Ολυμπιακοί Αγώνες: Όταν οι γυναίκες κέρδισαν την μάχη

Ολυμπιακοί Αγώνες: Όταν οι γυναίκες κέρδισαν την μάχηtbairaktΤετ, 03/24/2021 - 14:16

Στις 24 Μαρτίου του 1921 διοργανώθηκε η Ολυμπιάδα γυναικών, ουσιαστικά αγώνες-αντίδραση στον αποκλεισμό τους από τους Αγώνες του 1924.


Η Ολυμπιάδα Γυναικών του 1921 (το πρώτο διεθνές αθλητικό γεγονός για γυναίκες) αρχίζει στο Μόντε Κάρλο, Mονακό. Οι αγώνες διοργανώθηκαν από την Alice Milliat και την Camille Blanc, πρόεδρο της Διεθνούς Αθλητικής Οργάνωσης του Μονακό, ως απάντηση

στην επίσημη απόφαση να μην συμπεριληφθούν γυναικεία αγωνίσματα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924.


Η διοργάνωση αυτή είναι η πρακτική διαμαρτυρία των γυναικών, σε παγκόσμια κλίμακα, κατά της αδιάλλακτης στάσης της ηγεσίας της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία συνεχίζει να παραβλέπει το γεγονός της ανάπτυξης του γυναικείου αθλητισμού. Σε αυτούς τους αγώνες, συμπεριλήφθηκαν αγωνίσματα στίβου και καλαθοσφαίρισης και συμμετείχαν 300 περίπου αθλήτριες από πέντε χώρες. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά, γυναίκες φορούν δημόσια, αθλητική ενδυμασία και ανοίγουν με την στάση τους τον δρόμο για την καταπολέμηση των κοινωνικών προκαταλήψεων.


Η επιτυχία των αγώνων αυτών είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιέσεις προς την ΔΟΕ, ώστε να συμπεριλάβει πλήρες πρόγραμμα γυναικείων αγωνισμάτων στο στίβο. Πραγματικά, οι πιέσεις αυτές οδήγησαν στο να συμπεριληφθούν γυναικεία αγωνίσματα στίβου, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Άμστερνταμ (1928).


Ο δρόμος είχε πια ανοίξει, για όλες τις μετέπειτα αθλήτριες και ολυμπιονίκες!!


Στους αγώνες συμμετείχαν 100 αθλήτριες από 5 χώρες: Γαλλία, Ιταλία, Ελβετία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νορβηγία. Οι αθλήτριες διαγωνίστηκαν σε 10 αγωνίσματα: αγώνας δρόμου (60 μέτρα, 250 μέτρα, 800 μέτρα, 4 x 75 μέτρα σκυταλοδρομία, 4 x 175 μέτρα σκυταλοδρομία και 65 μέτρα με εμπόδια), άλμα εις ύψος, άλμα εις μήκος, άλμα εις μήκος άνευ φόρας (άθλημα επίδειξης μόνο), ακόντιο και σφαιροβολία. Στη διοργάνωση συμπεριλήφθηκαν αγώνες καλαθοσφαίρισης, ενόργανης, pushball και ρυθμικής γυμναστικής ως αγώνες επίδειξης.


Η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στο «Tir aux Pigeons» στους κήπους του Καζίνου του Μόντε Κάρλο.

 


 

 

Off Off tbairakt Off Off ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ Στις 24 Μαρτίου του 1921 διοργανώθηκε η Ολυμπιάδα γυναικών, ουσιαστικά αγώνες-αντίδραση στον αποκλεισμό τους από τους Αγώνες του 1924. Article publish on Τετ, 03/24/2021 - 14:16 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα