«Οι αγώνες που ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε το πρωτάθλημα - οι τελικοί»

Τρεις αγωνιστικές απομένουν για το τέλος του πρωταθλήματος κι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται – μόλις- δυο βαθμούς για να κατακτήσει και μαθηματικά το πρωτάθλημα. Μέχρι στιγμής κι έχοντας ξεκινήσει το πρωτάθλημα με μείον δυο βαθμούς, έχει πραγματοποιήσει μια απίστευτη πορεία, διατηρώντας το αήττητο και βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας με διαφορά δέκα βαθμών από τον δεύτερο Ολυμπιακό, αν και για τους «ερυθρόλευκους» εκκρεμεί ο αγώνας με τον Παναθηναϊκό
στο ΟΑΚΑ.

Σ’ αυτήν την πορεία των είκοσι επτά αγωνιστικών - λοιπόν – κάθε αγώνας ήταν σημαντικός κι είχε τις ιδιαιτερότητές του και τις δυσκολίες του. Ωστόσο πέντε εξ αυτών ήταν αυτοί που μοιάζουν να είχαν καθοριστική σημασία ως προς την εξέλιξη του πρωταθλήματος. Ας τους θυμηθούμε έναν προς έναν...

Οι «σταθμοί» του ασπρόμαυρου τίτλου

30-9-18 ΟΣΦΠ-ΠΑΟΚ 0-1

Έχοντας το ντεζαβαντάζ των μείον δυο βαθμών ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε νικηφόρα το πρωτάθλημα φτάνοντας στην πέμπτη αγωνιστική και το πρώτο «crash test» της σεζόν. Κόντρα στον Ολυμπιακό, στον Πειραιά μπορεί να μην πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του, είχε όμως τον Αλέξανδρο Πασχαλάκη σε μεγάλη μέρα, σκόραρε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου σε φάση που ξεκίνησε από τον Βιεϊρίνια και μετατράπηκε σε γκολ από τον Βούκοβιτς (σ.σ. αυτογκόλ) φτάνοντας σε μια σπουδαία νίκη που τον έκανε να πιστέψει ακόμη περισσότερο πως φέτος είναι η χρονιά του.

Γήπεδο: Γεώργιος Καραϊσκάκης
Διαιτητής: Σαν Φεντάγι (Ελβετία)
Βοηθοί: Σλάτζαν Γιοζίποβιτς (Ελβετία), Μπεκίμ Ζογκάι (Ελβετία)
Τέταρτος: Αριστοτέλης Διαμαντόπουλος
Γκολ: 49' Βούκοβιτς (σ.σ. αυτογκόλ)
Κίτρινη: 34΄Χασάν - 65' Κάνιας, 90' Μάτος, 90'+8 Πασχαλάκης

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Μαρτίνς): Γιαννιώτης, Ελαμπντελαουί, Τσιμίκας, Βούκοβιτς, Μεριά, Καμαρά, Μπουχαλάκης (82' Γκιλιέρμε), Ποντένσε, Χριστοδουλόπουλος (69' Γκερέρο), Φορτούνης (82' Φετφατζίδης), Χασάν.

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια (84' Τόσκα), Μαουρίτσιο, Κάνιας, Λημνιός (72' Βέρνμπλουμ), Πέλκας (58' Ζαμπά), Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς.

21-10-18 Άρης-ΠΑΟΚ 1-2

Για την 7η αγωνιστική ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» όπου τα πράγματα θα ξεκινήσουν άσχημα γι’ αυτόν αφού μόλις στο 2’ βρέθηκε πίσω στο σκορ. Ωστόσο, θα βρει αντίδραση ισοφαρίζοντας αρχικά με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πρίγιοβιτς στο 36’, ενώ ο ίδιος ποδοσφαιριστής θα σημειώσει και το νικητήριο γκολ στο 84’. Ο Άρης θα μείνει με το ... παράπονο του άστοχου πέναλτι του Γιουνές κι ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο.

Γήπεδο: Κλεάνθης Βικελίδης
Διαιτητής: Ντανιέλε Ντόβερι (Ιταλία)
Βοηθοί: Αλμπέρτο Τεγκόνι (Ιταλία), Τζόρτζο Περέτι (Ιταλία)
Τέταρτος: Μανώλης Σκουλάς
Γκολ: 2' Ματέο Γκαρσία - 36' πεν., 84' Πρίγιοβιτς
Κίτρινη: 19' Πρίγιοβιτς, 20' Βαλεριάνος, 37' Μπάσα, 37' Κάνιας, 57' Ουάρντα, 67' Σιώπης, 70' Βέρνμπλουμ, 78' Μάτος, 80' Βιεϊρίνια, 92' Μπρούνο Γκάμα

Άρης (Ερέρα): Κουέστα, Βαλεριάνος, Τζανακάκης, Βέλεθ (24' Σόουζα), Μαβράι, Σιώπης, Μπάσα (54' Ματίγια), Ματέο Γκαρσία, Μπρούνο Γκάμα, Ντιγκινί, Γιουνές (71' Ναζλίδης).

ΠΑΟΚ (Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Βέρνμπλουμ, Κάνιας, Λέο Ζαμπά (46' Ουάρντα), Πέλκας (62' Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ, Πρίγιοβιτς (85' Καρέλης).

13-1-19 Αστέρας Τρίπολης-ΠΑΟΚ 0-3

Στο ξεκίνημα του δεύτερου γύρου ο «Δικέφαλος» θα βρεθεί σε μια από τις πλέον αφιλόξενες έδρες για τον ίδιο, την Τρίπολη. Και μάλιστα στον πρώτο αγώνα του χωρίς πλέον τον μόνιμο σκόρερ του, Πρίγιοβιτς καθώς ο Σέρβος είχε τραβήξει ρότα γι’ άλλες πολιτείες. Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ο αρχηγός με όλη τη σημασία της λέξης, Βιεϊρίνια θα δείξει τον δρόμο για την επιτυχία και στους υπόλοιπους, ανοίγοντας το σκορ στο 65’ με αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ, ο Μαουρίσιο θα τον μιμηθεί τέσσερα λεπτά μετά κι ενώ από το 79’ θα μείνει με ποδοσφαιριστή λιγότερο λόγω αποβολής του Μάτος με δεύτερη κίτρινη, στις καθυστερήσεις ένα αυτογκόλ του Τριανταφυλλόπουλου θα διαμορφώσει το τελικό σκορ.

Γήπεδο: Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Διαιτητής: Εμμανουήλ Σκουλάς (ΕΠΣ Θεσσαλίας)
Βοηθοί: Παναγιώτης Κωνσταντόπουλος (ΕΠΣ Κορινθίας), Χρυσούλα Κουρομπύλια (Δυτική Αττική)
Τέταρτος: Γιώργος Λάμπρου (ΕΠΣ Εύβοιας)
Γκολ: 65' Βιεϊρίνια, 69' Μαουρίσιο, 90+2' Τριανταφυλλόπουλος
Κίτρινη: 14' Σάκχοφ, 24' Τριανταφυλλόπουλος, 44' Μπίσεσβαρ, 72' Φερνάντεθ, 74' Μάτος, 74' Κυριακόπουλος, 84 Βαλιέντε, 87' Μουνάφο, 89' Βιεϊρίνια
Κόκκινη: 79' Μάτος

ΑΣΤΕΡΑΣ (Γιώργος Παράσχος): Παπαδόπουλος, Κώτσιρας, Πασαλίδης (71' Φερνάντεθ), Τριανταφυλλόπουλος, Κυριακόπουλος, Μουνάφο, Βαλιέντε, Ιγκλέσιας (87' Δουβίκας), Τσιλιανίδης, Καλτσάς, Μανιάς.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Σάκχοφ, Μαουρίσιο, Λέο Ζαμπά (77' Λημνιός), Πέλκας (71' Ελ Καντουρί), Μπίσεσβαρ (86' Τόσκα), Άκπομ.

3-2-19 ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 1-1

Δέκατη ένατη αγωνιστική κι η αρμάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου κατηφορίζει στο ΟΑΚΑ έχοντας καταστήσει σαφές με την εν γένει αγωνιστική της παρουσία φέτος πως το … λεκανοπέδιο της Αττικής και το συγκεκριμένο – στοιχειωμένο για τον ίδιο – γήπεδο δεν τον τρομάζουν τόσο εύκολα πια. Μόλις στο 10’ ανοίγει το σκορ με τον Μαουρίσιο και δείχνει να ελέγχει τον αγώνα μέχρι που ο Ζαμπά αντικρύζει δυο κίτρινες κάρτες σε – σχεδόν – δέκα λεπτά με συνέπεια την αποβολή του στο 32’. Οι ισορροπίες αλλάζουν, η ΑΕΚ προσπαθεί ν’ αντιδράσει και στην μοναδική αδράνεια της άμυνας του ΠΑΟΚ στο 74’ ο Πόνσε με κεφαλιά θα φέρει τον αγώνα στα ίσα.

Γήπεδο: ΟΑΚΑ
Διαιτητής: Μίκαελ Τίλγκααρντ (Δανία)
Βοηθοί: Ντένις Ράσμουσεν (Δανία), Νιλς Χογκ (Δανία)
Τέταρτος: Μανώλης Σκουλάς
Γκολ: 74' Πόνσε - 10' Μαουρίσιο
Κίτρινη: 46' Κρίστιτσιτς, 89' Κλωναρίδης, 90'+2 Μπογέ - 18' Σάκχοφ, 21' και 32' Ζαμπά (κόκκινη), 32' Βιεϊρίνια, 40' Πασχαλάκης.

ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (46' Κρίστιτσιτς), Τσιγκρίνσκι, Οικονόμου, Γκάλο, Αλέφ (60' Μπογέ), Μπακασέτας (87' Κλωναρίδης), Μάνταλος, Χουλτ, Λιβάγια, Πόνσε.

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Ελ Καντουρί (84' Πέλκας), Μαουρίσιο, Μπίσεσβαρ (59' Λημνιός), Σάκχοφ (64' Μίσιτς), Άκπομ, Λέο Ζαμπά.

10-2-19 ΠΑΟΚ-ΟΣΦΠ 3-1

Χαρακτηριζόταν ως το ματς που – εν πολλοίς – θα έκρινε το πρωτάθλημα. Εικοστή αγωνιστική και ο ΠΑΟΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό στην κατάμεστη Τούμπα. Οι γηπεδούχοι μπαίνουν με ορμή στον αγωνιστικό χώρο και μόλις στο 3’ ο Βιεϊρίνια μ’ ένα εκπληκτικό σουτ, που βρήκε και σε πόδι αντιπάλου, νικάει από μεγάλη απόσταση τον Σα ανοίγοντας το σκορ. Η προσπάθεια αντίδρασης των «ερυθρολεύκων» προσκρούει πάνω στον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ που στο 19’ διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του και στο 82’ ο Άκπομ βάζει το ... «κερασάκι στην τούρτα» κάνοντας το 3-0. Ο Ολυμπιακός που είδε τη σημαντικότερη ευκαιρία του να μειώσει την απόσταση από τον πρωτοπόρο να περνά ανεκμετάλλευτη θα μειώσει με τον Ποντένσε στο 87’.

Γήπεδο: Τούμπα
Διαιτητής: Χεσούς Χιλ Μανθάνο (Ισπανία)
Βοηθοί: Ραούλ Καμπανέρο Μαρτίνεζ (Ισπανία), Ντιέγκο Μπαρμπέρο Σεβίγια (Ισπανία)
Τέταρτος: Αναστάσιος Σιδηρόπουλος
Γκολ: 3' Βιεϊρίνια, 19' Μπίσεσβαρ, 82' Άκπομ - 87' Ποντένσε
Κίτρινες: 42' Σάκχοφ, 77' Ελ Καντουρί - 31' Βούκοβιτς, 40' Γκερέρο, 60' Τοροσίδης

ΠΑΟΚ: Πασχαλάκης, Μάτος, Βιεϊρίνια (80' Γιαννούλης), Κρέσπο, Βαρέλα, Μαουρίσιο, Σάκχοφ (52' Ολιβέιρα), Μπίσεσβαρ (84' Πέλκας), Ελ Καντουρί, Ζαμπά, Άκπομ.

Ολυμπιακός: Σα, Τοροσίδης, Βούκοβιτς, Σισέ, Κούτρης, Γκιλιέρμε, Νάτχο (46' Καμαρά), Χριστοδουλόπουλος (46' Ζιλ Ντίας), Ποντένσε, Φορτούνης, Γκερέρο.
Keywords
Τυχαία Θέματα