Ολυμπιακός: Ο Κούινσι Έισι δίνει λύσεις και δημιουργεί ζητήματα

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του 31χρονου PF/C που απέκτησε ο Ολυμπιακός;

Νούμερο ένα, η αμυντική ικανότητα. Ο Έισι είναι ο τυπικός ψηλός που κανείς αποκτά για να υπηρετήσει την άμυνα με αλλαγές, η οποία είναι συνήθως η Νο.1 επιλογή στο φινάλε των αγώνων. Με μπόι 2.01 και σβελτάδα στα πλευρικά βήματα, ο Αμερικανός είναι σε θέση να κρύψει τον ορίζοντα του αντίπαλου γκαρντ χωρίς να ανησυχεί αν θα τον χάσει από τα μάτια του με μία –δύο σταυρωτές. Την ίδια στιγμή η σκληράδα και η δύναμη του φτάνουν και περισσεύουν για να δώσει και να κερδίσει μάχες στη ρακέτα. Επιπλέον ανεβάζει

τον δείκτη αθλητικότητας ενός ρόστερ που φανερά πόνάει σε αυτό τον τομέα αν μιλήσει κανείς για τους φόργουορντ και τους σέντερ: εκτός του Ζαν-Σαρλ, κανείς δεν έχει επί της ουσίας παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη.

Ο Έισι είναι ένας πάουερ φόργουορντ που στην Ευρωλίγκα μπορεί να δώσει ποιοτικά λεπτά στο «5», όχι φυσικά απέναντι σε μεγέθη τύπου Ταβάρες ή Μιλουτίνοφ. Ως πολυθεσίτης θα δώσει πολλές επιλογές στον Γιώργο Μπαρτζώκα στην επιλογή σχημάτων, ειδικά αν κανείς συνυπολογίσει την ίδια ικανότητα που έχουν και οι Ζαν-Σαρλ (4,5), Βεζένκοφ (4,3), Μακίσικ (2,3). Και εδώ αναδεικνύεται το (εν δυνάμει) πρόβλημα.

Ο Ολυμπιακός λειτουργεί και διακρίνεται ως τώρα γιατί, εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων του, έχει σαφείς και απαράβατους ρόλους, με τους παίκτες να δείχνουν ευχαριστημένοι με αυτούς. Τα λεπτά συμμετοχής έχουν πάνω-κάτω μοιραστεί και διαφοροποιούνται μόνο στη βάση της απόδοσης και της κούρασης. Η μέτρια ως κακή κατάσταση του Χασάν Μάρτιν και ο τραυματισμός του ήταν το μόνο μελανό στοιχείο σε ένα ρόστερ που έχει μεν αρκετές αδυναμίες, όμως φαίνεται αρμονικά δομημένο.

Η είσοδος του Έισι διαταράσσει αναπόφευκτα τις ισορροπίες και αναγκάζει τον Γιώργο Μπαρτζώκα να προσπαθήσει να χαράξει νέες. Φυσικά αυτό θα γίνει με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του γκρουπ, όμως το μπάσκετ δεν είναι μαθηματικά, αλλά χημεία. Η πρόσθεση ενός καλού παίκτη μπορεί στα χαρτιά να βγάζει μια ομάδα ωφελημένη, όμως αν αυτή σημάνει την οπισθοχώρηση κάποιων άλλων, σημαντικών γραναζιών ή τον κλονισμό των εντός των τειχών ισορροπιών και συνεργασιών, η τελική σούμα μπορεί να φέρει το λογαριασμό στα ίδια ή σε λιγότερα.

Φυσικά εδώ έγκειται η ικανότητα του προπονητή και του επιτελείου του. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας υπέγραψε έναν παίκτη με αμφίβολη αγωνιστική ετοιμότητα μεν, με προφίλ δε που ταιριάζει απόλυτα στην αγωνιστική φιλοσοφία και ταυτότητα του. Στο χέρι του είναι να κάνει τη συνταγή νοστιμότερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολυμπιακός, Κούινσι Έισι,olybiakos, kouinsi eisi