Οι φασίστες και ο Νταλ' Άρα

Το τρόπαιο που θα σηκώσουν στον ουρανό της Ρώμης οι νικητές αποψινού τελικού του κυπέλλου Ιταλίας (22:00, novasports 1HD) μετράει 58 χρόνια ζωής. Κατασκευάστηκε το 1960 στο Μιλάνο, είναι από καθαρό χρυσό και κόστισε τότε 2,5 εκατ. λίρες.
Το αρχικό τρόπαιο της διοργάνωσης καταστράφηκε τη φασιστική περίοδο στη γειτονική χώρα. Εβδομήντα χρόνια μετά, το 1992, δόθηκε αντίγραφό του στη Βάντο, νικήτρια του 1922, το οποίο παρέμεινε από τότε στα γραφεία της ερασιτεχνικής ομάδας της Λιγουρίας.

Εκείνο το τρόπαιο, όπως και αυτά
που δόθηκαν από το 1936 ως το 1943 και το 1958-59 ήταν πολύ διαφορετικά σε σχήμα, υλικά και μέγεθος από το τωρινό.
Το τελευταίο μένει για 1 χρόνο στα γραφεία των νικητών και επιστρέφει στη Λίγκα για να δοθεί ένα αντίγραφό του μικρότερης, φυσικά αξίας και φτιαγμένο συνήθως από ψευδοχρυσό (σιδηροπυρίτη) ή ασήμι.

Επίσης, από το 1963-64, παράλληλα με το τρόπαιο του κυπέλλου, δίνεται στον νικητή και το «Coppa Renato Dall' Ara» στη μνήμη του ιστορικού προέδρου της Μπολόνια, Ρενάτο Νταλ' Άρα, ο οποίος έφυγε από τη ζωή το 1964. Τα πρώτα χρόνια η απονομή του γινόταν μαζί με αυτό του κυπέλλου, αλλά με την πάροδο των χρόνων αυτή η πρακτική άλλαξε.
Keywords
Τυχαία Θέματα