Ολυμπιακός – Άστον Βίλα: H Ιστορία προειδοποιεί

Ο Ολυμπιακός, έκανε μεγάλο βήμα πρόκρισης στον τελικό του UEFA Europa Conference League, αλλά η δουλειά δεν έχει τελειώσει.

Οι «ερυθρόλευκοι», κέρδισαν 4-2 στο «Βίλα Παρκ» και καλούνται να υπερασπιστούν το προβάδισμα στο «Γ. Καραϊσκάκης», για να κάνουν τη μεγαλύτερη υπέρβαση στην ευρωπαϊκή τους ιστορία και να διεκδικήσουν

το τρόπαιο, στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ, ξέρει ότι τίποτε δεν έχει τελειώσει, καθώς στην Ευρώπη, ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος, ακόμα και όταν έχεις κερδίσει το πρώτο ματς εκτός έδρας με…άνετο σκορ. Η πρόκριση των «ερυθρόλευκων», στους «16», απέναντι στη Μακάμπι, με τη μεγαλύτερη τέτοια ανατροπή στην ιστορία των διοργανώσεων της UEFA, αποδεικνύει του λόγου του αληθές.

Πριν από το …έπος της Μπάτσκα Τοπόλα όμως, υπήρξαν εννέα ομάδες, που κατάφεραν να προκριθούν, έχοντας χάσει με τουλάχιστον δύο γκολ το πρώτο παιχνίδι εντός έδρας.

Αναλυτικά:1968-69
Κύπελλο Πρωταθλητριών, Προημιτελικά
Άγιαξ – Μπενφίκα

Η μεγάλη Μπενφίκα του Εουσέμπιο, κατέπληξε τον Άγιαξ του θρυλικού Κρόιφ στο Άμστερνταμ, κερδίζοντας με 3-1. Στη ρεβάνς ωστόσο, οι Ολλανδοί ανταπέδωσαν με το ίδιο νόμισμα, με νίκη 3-1 στο Ντα Λουζ. Εκείνη την εποχή, δεν υπήρχε παράταση και πέναλτι, οπότε η πρόκριση κρίθηκε σε τρίτο ματς, στο ουδέτερο Παρίσι, με τον Άγιαξ να παίρνει την πρόκριση με νίκη 3-0.

1971-72
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1ος Γύρος
Λιρς – Λιντς

Η Λιντς, έδειχνε ότι θα έπαιρνε εύκολα την πρόκριση, μετά τη νίκη της με 2-0 στην έδρα της Λιρς. Οι Βέλγοι είχαν άλλη γνώμη και έκαναν τη μεγάλη έκπληξη στον επαναληπτικό, παίρνοντας την πρόκριση με νίκη 4-0, μέσα στο «Έλαντ Ρόουντ».

1984-85
Κύπελλο Κυπελλούχων, 1ος Γύρος
Μετς – Μπαρτσελόνα

Οι Καταλανοί, πίστεψαν ότι έκαναν το σημαντικότερο βήμα πρόκρισης, περνώντας με 4-2 από την έδρα της Μετς. Οι Γάλλοι όμως, έκαναν μία από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές εκπλήξεις, κερδίζοντας μέσα στο «Καμπ Νόου» με το επιβλητικό 4-1, χάρη σε τρία γκολ του Τόνι Κούρμπος!

1988-89
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Φάση των «16»
Μπάγερν – Ίντερ

H Ίντερ, με δύο γκολ στο β’ ημίχρονο, πέρασε από το Μόναχο, κερδίζοντας με 2-0. Στο «Μεάτσα» τα πράγματα εξελίχθηκαν εντελώς διαφορετικά: οι Βαυαροί προηγήθηκαν 3-0 πριν λήξει το πρώτο μέρος και η μείωση του σκορ σε 3-1 από τους «νερατζούρι», δεν απέτρεψε την ανατροπή, καθώς η Μπάγερν, πέρασε χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

1996-97
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Φάση των «16»
Μπρόντμπι – Καρλσρούη

H Καρλσρούη, επικράτησε με 3-1 στο πρώτο ματς στην Κοπεγχάγη, όμως οι Δανοί έκαναν εκπληκτικά πράγματα στη ρεβάνς και πήραν την πρόκριση με το σαρωτικό 5-0, μέσα στη Γερμανία!

1998-99
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 1ος Γύρος
Στουτγκάρδη – Φέγενορντ

Η Φέγενορντ, πήρε το πρώτο παιχνίδι μέσα στη Σουηβία με 1-3, αλλά το γκολ του Μπόμπιτς, άφηνε κάποια ελπίδα στους Γερμανούς για τη ρεβάνς. Στο «Ντε Κάουπ», η Στουτγκάρδη, έκανε το μεγάλο κόλπο και κέρδισε 3-0, για να πάρει την πρόκριση.

1998-99
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, 2ος Γύρος
Γκρασχόπερς – Φιορεντίνα

Δεύτερη παρόμοια ανατροπή στην ίδια διοργάνωση, αλλά με έναν…αστερίσκο. Η Φιορεντίνα του Μπατιστούτα, κέρδισε 2-0 το πρώτο ματς στην Ελβετία. Η ρεβάνς, διεξήχθη όχι στο «Αρτέμιο Φράνκι», αλλά στο Σαλέρνο, καθώς η έδρα των «βιόλα» ήταν τιμωηρημένοι. Ακόμα κι έτσι, η Φιορεντίνα κέρδιζε 2-1 στο ημίχρονο, όμως το ματς διεκόπη, όταν ένα πυροτέχνημα που ερρίφθη από την εξέδρα, τραυμάτισε τον τέταρτο διαιτητή, Φιλίπ Φλαμάν! Η UEFA, κατακύρωσε το ματς με σκορ 3-0 στους Ελβετούς, που έτσι πήραν την πρόκριση. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δράστης ήταν ένας οπαδός της τοπικής Σαλερνιτάνα, ο οποίος θέλησε να …εκδικηθεί τη Φιορεντίνα, για όσα είχαν γίνει σε πρόσφατο ματς ανάμεσα στις δύο ομάδες στη Σέριε Α!

2005-06
Κύπελλο ΟΥΕΦΑ,1ος Γύρος
Mακάμπι Πετάχ Τίκβα – Παρτίζαν

Οι Σέρβοι, έκαναν περίπατο στο πρώτο ματς στη Ραμάτ Γκαν, επικρατώντας με 2-0. Στο Βελιγράδι, οι Ισραηλινοί, άνοιξαν το σκορ νωρίς, προκαλώντας άγχος στην Παρτίζαν. Το ημίχρονο έληξε 4-2 υπέρ της Μακάμπι, που έτσι κι αλλιώς θα προκρινόταν, χάρη στα εκτός έδρας γκολ, αλλά έβαλε το κερασάκι στην τούρτα στο 88′, κερδίζοντας με το εντυπωσιακό 5-2.

2018-19
Τσάμπιονς Λιγκ, Φάση των «16»
Μάντσεστερ Γ. – Παρί Σεν Ζερμέν

Η Παρί, έκανε περίπατο στο πρώτο παιχνίδι, κερδίζοντας 2-0 στο «Ολντ Τράφορντ», με γκολ των Κιμπεμπέ και Εμπαπέ. Στο «Παρκ Ντε Πρενς» όμως, η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε 2-1 στο ημίωρο και πήρε την πρόκριση χάρη στα εκτός έδρας γκολ, με τον Ράσφορντ στις καθυστερήσεις, να διαμορφώνει με πέναλτι το τελικό 3-1 υπέρ των «κόκκινων διαβόλων», στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων!

2023-24
UEFA Europa Conference League, Φάση των «16»
Ολυμπιακός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ανατροπή στην ιστορία, για ομάδα που έχασε το πρώτο παιχνίδι εντός έδρας, είναι πρόσφατη και…«ερυθρόλευκη». Η Μακάμπι, πίστεψε ότι προκρίθηκε στα προημιτελικά, μετά το 4-1 επί του Ολυμπιακού, μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης». Στη ρεβάνς, που έγινε στην Μπάτσκα Τοπόλα, ήρθαν όμως τα πάνω – κάτω. Η ομάδα του Μεντιλίμπαρ, ισοφάρισε το σκορ του πρώτου αγώνα στο 90λεπτο και τελικά πέρασε, με Γιόβετιτς και Ελ Αραμπί στην παράταση, να σφραγίζουν την επική πρόκριση, στη στιγμή που ουσιαστικά «γεννήθηκε», η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή πορεία των «ερυθρόλευκων».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολυμπιακός – Άστον Βίλα, Ιστορία,olybiakos – aston vila, istoria