Ώρα αποφάσεων για τα σχολεία: Πότε ανοίγουν και τι αλλάζει στα πρωτόκολλα – Πότε θα κάνουν οι μαθητές rapid test

Η ώρα μηδέν των αποφάσεων για το άνοιγμα των σχολείων φθάνει, καθώς εντός της εβδομάδας -πιθανότατα αύριο Τρίτη ή την Τετάρτη– η Επιτροπή των Ειδικών θα προτείνει τι μέλλει γενέσθαι. Στο μεταξύ από σήμερα επαναλειτουργούν φροντιστήρια και παιδικοί σταθμοί.

Η “συνύπαρξη” των μεταλλάξεων “Δέλτα” και “Όμικρον” θέτει σε εγρήγορση κυβέρνηση και Ειδικούς, προκειμένου να γίνει αποτίμηση της πανδημίας μετά τα ρεβεγιόν.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι η απρόσκοπτη λειτουργία της δια ζώσης εκπαιδευτικής

διαδικασίας και το άνοιγμα των σχολείων κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί, στις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, ειδικοί προκρίνουν παράταση μιας εβδομάδας και άνοιγμα των σχολείων στις 17 Ιανουαρίου, πρόταση που όπως φαίνεται δεν θα πλειοψηφίσει.

Επαναλαμβάνοντας τη βούληση της κυβέρνησης για την ομαλή επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή αλλά και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποίησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, χωρίς να αποκλείσουν το ενδεχόμενο επιστροφής των παιδιών στην τάξη με rapid αντί των self test.Αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο των σχολείων

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αλλαγές στο υγειονομικό πρωτόκολλο όσον αφορά στον εντοπισμό επιβεβαιωμένου κρούσματος. Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ:

Σε περίπτωση εύρεσης κρούσματος, όλοι οι μαθητές, εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα ελέγχονται με rapid test.Παράλληλα, καταργείται ο “σταυρός” (testing στους μαθητές που κάθονταν δίπλα, πίσω , ή μπροστά από το επιβεβαιωμένο κρούσμα) και πλέον θα γίνεται rapid τεστ σε όλους τους μαθητές της τάξηςΤα τεστ θα γίνονται επί 5 ημέρες αντί για 7Η καραντίνα θα ισχύει για 5 ημέρες αντί για 10.

Πάντως εντός της επιστημονικής κοινότητας εκφράζονται αντικρουόμενες απόψεις.Παγώνη: Πουθενά στον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω Όμικρον

Την άποψη ότι τα σχολεία μπορούν και πρέπει να ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου, με μια αλλαγή στα πρωτόκολλα λειτουργίας για τα τεστ και τα μέτρα ατομικής προστασίας, εξέφρασε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.

Μλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν τα παιδιά κλεισμένα, “θα έρχονται σε επαφή με φίλους, οι γονείς τους θα πηγαίνουν στη δουλειά ενώ θα συνεχίσουν να γίνονται και ιδιαίτερα μαθήματα στα σπίτια”.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι πουθενά σε όλο τον κόσμο δεν έκλεισαν σχολεία λόγω του νέου πανδημικού κύματος της Όμικρον.Παυλάκης: Κλειστά σχολεία και νέα μέτρα για να μειωθεί το “τσουνάμι”

Στον αντίποδα, ο Γιώργος Παυλάκης τάχθηκε υπέρ της παράτασης του κλεισίματος των σχολείων:

“Όταν έκλεισαν τα σχολεία, τα κρούσματα στα παιδιά σχολικής ηλικίας μειώθηκαν στο μισό σε σχέση με τα κρούσματα που είχαμε από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Να παρθούν τέτοια μέτρα, που να ανακοπούν τα κρούσματα. Αν μείνουν κλειστά τα σχολεία, θα κρατήσουν τα κρούσματα στα παιδιά στο μισό ή στο ένα τρίτο σε σχέση με τα κρούσματα με ανοιχτά σχολεία”, επεσήμανε.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα