Ολυμπιακός: Έπαθε “Μουρίνιο” ο Μαρτίνς ή όχι;

Ήταν 26 Νοεμβρίου του 2019 όταν ο Ολυμπιακός του Πέδρο Μαρτίνς δοκιμάστηκε στο Λονδίνο απέναντι στην Τότεναμ του Ζοσέ Μουρίνιο και ηττήθηκε “ηρωϊκά” 4-2 σε ένα ματς με μεγάλες διακυμάνσεις. Οι Πειραιώτες είχαν προηγηθεί 0-2, αλλά τελικά λύγισαν. Τότε ο Ζοσέ Μουρίνιο είχε προχωρήσει σε αλλαγή στο ημίχρονο, αντικαθιστώντας τον Ντάιερ με τον Έρικσεν, για να βοηθήσει την ομάδα του με επιτυχία να ανατρέψει το 1-2 του ημιχρόνου. Λίγες μέρες μετά ο Ολυμπιακός

υποδεχόταν τον ΠΑΟΚ στο Φάληρο για το πρωτάθλημα και στο 29′ βρέθηκε πίσω στο σκορ. Δέκα περίπου λεπτά αργότερα (41′) ο Πέδρο Μαρτίνς ίσως επηρεασμένος από την αμεσότητα του Μουρίνιο, πραγματοποιούσε την πιο γρήγορη αλλαγή του -πλήν αναγκαστικών- σαν προπονητής του Ολυμπιακού, αφήνοντας εκτός τον Γιώργο Μασούρα, για να περάσει στο ματς ο Χιλάλ Σουντανί. Για την ιστορία το ματς έληξε ισόπαλο 1-1.

Αγκαλιά μεταξύ Μουρίνιο και Μαρτίνς μετά το 4-2 του Λονδίνου. ΠΗΓΗ: In Time Sports

Ο Μαρτίνς ο οποίος μας είχε συνηθίσει να είναι ένα προπονητής που έκανε την πρώτη του αλλαγή γύρω στη μία ώρα (και βάλε) παιχνιδιού, φαίνεται πως έχει αποφασίσει να είναι πιο δραστικός. Στο παιχνίδι με τον Βόλο, ο Πορτογάλος προχώρησε σε τριπλή αλλαγή στο ημίχρονο! Όταν τον ρωτήσαμε μετά το φινάλε του παιχνιδιού, αναφέρθηκε στα συσσωρευμένα ματς των ποδοσφαιριστών και την κόπωση που θα δυσκόλευε τα δεδομένα στο δεύτερο μέρος.

Θα επιχειρήσουμε μια χαρτογράφηση των αλλαγών του Μαρτίνς στο ελληνικό πρωτάθλημα στις πρώτες έντεκα αγωνιστικές των τελευταίων τεσσάρων σεζόν. Αφήσαμε έξω τις αναγκαστικές αλλαγές, αλλά και τα ευρωπαϊκά παιχνίδια, καθώς ποικίλει η δυναμικότητα του αντιπάλου. Έτσι επιχειρούμε την προσέγγιση μόνο στη Super League, η οποία έχει μια σχετική συνάφεια στη δυναμικότητα από σεζόν σε σεζόν.

Πότε χτυπάει το “καμπανάκι” των αλλαγών του Μαρτίνς; ΠΗΓΗ: In Time Sports

Φέτος ο Πέδρο Μαρτίνς κάνει την πρώτη του αλλαγή κατά Μ.Ο. στα 58,6 λεπτά. Την περασμένη σεζόν μετά από έντεκα αγωνιστικές η πρώτη κίνηση του Πορτογάλου ερχόταν κατά Μ.Ο. στα 52 λεπτά. Τη σεζόν 2019-2020 ο Μαρτίνς στο ίδιο διάστημα παιχνιδιών πρωταθλήματος προχωρούσε στην πρώτη κίνηση στα 63 λεπτά. Στην πρώτη του σεζόν στην Ελλάδα ο Πορτογάλος πραγματοποιούσε την πρώτη ουσιαστική κίνηση στη “σκακιέρα” στα 58,9 λεπτά.

Ο Μαρτίνς μέσα σε τέσσερα χρόνια εξέλιξε την αντίληψη του και τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να κατακτήσει τις νίκες. Η παραπάνω στατιστική εικόνα είναι πρόχειρη μεν, δείχνει δε μια σταδιακή διάθεση του Πορτογάλου να γίνεται πιο επιδραστικός στις αναμετρήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα