Ολυμπιακός: Το γαλλικό κλειδί και ο αγχωμένος Σλούκας

Ολυμπιακός: Το γαλλικό κλειδί και ο αγχωμένος ΣλούκαςckaouΠαρ, 11/13/2020 - 09:00

Η θεωρία λέει πως αυτές οι εντός έδρας νίκες απέναντι σε ομάδες της τρίτης ταχύτητας της Ευρωλίγκας δεν είναι για να πανηγυρίζονται για πολύ. Ακόμα και αν αυτό είναι αλήθεια, η αξία της νίκης είναι ακριβώς ισόποση με την ζημιά που θα έκανε ενδεχόμενο στραβοπάτημα. Αλλιώς θα έμπαινε στο αεροπλάνο για Βαρκελώνη ο Ολυμπιακός,

εκεί που χθες η Φενέρ κονιορτοποιήθηκε από τους μπλαουγράνα του Σάρας, αν είχε δεχτεί απροσδόκητο ράπισμα από την Άλμπα Βερολίνου. 

Το freak show της πρώτης περιόδου με τους 10 πόντους, τα 8 λάθη ήταν κάτι σαν το νόμο του Μέρφι σε έκδοση μπάσκετ. Ό,τι ήταν να πάει άσχημα πήγε και πάλι καλά που αντίπαλος ήταν οι συμπαθείς Βερολινέζοι, αφού κάποια καλύτερη από αυτούς ομάδα θα είχε στείλει τη διαφορά στους 20 πόντους και οι ερυθρόλευκοι θα έτρεχαν και δεν θα έφταναν. 

Με δεδομένο ότι το πληθωρικό παιχνίδι του Κώστα Παπανικολάου είναι γνωστή ποσότητα και πως ο Σακίλ Μακίσικ έχει δείξει αρκετές φορές τα προτερήματα και τις αδυναμίες του, η βραδιά ανήκε δικαιωματικά στον Λιβιό Ζαν-Σαρλ. Ο νεοφερμένος Γάλλος βρήκε πρόσφορο έδαφος απέναντι σε έναν αντίπαλο που δεν είχε σέντερ που μπορούσε να τον σπρώξει και να τον εκφοβίσει σωματικά και αποδείχτηκε παίκτης-κλειδί και στις δύο πλευρές του παρκέ εκμεταλλευόμενος την αθλητικότητα και την μαχητικότητα του. 

Μπορεί η φυσική του θέση να είναι το «4», όμως αφενός αυτού τους είδους οι διαχωρισμοί γίνονται όλο και πιο δυσδιάκριτοι στο σύγχρονο μπάσκετ, αφετέρου στην ίδια θέση κατοικοεδρεύουν ο συνεχώς βελτιούμενος Σάσα Βεζένκοφ και ο παλιός Γιώργος Πρίντεζης, οπότε τα κουκιά είναι μετρημένα. Φυσικά οι ευκαιρίες που θα βρει ο Γάλλος να δράσει από το «5» δεν θα είναι πολλές απέναντι στο πάνω ράφι της Ευρωλίγκας, αφού δεν μπορεί να τα βάλει με τους Βέσελι, Μιλουτίνοφ, Ντέιβις αυτής της λίγκας, όμως στην σύγχρονη εποχή των mobile centers μπορεί να αποδειχθεί το γαλλικό κλειδί μιας άμυνας που διαρκώς βελτιώνεται. 

 

 

Τα νέα δεν είναι και τόσο καλά στην περίπτωση του Κώστα Σλούκα. Το πρόβλημα προφανώς δεν έχει να κάνει με μία καλή, μέτρια ή κακή βραδιά: τέτοιες έχουν όλοι. Ο Έλληνας πόιντ γκαρντ παρασύρθηκε σε κατάχρηση ντρίμπλας σχεδόν στο σύνολο της πρώτης περιόδου και σύντομα έχασε το πνευματικό παιχνίδι, αδυνατώντας να αναγνωρίσει τα χαρακτηριστικά της αντίπαλης άμυνας, απορρίπτοντας το απλό για χάριν του εξεζητημένου. Φυσικά η ευθύνη για την άθλια εικόνα του Ολυμπιακού σε αυτό το διάστημα δεν είναι αποκλειστικά δική του ευθύνη, όμως ήταν οφθαλμοφανές πως ο Σλούκας παρασύρθηκε γρήγορα και μπήκε ακατανόητα σε ένα περίεργο hero ball, λες και το παιχνίδι ήταν στο 35΄ και οι Πειραιώτες έπρεπε πια να καταφύγουν σε λύσεις ανάγκης, αφού είχαν δοκιμαστεί όλα τα υπόλοιπα. 

Αυτού του είδους η βιασύνη πιθανώς να φανερώνει το άγχος που φυσιολογικά έχει σε ένα βαθμό ο 31χρονος που επαναπατρίστηκε ως ο επόμενος ηγέτης της ομάδας. Αυτό είναι κάτι που καλείται να διαχειριστεί άμεσα, αφού η ψυχολογική κατάσταση του πόιντ γκαρντ μεταδίδεται στην υπόλοιπη πεντάδα: αυτό είναι το κόστος της θέσης. Ο ήρεμος Σλούκας που αναλύει το παιχνίδι και το αφήνει να τον οδηγήσει είναι ο παίκτης που το 2018 ήταν μέλος της καλύτερης 5άδας της Ευρωλίγκας. Για τον φετινό work in progress Ολυμπιακό αυτός είναι ο παίκτης που χρειάζεται. 

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - Euroleague - ΜΠΑΣΚΕΤ The Experts Ολυμπιακός - Μπάσκετ Off Off ckaou Off Off ΜΠΑΣΚΕΤ Ολυμπιακός ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ που έδρασε σαν καταλύτης στον ανορθόδοξο και τσαπατσούλη Ολυμπιακό και ο Κώστας Σλούκας που παίζει σαν να πρέπει να αποδείξει κάτι. Γράφει ο Χρήστος Καουρης.  Article publish on Παρ, 11/13/2020 - 09:00 Article hide updated date Off Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα