Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι τσουνάμι μπορεί να χτυπήσει τη Βρετανία

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι τα βρετανικά νησιά έχουν χτυπηθεί από τσουνάμι περισσότερες φορές απ' ότι πίστευαν μέχρι σήμερα.

Οι ειδικοί πίστευαν πως το τελευταίο τσουνάμι που έπληξε τη Βρετανία έγινε πριν 10.000 χρόνια - στην κατολίσθηση του Storegga από την ακτή της Νορβηγίας που οδήγησε σε ένα τσουνάμι ύψους 20 μέτρων το οποίο χτύπησε τα βρετανικά νησιά πριν από ακριβώς 8.200 χρόνια.

Ωστόσο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Dundee έχουν βρει δύο ακόμα δολοφονικά κύματα που έπληξαν το μέρος το ίδιο χρονικό διάστημα.

Μια ομάδα
από το πανεπιστήμιο και οι εργαζόμενοι από τη Βρετανική Γεωλογική Έρευνα (BGS) έχουν ανακαλύψει άμμο στα Shetlands που πιστεύουν ότι αποδεικνύει ότι έχει χτυπηθεί από δύο ακόμη μεγάλα τσουνάμι.

Ο καθηγητής Dave Tappin του BGS δήλωσε: «Είναι πολύ υψηλότερη συχνότητα και έγινε πρόσφατα πριν από 1.500 χρόνια - ή στα 500 μ.Χ. αν θέλετε να το σκεφτείτε έτσι.

«Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος είναι πολύ πιο σοβαρός από ό, τι πιστεύαμε μέχρι τώρα.»

Η Δρ Sue Dawson, από το Πανεπιστήμιο του Dundee, δήλωσε: «Βρήκαμε άμμο ηλικίας 5.000 και 1.500 ετών σε πολλές τοποθεσίες στα Shetland, μέχρι και 13 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.»

Η ομάδα πιστεύει ότι τα τσουνάμι πυροδοτήθηκαν από δύο υποβρύχιες κατολισθήσεις, οι οποίες κατέστρεψαν τον βυθό, οδηγώντας σε ογκώδη κύματα.

Ο Δρ Tappin είπε στο BBC ότι αυτές οι αλλαγές στο βυθό του ωκεανού μπορεί να συμβούν ανά πάσα στιγμή, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να προβλέψουμε και άλλα τσουνάμι.

Πηγή: www.news.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα