Όταν «έλαμψαν» για πρώτη φορά (video)

Ο Κωνσταντίνος Κότσαρης υπερασπίστηκε την εστία του Παναθηναϊκού, ερχόμενος από τον πάγκο στην αναγκαστική αλλαγή του Διούδη και τα πήγε περίφημα. Δεν είναι η πρώτη φορά όμως που πρωτοεμφανιζόμενος σε ντέρμπι, καταφέρνει να έχει αξιομνημόνευτη απόδοση. Στις περιπτώσεις που ακολουθούν οι πρωταγωνιστές σίγουρα θα θυμούνται την πρώτη τους συμμετοχή, άλλοι ως γλυκιά ανάμνηση και άλλοι ως εφιάλτη.

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΨΑΧΕΙΛΗΣ

Μια
περίπτωση που έχει αρκετές ομοιότητες με αυτή του Κότσαρη, είναι του Σωκράτη Κοψαχείλη. Τον Ιανουάριο του 92 πριν κάνει συμπληρώσει τα 20 του χρόνια, μπαίνει στο ημίχρονου του ντέρμπι Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός στη θέση του τραυματία Ηλία Ταληκριάδη. Οι πράσινοι είναι ήδη με 2-0 μπροστά στο σκορ κι ο Κοψαχείλης δέχεται ένα ακόμη γκολ από τον Βαζέχα, για το τελικό 3-0. Αυτά τα 45 λεπτά ήταν και τα μοναδικά στην καριέρα του νεαρού γκολκίπερ, με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Τη σαιζόν 91/92 δεν κατέγραψε άλλη συμμετοχή και στο τέλος της χρονιάς αποχώρησε από τους ερυθρόλευκους.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ

Ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες στη σύγχρονη ποδοσφαιρική μας ιστορία, μπήκε κάπως «βίαια» στο προσκήνιο, καταφέρνοντας να συγκεντρώσει πάνω του τα βλέμματα. Τον Φεβρουάριο του 1990, σε ηλικία 19 ετών, ο Αντώνης Νικοπολίδης, μπαίνει στο Καραϊσκάκης για να υπερασπιστεί την εστία του Παναθηναϊκού απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο. Σε μια σαιζόν που αποτελεί τον τρίτο τη τάξει γκολκίπερ, πίσω από Σαργκάνη και Αμπαδιωτάκη ο οποίος ξεκίνησε βασικός τη χρονιά, η πρόκληση ήταν τεράστια. Το ντέρμπι έμεινε στην ιστορία για τις πέτρες που πετούσαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού στο νεαρό γκολκίπερ, ο οποίος πάντως παρέμενε στα γκολπόστ του. Μία εξ αυτών τον βρήκε στο κεφάλι με αποτέλεσμα να γίνει αναγκαστική αλλαγή στο 65. Νίκη για τον Παναθηναϊκό, 3-4, με τον ίδιο να μένει στη συνείδηση του κόσμου για την άγνοια κινδύνου που επέδειξε.

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΝΗΣ

Ήταν η σαιζόν 2006-07 όταν ο Βίκτορ Μουνιόθ, έσπρωξε στα βαθιά ένα αμούστακο παιδί, τον Σωτήρη Νίνη. Ο Ισπανός προπονητής του Παναθηναϊκού τον χρησιμοποίησε τον Φεβρουάριο του 2007, χωρίς καν να έχει κλείσει τα 17 του χρόνια, βασικό στο ντέρμπι απέναντι στην ΑΕΚ κι εκείνος άρπαξε από τα μαλλιά την ευκαιρία. Αγωνιζόμενος ως δεξιός χαφ-εξτρέμ, έβαλε 1 γκολ και μοίρασε 2 ασίστ στην επιβλητική νίκη του τριφυλλιού με 1-4 επί της Ένωσης στο Ολυμπιακό Στάδιο. Η καριέρα του εκτινάχθηκε μετά το συγκεκριμένο ματς και παρά το γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει πάρει την κατιούσα, ουδείς πρόκειται να ξεχάσει ότι «σημάδεψε» το πρώτο ντέρμπι της ζωής του.

ΑΓΓΕΛΟΣ ΧΑΡΙΣΤΕΑΣ

Ξεκίνημα της σαιζόν 98/99, ο Άγγελος Χαριστέας παίζει 21 λεπτά στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος κόντρα στον Εθνικό Αστέρα και ετοιμάζεται για την πρώτη του συμμετοχή στο βασικό σχήμα του Άρη και μάλιστα σε ντέρμπι στην Τούμπα, απέναντι στον ΠΑΟΚ. Στα 18 του, τον Αύγουστο του 98, ξεκίνησε το ντέρμπι που δε θα ξεχάσει ποτέ. Έβαλε 2 γκολ για το 0-2, δέχθηκε 2 κίτρινες, η 2η στον πανηγυρισμό του 0-2 και αποβλήθηκε στο 54. Κι όλα αυτά μόλις στη 2η επαγγελματική του συμμετοχή. Το τελικό 1-4 αποτελεί τη μεγαλύτερη νίκη του Άρη στην Τούμπα, επί του μεγάλου του αντιπάλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα