερε ότι έχει θέμα στο γκολ, ήξερε πως δεν είχε νίκη σε ντέρμπι και ήξερε πως μερικές μέρες πριν είχε δεχθεί ένα ηχηρό "χαστούκι" από τον ΠΑΟΚ στο Ολυμπιακό
Στάδιο.

Όλα αυτά συνέθεταν ένα σκηνικό χαμηλής αυτοπεποίθησης και κακής ψυχολογίας. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για να μπει μια μεγάλη ομάδα σε ένα μεγάλο παιχνίδι. Όλη η εβδομάδα κύλησε στο μυαλό του Δώνη με το τί πρέπει να κάνει αρχικά για να παρουσιάσει έναν ανταγωνιστικό Παναθηναϊκό που αρχικά δεν θα κινδυνεύσει από τα επιθετικά ατού της Ένωσης.

Σε αυτό μεγάλο ρόλο θα έπαιζε η συμμετοχή του Κουλιμπαλί αρχικά και η αγωνιστική του κατάσταση κατ' επέκταση. Με δεδομένη την απουσία του Μπουζούκη, ήξερε ο Έλληνας τεχνικός πως θα υστερούσε ακόμα περισσότερο σε δημιουργία. Συνεπώς έστησε μια ομάδα με σχηματισμό (ξεκάθαρα) 5-3-2 έχοντας κατά νου πως εν αρχή ην η άμυνα.

Απαό αυτή την αφετηρία μπήκε στο ματς ο Παναθηναϊκός με σκοπό αρχικά να περιορίσει την ΑΕΚ και εν συνεχεία να ψάξει το γκολ στις όποιες ευκαιρίες έβρισκε. Βρήκε τρεις με Γιόχανσον, Μακέντα, Κουρμπέλη αλλά καμία δεν έγινε γκολ. Στα ματς του πρώτου γύρου οι πράσινοι σκόραραν με πολύ καλό ποσοστό επί των τελικών τους προσπαθειών. Αυτό δε γίνεται στο δεύτερο γύρο και παρουσιάζεται αυτή η μεγάλη διαφορά στην ομάδα (βαθμολογικά).

Αμυντικά λοιπόν η ομάδα του Γιώργου Δώνη πήρε άριστα κρατώντας την ΑΕΚ στο μηδέν (μετά τον Ατρόμητο τον Οκτώβριο η Ένωση δε σκόραρε εντόις έδρας) χωρίς να κινδυνεύσει. Δημιουργικά όμως το παιχνίδι του τριφυλλιού ήταν μέτριο. Όπως είπε και ο ίδιος ο προπονητής της ομάδας, είτε ευθύνεται ο ίδιος που δε διατηρήθηκε η ομάδα στο ίδιο επίπεδο με τον πρώτο γύρο, είτε βάρυναν οι παίκτες, η ομάδα χρίζει βελτίωσης.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι στο δεύτερο γύρο, όπου ο Παναθηναϊκός έβγαλε προβλήματα τραυματισμών, ιώσεων και κόπωσης, τα οποία σε συνδυασμό με την ξαφνική πίεση που μπήκε στην ομάδα τον έκαναν πιο ευκολοδιάβαστο για τους αντιπάλους του. Οπότε το σημαντικό για το τριφύλλι ήταν σε αυτό το ματς να ξαναφτιάξει την ψυχολογία του με θετικό αποτέλεσμα σε ένα κλασικό ντέρμπι. Και δεν είναι λίγο ο φετινός Παναθηναϊκός να βγαίνει αλώβητος από τρίτο κλασικό ντέρμπι όπως είναι αυτά με Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

Γι' αυτό ήταν και το πρώτο ματς στο οποίο δε χρησιμοποιήθηκε στο αρχικό σχήμα κάποιο παιδί από την Ακαδημία του συλλόγου. Μπουζούκης τιμωρημένος, Μαυρομμάτης τραυματίας και Χατζηγιοβάννης πάγκο πήραν τις απαραίτητες ανάσες, ώστε να παρουσιαστούν πανέτοιμοι στην τελική ευθεία και τη μάχη για την πέμπτη θέση, την οποία στο Κορωπί άπαντες θεωρούν εφικτή.

Ουαί τοις ηττμένοις λοιπόν, καθώς στο ματς με την ΑΕΚ ο Παναθηναϊκός είχε πολλά περισσότερα να χάσει σε περίπτωση ήττας από όσα θα κέρδιζε σε περίπτωση νίκης. Είναι όλα θέμα αποφάσεων και επιλογών, αλλά και γνώσης του υλικού που έχεις στα χέρια σου.
Keywords
Τυχαία Θέματα