Ολυμπιακός: Τους δύο και τα μάτια του

Το τελευταίο μάθημα του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα ήταν οδυνηρό. Η παρέλαση για 25 λεπτά στο Αστρομπάλ έγινε σκουντούφλημα και άτσαλη πτώση και στο φινάλε το buzzer beater του Νουά τιμώρησε την ερυθρόλευκη ελαφρότητα με τον πιο σκληρό τρόπο που υπάρχει στο μπάσκετ.

Η θεωρία λέει πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα βγει στο παρκέ με το μαχαίρι στα δόντια, να διώξει από μέσα της την κακή ενέργεια εκείνης της ήττας.

Όσο κι αν οι έμπειροι είναι μαθημένοι στον ευρωπαϊκό μαραθώνιο, κάποιες ήττες ξεπερνιούνται μόνο με χρόνο και νίκες: «εγώ ακόμα το σκέφτομαι», είπε χωρίς πολλά- πολλά ο Σλούκας. Λίγο αργότερα παραδέχτηκε πως τα νεκρά διαστήματα της ομάδας «είναι ο τρόπος που χάνει τα παιχνίδια φέτος». Πρόβλημα, όταν αυτό συμβαίνει στο φινάλε, εκεί που δεν υπάρχει χρόνος για επιδιορθώσεις και ανατροπές.

Το ταλαιπωρημένο από ίωση βαρύ κορμί του Μουστάφα Φαλ περιπλέκει τα πράγματα και πιθανότατα βγάζει στο προσκήνιο τους Μπολομπόι-Μπλακ, αφού η λογική λέει ότι ο Γάλλος δεν θα έχει πολλές ανάσες. Ο τραυματίας Χασάν Μάρτιν δεν θα επιστρέψει στο Σ.Ε.Φ, ο Πετρούσεφ έρχεται από το καλύτερο του ματς στη σεζόν (20π, 11ρ, 7/11 σουτ), ο Κούζμιτς δεν έχει επιστρέψει στα προ ατυχήματος στάνταρντ και ο Ραντούλιτσα δεν ανήκει πια σε αυτό το επίπεδο. Μαζί οι δύο τελευταίοι δεν κάνουν ούτε μισό Μίτροβιτς.

Όμως η πραγματική δύναμη του Αστέρα δεν είναι άλλη από τους Βιλδόσα και Νέντοβιτς. Ο πρώτος είναι η πολυτέλεια, η μηχανή Πόρσε που μπήκε σε αυτοκίνητο πόλης και αίφνης το έχει κάνει ως και αίφνης το έχει κάνει πυραυλοκίνητο. Πόντοι 14.5, 43% τρίποντο, 4.2 ασίστ, αρκετά λάθη (2.8), ελάχιστα φαίνεται η σκουριά από την αμερικάνικη απραξία. Ο Νέντα βάζει άλλους τόσους (13.9), σουτάρει άθλια από μακριά (21%, 13/62), όμως το μυαλό δεν μένει στα άστοχα, αλλά σε εκείνο το εύστοχο –μαχαιριά στο ντέρμπι του Βελιγραδίου με την Παρτίζαν.

Ούτως ή άλλως κανείς δεν ασχολείται με ποσοστά όταν η ομάδα κερδίζει. Έξι σερί νίκες στην Ευρωλίγκα έχουν κάνει μόνο ο Αστέρας και η Ρεάλ Μαδρίτης, ούτε η Μπάρσα, ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η Μονακό. Γύρω από την βαρύτητα των σούπερ σταρ νιώθουν πιο άνετα οι αρκετοί ρολίστες Ιβάνοβιτς, Ντόμπριτς, Μάρκοβιτς, Λάζιτς), οπορτουνιστές σκόρερ όπως ο Χόλαντ.

Στην περίπτωση τους ο Ολυμπιακός θα πρέπει να παίξει άμυνα για σαράντα, ει δυνατόν λεπτά. Δεν αρκεί να τους σταματήσει για ένα ημίχρονο, δεν θα σταματήσουν, αυτοί έχουν τα κλειδιά και το ξέρουν. Από τον πάγκο ο τρελός επιστήμονας με την κοτσίδα έχει μόνο έναν απαράβατο κανόνα: ένταση, ένταση, ένταση.

Keywords
Τυχαία Θέματα