Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: Όποιος… τολμά ας πει ότι δεν είναι ντέρμπι

Έως το τζάμπολ του αυριανού αγώνα Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού για τον δεύτερο γύρο της Ευρωλίγκα, οι «αιώνιοι» έχουν παίξει τρία παιχνίδια σε τρείς διαφορετικές διοργανώσεις. Το πρώτο, στο ΣΕΦ, για τον πρώτο γύρο του ελληνικού πρωταθλήματος και τελείωσε με νίκη των φιλοξενουμένων, το δεύτερο στο ΟΑΚΑ

για τον πρώτο γύρο της Ευρωλίγκα και ολοκληρώθηκε, επίσης, με νίκη των φιλοξενουμένων και το τρίτο που ήταν ο τελικός Κυπέλλου, στο ουδέτερο Ηράκλειο και ο Ολυμπιακός στέφθηκε Κυπελλούχος 2022.

Πλέον, οι δυο τους έχουν «αλληλογνωριστεί» πολύ καλά στην φετινή περίοδο. Ξέρει ο ένας τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα του άλλου. Δύσκολα «χωρούν» τεχνικά «τρυκ» και ανεξαρτήτως της τεράστιας βαθμολογικής διαφοράς που τους χωρίζει στην φετινή Ευρωλίγκα, στο ελληνικό «el classicο», το πάθος και η αποφασιστικότητα, μετρούν περισσότερο από την ικανότητα και την δυνατότητα που είναι, αυτονόητα, τα βασικά στοιχεία διαφοροποίησης στην δυναμικότητα των δυο ομάδων. Γιατί, μπορεί να ισχύει το «θέλω, αλλά δεν μπορώ», αλλά υπάρχει και αυτό το τετριμμένο, αλλά πάντα διαχρονικά που υπαγορεύει ότι «το ντέρμπι το κερδίζει, όποιος το θέλει περισσότερο» και θα ισχύσει και αυτή τη φορά.

Συνεπώς, όποιος τολμά ότι δεν πρόκειται για ντέρμπι, να κάνει ένα…βήμα μπροστά, όπως έλεγαν και στη αναφορά στον στρατό και να το πει. Και να το τεκμηριώσει, επειδή ο Ολυμπιακός προέρχεται από την σημαντική νίκη του στο Κάουνας, επειδή επέστρεψε στην βάση του με αυξημένη καλή ψυχολογία, επειδή αγωνίζεται στην έδρα του που θα είναι κατάμεστη, επειδή στο Νέο Φάληρο έχει γνωρίσει μια ήττα σε 10 εντός έδρας παιχνίδια, επειδή έχει αποδείξει ότι έχει «γεμάτο» ρόστερ και επειδή έχει ισχυρότατο κίνητρο για να κάνει ένα ακόμα κατοχύρωσης του πλεονεκτήματος έδρας στα πλει οφ και να ενδεχομένως να τερματίσει και στην 3η θέση. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θέλει να διαλέξει αντίπαλο στα play off και να αποφύγει την ομάδα που θα τερματίσει στην 5η θέση.

Έμεινε στην «ζυγαριά» των προϋποθέσεων και των κινήτρων του ντέρμπι για να μπει στην πλευρά του Παναθηναϊκού και να υπάρχει ισορροπία; Η αξιοπρέπεια του «εξάστερου» στην δεύτερη περίοδο οικονομικής και αγωνιστικής…επιβίωσης, η πρόκληση του τελευταίου της βαθμολογίας να νικήσει τον τέταρτο, η απουσία του «πρέπει» της νίκης και ένα μήνυμα ενόψει των επόμενων αναμετρήσεων στον δεύτερο γύρο του ελληνικού πρωταθλήματος και προφανώς στους τελικούς των ελληνικών play off για τη διεκδίκηση του τίτλου.

Εξάλλου, ο Παναθηναϊκός δεν έχει άλλο στόχο στην φετινή περίοδο από την υπεράσπιση του τίτλου, στην πρώτη σεζόν της επιστροφής του Ολυμπιακού, μετά από 2 χρόνια στην Basket League.

Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ο Ολυμπιακός θα δώσει δεύτερο παιχνίδι σε διάστημα 48 ωρών, ο Παναθηναϊκός είχε σαφώς πολύ περισσότερο χρόνο να προετοιμασθεί γιατί δεν έπαιξε την προηγούμενη εβδομάδα στην Ευρωλίγκα και έκανε ξεμούδιασμα κόντρα στο Περιστέρι. Είχε, όμως και απουσίες σε αυτή την προετοιμασία, αν και αναμένεται να «κλείσει» τις εκκρεμότητες των παικτών που είχαν προβλήματα τραυματισμών, ώστε να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πληρέστερος.

Εκτός των τεσσάρων γραμμών του παρκέ, το τέταρτο κατά σειρά χρονικά παιχνίδι των «αιωνίων», αποτελεί μια ακόμα ευκαιρία για την εμπέδωση του αθλητικού πολιτισμού και του αλληλοσεβασμού που έχουν δείξει αμφότεροι στις τρείς προηγούμενες αναμετρήσεις τους. Και οι δυο μέχρι τώρα, νίκησαν στις έδρες του αντιπάλου τους και στον τελικό του Κυπέλλου, επέδειξαν αμοιβαία εκτίμηση και ειλικρινή αβροφροσύνη. Η απομάκρυνση από τις άπειρες σκηνές και κινήσεις μίσους του παρελθόντος, επιβάλλεται να συνεχιστεί. Ακόμα και οι δυο τους είναι στην αρχή μίας νέας εποχής.

Keywords
Τυχαία Θέματα