Όταν ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ έκανε χατ-τρικ

Όταν ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ έκανε χατ-τρικtbairaktΣάβ, 11/28/2020 - 09:30

Σαν σήμερα το 1999, ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ πέρασε στην ποδοσφαιρική ιστορία ως ο πρώτος τερματοφύλακας που σημείωσε τρία γκολ σε ποδοσφαιρικό αγώνα.


Ο παραγουανός Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ γίνεται έτσι στις 28 Νοεμβρίου, πριν από 21 χρόνια, ο μοναδικός τερματοφύλακας στην ιστορία του παγκόσμιου ποδοσφαίρου που σημειώνει χατ-τρικ.


Στον αγώνα Βελέζ Σάρσφιλντ

- Φεροκαρίλ Έστε για το πρωτάθλημα Α’ Εθνικής κατηγορίας Αργεντινής σημειώνει τρία γκολ με πέναλτι.
Ο λόγος για τον αξεπέραστο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ, έναν από τους κορυφαίους παίκτες στην ιστορία της Παραγουάης και εκ των πιο σπουδαίων τερματοφυλάκων στο ποδόσφαιρο της Νότιας Αμερικής, που διεκδικεί και τον τίτλο του πιο εκκεντρικού, οξύθυμου και εξωστρεφή παίκτη που εμφανίστηκε στα γήπεδα της ηπείρου.


Υπάρχουν δύο είδη παιδιών σε αυτόν τον κόσμο. Το ένα είναι εκείνα (που είναι και πολύ περισσότερα) που τις νύχτες ονειρεύονται ότι βάζουν πολλά γκολ και σκίζουν τα αντίπαλα δίχτυα. Το άλλο και κάπως πως πιο μοναχικό, αυτά τα παιδάκια που όνειρό τους έχουν να προστατεύουν τα ίδια δίχτυα.
Σπάνια, αλλά συμβαίνει, υπάρχουν κάποια παιδάκια πολύ διαφορετικά από τα υπόλοιπα. Υπάρχουν παιδάκια που θέλουν να καταστρέφουν τη χαρά του αντίπαλου επιθετικού και την ίδια στιγμή θέλουν τα ίδια να παίρνουν τη χαρά ενός γκολ
Τέτοιο παιδάκι, από τα τελευταία, ήταν και ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ.
Έπαιζε επιθετικός χωρίς παπούτσια και… άρμεγε
Όλα άρχισαν στις 27 Ιουλίου 1965, όταν είδε το πρώτο φως της ημέρας στο Λούκε, περίπου 8 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ασουνσιόν. Ζούσε σε μία πολύ φτωχή οικογένεια, με συνέπεια να αναγκάζεται από τα 5 του να αρμέγει αγελάδες και να πουλάει το γάλα τους στη γειτονική Νιου Γκουασού.
Ο πατέρας του, Καταλίνα, ήταν δημόσιος υπάλληλος και η μητέρα του, Νικολάσα, φρόντιζε τον ίδιο και τα τρία αδέρφια του, με συνέπεια το οικογενειακό εισόδημα να είναι πενιχρό.
Ο ίδιος έπαιζε ποδόσφαιρο δίχως παπούτσια λόγω αδυναμίας των γονιών του να του παρέχουν αυτή τη μικρή πολυτέλεια. Η θέση που προτιμούσε ήταν η επίθεση, όμως επειδή είχε το μικρότερο παρουσιαστικό από τα τέσσερα αδέρφια, τον γύρισαν πίσω σε θέση τερματοφύλακα.
Έβαζε στοιχήματα για τα φάουλ
Η ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο άρχισε με την Σπορτίβο Λουκένιο, ομάδα γνωστή για τις ακαδημίες της, ιδιαίτερα τη δεκαετία του ’80. Παρ’ όλα αυτά, λίγο έλειψε να εγκαταλείψει το άθλημα λόγω σπουδών. Επέστρεψε οριστικά το 1984, όταν έκανε ντεμπούτο στην πρώτη κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος σε ηλικία 19 ετών.


Οι εμφανίσεις του τον οδήγησαν στην Γκουαρανί, τον «γίγαντα» του ποδοσφαίρου της χώρας, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα του 1984. Οι μετοχές του ανέβηκαν τόσο που το 1985 τον βρήκε στην Αργεντινή να υπερασπίζεται την εστία της Σαν Λορένσο.
Η μετανάστευση στην Αργεντινή μοιάζει φυσιολογική για έναν Παραγουανό, αφού υπολογίζεται ότι πάνω από 1.000.000 συμπατριώτες του ζούσαν εκεί την ίδια εποχή. Το πρόβλημα ήταν ότι οι ντόπιοι τους συμπεριφέρονταν με υποτίμηση, προσφέροντάς τους δουλειές καθαριστή ή οικοδόμου, με συνέπεια να δημιουργηθεί κόντρα μεταξύ των δύο χωρών.


Ο Τσιλαβέρτ πραγματοποιούσε πολύ καλές εμφανίσεις, ωστόσο δεν απέφυγε τα παρατράγουδα, παίρνοντας διαρκώς το μέρος των συμπατριωτών του. Πολλές φορές έκανε δηλώσεις εναντίον της Αργεντινής, άλλες έπαιζε… ξύλο, δείχνοντας ότι η καριέρα του θα είναι -αν μη τι άλλο- ενδιαφέρουσα και σε εξωαγωνιστικό επίπεδο.
Στην ομάδα του Μπουένος Άιρες, όμως, ανέπτυξε ακόμα μία πτυχή του εαυτού του. Προπονητής της ομάδας ήταν ο Μπόρα Μιλουτίνοβιτς, ένας πολίτης του κόσμου, ο οποίος έβαζε συχνά στοιχήματα με τον Παραγουανό με κέρδος…. κουτάκια coca cola. Το στοίχημα ήταν ένας διαγωνισμός στις εκτελέσεις φάουλ, με τον Σέρβο να είναι συνήθως ο νικητής, αφού μπορούσε να εκτελέσει και με τα δύο πόδια, σε αντίθεση με τον Τσιλαβέρτ που ήταν μόνο αριστερός.


Μπορεί η Σαν Λορέντσο να ήταν η μοναδική ομάδα με την οποία δεν σκόραρε στην καριέρα του (ήδη είχε τέσσερα γκολ με την Λουκένιο και ένα με την Γκουαρανί), ωστόσο με τη φανέλα της τελειοποίησε τις εκτελέσεις φάουλ και πέναλτι, κάτι που αξιοποίησε στη συνέχεια και δη στην Ευρώπη.
Το χατ τρικ στο ντέρμπι του Μπουένος Άιρες
Όταν έφτασε η 28η Νοεμβρίου 1999, ο Τσιλαβέρτ είχε επιλεγεί δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας στο Παγκόσμιο Κύπελλο 1998, είχε σκοράρει 43 φορές στην καριέρα του με συλλόγους και εθνική και σε ηλικία 34 ετών, αυτοπαρουσιαζόταν ως ο καλύτερος τερματοφύλακας του πλανήτη.
Παρ’ όλα αυτά, δεν έχασε την ικανότητά του στο σκοράρισμα, όπως απέδειξε στο Clásico del Oeste, το ντέρμπι του δυτικού Μπουένος Άιρες με αντίπαλο την Φέρο Καρίλ Οέστε για το πρωτάθλημα. Η Βέλες ήταν η πρωταθλήτρια Clausura και η διαφορά επιπέδου με τη Φέρο ήταν μεγάλη. Ο Τσιλαβέρτ την έκανε μεγαλύτερη.


Με εύστοχο πέναλτι στο 45′, στο 75′ και στο 82′, το τελευταίο και με τη βοήθεια του οριζοντίου δοκαριού, ο Παραγουανός τερματοφύλακας σημείωσε χατ τρικ και έδωσε διαστάσεις θριάμβου στη νίκη 6-1 της ομάδας του.
Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία που ένας τερματοφύλακας σημειώνει χατ τρικ σε επαγγελματικό επίπεδο, κάτι που δεν κατάφερε ούτε ο μοναδικός τερματοφύλακας που ξεπέρασε στο σκοράρισμα τον Τσιλαβέρτ, ο βραζιλιάνος Ροζέριο Σένι των 131 τερμάτων!


Μετά από 12 τρόπαια, αμέτρητες ατομικές διακρίσεις και 67 γκολ σε 802 αγώνες με Λουκένιο, Γκουαρανί, Σαν Λορένσο, Σαραγόσα, Βέλες, Στρασμπούρ, Πενιαρόλ και εθνική Παραγουάης, ο Τσιλαβέρτ είπε «αντίο» σε μία σπουδαία καριέρα που όσα επεισόδια και τιμωρίες (ακόμα και ποινές φυλάκισης) κι αν περιελάμβανε, θα έχει πάντα εκείνο το χατ τρικ κόντρα στη Φέρο.

 

 

Off Off tbairakt Off Off ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ Σαν σήμερα το 1999, ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ πέρασε στην ποδοσφαιρική ιστορία ως ο πρώτος τερματοφύλακας που σημείωσε τρία γκολ σε ποδοσφαιρικό αγώνα. Article publish on Σάβ, 11/28/2020 - 09:30 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα