Όταν διαλέγεις αντίπαλο

Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι ένα σπορ ευρέως διαδεδομένο ανά την ελληνική φίλαθλη επικράτεια. Η λογική των προπονητών είναι ότι «όποιος διαλέγει την παθαίνει στο τέλος». Και εδώ που τα λέμε δεν είναι και πολύ εύκολο να πει ένας προπονητής ή μια διοίκηση στους παίκτες της «απόψε χάνουμε». Η μήπως δεν είναι έτσι; Ας δούμε μερικές ενδιαφέρουσες ιστορίες από το παρελθόν για περιπτώσεις που ομάδες διάλεξαν ή δεν….διάλεξαν αντίπαλο!

Από τα όψιμα χρόνια των διακρίσεων του ελληνικού μπάσκετ στην Ευρώπη τέτοιες σκέψεις υπήρχαν πάντοτε. Το 1989 ο Άρης
έχει εξασφαλίσει την πρόκριση του στο φάιναλ φορ του Μονάχου μια εβδομάδα πριν το τέλος των αγώνων του προημιτελικού ομίλου των οκτώ ομάδων. Παίζει τελευταίος χρονικά την τελευταία αγωνιστική στο Πέζαρο με την αδιάφορη και αποκλεισμένη Σκαβολίνι. Με νίκη βρίσκει στον ημιτελικό του φάιναλ φορ της Γερμανίας τη Μπαρτσελόνα από την οποία έχει ήδη ηττηθεί δύο φορές μέσα στη σεζόν. Με ήττα τη Μακάμπι Τελ Αβίβ με την οποία έχει μοιραστεί τις νίκες. Οι παίκτες –όπως λέγεται με προτροπή του Ιωαννίδη που δεν ήθελε να αποφασίσει ο ίδιος- μαζεύονται σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου και αποφασίζουν: Ήττα και Μακάμπι. Την επόμενη χάνουν εύκολα και….διακριτικά με 99-92 από τη Σκαβολίνι. Όταν το όλο θέμα εμφανίζεται σε ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΦΩΣ» 24 ώρες αργότερα ο εκτός εαυτού Ιωαννίδης λέει ότι «αυτά είναι μαλ…., δεν παίξαμε καλά και χάσαμε». Στον ημιτελικό του φάιναλ φορ ο Άρης χάνει από τη Μακάμπι (με αφορμή τον θρυλικό καβγά του Γιαννάκη με τον μακαρίτη Κέβιν Μαγκί). Ειρωνεία: Η Μπαρτσελόνα έχει πάει μισοδιαλυμένη στο Μόναχο, αποκλείεται εύκολα από τη Γιουγκοπλάστικα και στον μικρό τελικό ο ‘Αρης την κερδίσει επίσης εύκολα κάνοντας τη μοναδική νίκη του στα τρία συνεχόμενα φάιναλ φορ που πήρε μέρος! Νέμεση;

Το καλοκαίρι του 1994 η εθνική ομάδα βρίσκεται σε ένα μπλεγμένο προκριματικό όμιλο στην πρώτη φάση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στο Τορόντο. Η εθνική έχει νικήσει τη Γερμανία 68-58 αλλά οι Γερμανοί έχουν κερδίσει την επόμενη το Πουέρτο Ρίκο και εμείς κλείνουμε το πρόγραμμα με αγώνα κόντρα στο Πουέρτο Ρίκο. Η εθνική θέλει να αποφύγει ένα όμιλο φωτιά στη δεύτερη φάση και αυτό απαιτεί να βγει δεύτερη αλλά οι διαφορές είναι οριακές στις ισοβαθμίες. Στο τέλος του αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο έχουμε δυνατότητα επιλογής. Αρκεί να χάσει μια βολή ο Σιγάλας που παίρνει τη σχετική εντολή από τον πάγκο. Ο Σιγάλας βάζει τη βολή, η εθνική χάνει με 7 πόντους διαφορά και τερματίζει πρώτη αλλά δεν υπάρχουν πολλά….χαμόγελα! Μέχρι που η αποστολή φτάνει στο ξενοδοχείο και μαθαίνει ότι η Ισπανία που θα βρισκόταν μαζί με Κροατία και Καναδά στον δρόμο μας αποκλείστηκε πέφτοντας θύμα έκπληξης από την Κίνα! Έτσι η βολή του Σιγάλα που κατά λάθος βρήκε στόχο έφερε στον δρόμο μας τους Κινέζους αντί για τους Ισπανούς και μας έδωσε τη δυνατότητα να πάμε στην τετράδα του Παγκοσμίου! Πρακτικά δεν….διαλέξαμε αντιπάλους…

Έξι χρόνια αργότερα, την άνοιξη του 1995, ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε μια παρεμφερή θέση με τον Άρη του 1989 και την εθνική του 1994! Παίζει τελευταία αγωνιστική των ομίλων με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη. Στη διάρκεια του αγώνα γίνονται γνωστά τα άλλα αποτελέσματα και ο Παναθηναϊκός που θέλει να αποφύγει τη Μπολόνια στον προημιτελικό γύρο πρέπει απλά να χάσει στη Μαδρίτη! Στο τελευταίο τάιμ άουτ ενημερώνονται από τον μάνατζερ της ομάδας Παύλο Κορκίδη Κιουμουρτζόγλου και παίκτες. Αρκεί να μην μπουν οιο βολές στα τελευταία δευτερόλεπτα. Ο μύθος λέει ότι στο….δρόμο για το παρκέ ο Γιαννάκης θα πει στους συμπαίκτες του «αφήστε τους να λένε, πάμε για να κερδίσουμε». Οι βολές είναι άστοχες με το σκορ ισόπαλο αλλά ο Πετσάρσκι παίρνει το ριμπάουτντ, καρφώνει και ο Παναθηναϊκός κερδίζει με 68-66. Παίρνει ως αντίπαλο την Κίντερ Μπολόνια που δεν….ήθελε! Θα την αποκλείσει σε τρία παιχνίδια (2-1 νίκες) και θα προκριθεί στο φάιναλ φορ της Σαραγόσα.

Το καλοκαίρι του 2009 στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας το μπαλάκι πέφτει πάλι στην εθνική. Στον τελευταίο αγώνα της δεύτερης φάσης παίζει με τη Γαλλία και με νίκη τερματίζει πρώτη στον όμιλο, ενώ με ήττα Τρίτη! Αν βγει πρώτη αντιμετωπίζει στους «8» την Ισπανία, αν βγει Τρίτη την Τουρκία! Οι διαβουλεύσεις κρατάνε λίγο και δίνεται επίσημη γραμμή στους παίκτες για ήττα. Τον Καζλάουσκας δεν έκαναν καν τον κόπο να τον ενημερώσουν. Είναι τόσο….ερασιτεχνικό το σύστημα που η προαναγγελία της ήττας έχει γίνει από όλα σχεδόν τα μίντια και στο αρχείο της Νova υπάρχει καταχωρημένη και η σχετική ανταπόκριση του Φίλιππου Συρίγου που μάλιστα κάνει και….κατήχηση σε live συνέντευξη με τον Μπουρούση για την αξία της ήττας! Οι ανυποψίαστοι Γάλλοι μας κερδίζουν με 71-69, εμείς αποκλείουμε τους Τούρκους στα προημιτελικά την ίδια ώρα που η Ισπανία διαλύει τους «τρικολόρ». Η κατάληξη της προσπάθειας θα φέρει και το τελευταίο ελληνικό μετάλλιο (3η θέση) σε διεθνή διοργάνωση για την εθνική ομάδα. Θα ακολουθήσει βαρυχειμωνιά αποτυχιών!
Επαναλαμβάνουμε το…..κολπάκι ένα χρόνο αργότερα στην Πόλη αλλά αυτή τη φορά δεν θα μας βγει σε καλό. Στον τελευταίο αγώνα της δεύτερης φάσης με τη Ρωσία θέλουμε ήττα για να αποφύγουμε στις διασταυρώσεις τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτή τη φορά τα πράγματα είναι λίγο πιο….καλυμμένα (μετά την ιστορία της Πολωνίας) δεν λέγεται οτιδήποτε δημόσια και χάνουμε από τη Ρωσία με 73-69 γεγονός που θα εξοργίσει τον Ντέιβιντ Μπλατ στο τέλος του αγώνα που θα κάνει πολύ καυστικές δηλώσεις μιλώντας περί ντροπής…
Το κόλπο είναι δώρο άδωρο αφού στον πρώτο νοκ άουτ γύρο πέφτουμε πάνω στην Ισπανία που μας αφήνει εκτός συνέχειας με συνοπτικές διαδικασίες.

Η ιστορία του 2014 στο ΤΟΠ-16 της Ευρωλίγκα είναι η τελευταία πρόσφατη και η πλέον διαδεδομένη. Ούτε η Ρεάλ διακρίθηκε για τα…στεγανά της αφού ήταν γνωστό μέρες πριν τον αγώνα με τη Ζάλγκιρις ότι οι ίδιοι οι παίκτες της με ψηφοφορία στα αποδυτήρια είχαν αποφασίσει να χάσουν από τους Λιθουανούς και να παίξουν στα πλέι οφ με τον Ολυμπιακό και όχι τον Παναθηναϊκό. Ο αγώνας τους είναι ο τελευταίος χρονικά, η δουλειά γίνεται….παστρικά και εύκολα και αντιστρέφουν τη ροή των πλέι οφ. Παίζουν με τον Ολυμπιακό και στέλνουν τον Παναθηναϊκό πάνω στην ΤΣΣΚΑ με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και των δύο ελληνικών ομάδων. Η εντύπωση που υπήρχε αλλά δεν θα απαντηθεί ποτέ είναι ότι εκείνη τη χρονιά ο Ολυμπιακός «μάτσαρε» καλύτερα απέναντι στην ΤΣΣΚΑ και ο Παναθηναϊκός κόντρα στη Ρεάλ.

Μια παράξενη…..σκιά υπάρχει και πάνω από το περσινό παιχνίδι Μπασκόνια-Ζάλγκιρις την 30η και τελευταία αγωνιστική της κανονικής περιόδου. Μόνο που σε αυτό το σενάριο συνωμοσίας εμπλέκεται και η παντελώς αδιάφορη Ζάλγκιρις που κερδίζοντας στην έδρα των Βάσκων άλλαξε τον αντίπαλο του Παναθηναϊκού! Του έστειλε όχι τους Βάσκους (πάλι ο Παναθηναϊκός θα είχε το πλεονέκτημα έδρας) αλλά τη Φενέρμπαχτσε. Εδώ όμως δεν μιλάμε ακριβώς για επιλογή αντιπάλου (αν υπάρχει κάτι συζητήσιμο για τον σχετικό αγώνα) οπότε μπαίνουμε σε πιο…..υψηλά μαθηματικά.

Το θέμα είναι πολύ απλό: Μια σπουδαία σεζόν φέτος να τελειώσει σε δύο εβδομάδες από τώρα χωρίς σκιές και αχρείαστη παραφιλολογία!
Keywords
αρης, φορ, ειρωνεία, καλοκαιρι, παναθηναικος, ευρωμπασκετ, γαλλια, live, ρωσία, νοκ, ψηφοφορία, ολυμπιακος, τσσκα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, Καλή Χρονιά, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, ολυμπιακοί αγώνες, φωτια, τελος του κοσμου, αποτελεσματα, ρωσία, γερμανια, δουλεια, εδρα, εθνικη, ηττα, θεμα, ισπανια, κοντρα, μπαρτσελονα, μπασκετ, παιχνιδια, προγραμμα, ρεαλ, ωρα, ανοιξη, απλα, αφορμη, εβδομαδες, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινονται, δυνατοτητα, δηλωσεις, διοικηση, δωρο, ευκολο, ευκολα, υπαρχει, ειρωνεία, εβδομαδα, ευρωπη, ιδια, ηνωμενες πολιτειες, υπηρχαν, θεωριες, ιωαννιδης, κροατια, λαθος, μαδριτη, μαθηματικα, μικρο, μοναχο, μυθος, νικη, νοκ, ξενοδοχειο, ομαδα, οκτω, παμε, ροη, σεζον, σεναριο, σιγαλας, σκεψεις, τοροντο, τρια, τριτη, τσσκα, φτανει, φορ, φορα, χρονικα, ψηφοφορία, ωρες, αγωνας, δωματιο, ομαδες, πεφτοντας, παιχνιδι
Τυχαία Θέματα