Οι άμυνες γίνονται… «demodé», oι επιθέσεις είναι…«trendy»

Καλάθι αυτοί, επαναφορά από την τελική γραμή, εμείς. Καλάθι εμείς, επαναφορά αυτοί. Και τούμπαλιν. Και αντιστρόφως σε μια συνεχής επιθετική επιδίωξη των περισσοτέρων παικτών και της πλειοψηφίας των ομάδων μπάσκετ στην Euroleaguw και σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η άμυνα… “αγνοείται”, παρά την προσπάθεια των προπονητών που ζητούν από τους παίκτες τους να πιέσουν την μπάλα στην κυκλοφορία της από τον εκάστοτε αντίπαλο, να παίξουν δυνατά man-to-man, ακόμα και με μπασκετικό…”ξύλο”, καθώς και να “χαλάσουν” το παιχνίδι και τα στατιστικά ευστοχίας των αντιπάλων τους.

Ώτα…«κλειστά»

των παικτών; Απροθυμία για αμυντική αποτελεσματικότητα; Επιθετική… επιδημία για να επιτευχθεί ένας πόντος περισσότερος από τον αντίπαλο, παρά να αποφευχθεί ένας πόντος περισσότερος; Σε αυτούς τους υψηλούς επιθετικούς ρυθμούς θα συνεχιστεί η φετινή σεζόν ή πρόκειται για χρονική συγκυρία και στην συνέχεια, οι άμυνες θα είναι πιο αποτελεσματικές και συμπαγείς, ώστε να χαμηλώσουν τα σκορ;

Στο πρώτο ντέρμπι των “αιωνίων” αντιπάλων, Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού (90-86) για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Basket League και παρά τους 4 «ερυθρόλευκους» απόντες (Φουρνιέ, Ουόκαπ, Μακ Κίσικ, Έβανς) και τους 3 «πράσινους» (Ναν, Γκριγκόνις, Λεσόρ), οι δυο ομάδες είχαν επιθέσεις 80+ πόντων. Παράλληλα, στις 3 πρώτες αγωνιστικές της Εuroleague -το πρώτο ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού είχε ταυτότητα της Euroleague- υπήρξαν επιθέσεις των 100+ πόντων, ενώ στο πρόσφατο ματς Μπαρτσελόνα-Βαλένθια και οι δυο ομάδες ξεπέρασαν επιθετικά τους 100 πόντους.

Υπάρχει μια δεδομένη εκτίμηση. Στην αρχή κάθε σεζόν, τα προηγούμενα χρόνια και επειδή οι ομάδες προερχόντουσαν από την προετοιμασία τους και δεν είχαν βρεί την επιθετική “χημεία” τους με νέες μεταγραφές και το “δέσιμο” με τους παλαιότερους παίκτες, το μίνιμουμ που ζητούσαν οι προπονητές ήταν η άμυνα και είχαν ως δεύτερη απαίτηση, τις επιθετικές αρετές των παικτών τους.

Και στα πρώτα παιχνίδια της φετινής σεζόν, οι προπονητές τονίζουν στις δηλώσεις τους, την αμυντική προσήλωση και την προσοχή που πρέπει να έχουν οι παίκτες τους. Το ίδιο είπαν ο Γιώργος Μπαρτζώκας και ο Έργκιν Άταμαν στο ημίχρονο του ντέρμπι και με το σκορ στο 43-48.

Δεν είναι, όμως, πλέον, εύκολο να “φρενάρεις” παίκτες που είναι σκόρερ ολκής, έχουν βελτιώσει στο κατακόρυφο το επιθετικό “ρεμπερτόριο” τους, μπορούν να φθείρουν με φάουλ τους αντιπάλους τους και να δημιουργούν μόνοι τους, φάσεις που έχουν εύστοχη κατάληξη, μακριά ή κοντά από το αντίπαλο καλάθι. Ό,τι συμβαίνει στο ΝΒΑ, εδώ και πολλά χρόνια στο παρελθόν. Παίκτες-σταρ και σόουμαν που θαυμάζεις να παρακολουθείς και “υποκλίνεσαι” ακόμα και ως αντίπαλος. Για αυτόν τον λόγο και ο παίκτης-σταρ όταν πετυχαίνει 25+ πόντους και έχει 8+ ασίστ, είναι ανέφικτο να σταματήσει η αντίπαλη άμυνα. Μπορεί, όμως, να “ματσάρει” τους πόντους και τις ασίστ του, με ισάριθμους ή και περισσότερους πόντους στην επίθεση της, από τον “δικό” της σταρ.

Ο Σάσα Βεζένκοφ το παραδέχτηκε και το προέβλεψε για την φετινή σεζόν: “Την ίδια εικόνα και παρόμοιο σκορ θα δούμε και στα επόμενα παιχνίδια Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού, αλλά και σε πολλά άλλα ματς”.

Το «physicality» που μίλησε ο Μπαρτζώκας και θέλει για τον Ολυμπιακό, όπως έχει δείξει και αποδείξει στις ομάδες των προηγούμενων ετών, ότι ειναι η ταυτότητα της ομάδας του, δεν απέτρεψε τους 86 πόντους του Παναθηναϊκού που έπαιξε χωρίς τον Ναν, την τελευταία στιγμή. Οι τέσσερις περισσότεροι πόντοι έδωσαν την πρώτη νίκη της σεζόν στον Ολυμπιακό, κόντρα στον Παναθηναϊκό.

Από το “η άμυνα δίνει τους τίτλους και η επίθεση…”κόβει” εισιτήρια”, στην φετινή σεζόν, θα επιβεβαιωθεί πολλάκις, το “η καλύτερη άμυνα, είναι η επίθεση”.

Keywords
Τυχαία Θέματα