Οι Developers αντιδρούν στο οικονομικό μοντέλο του Google Play Pass

"Θα πνιγούμε σε μια θάλασσα από Fortnite και άλλους μεγάλους τίτλους."

Η Google ανακοίνωσε το Google Play Pass πριν λίγες μέρες, μια συνδρομητική υπηρεσία για τους χρήστες Android. Ωστόσο, ένα FAQ για το πώς λειτουργούν τα royalties για τους developers, ξεσήκωσε τους επαγγελματίες της βιομηχανίας, που κριτικάρουν το οικονομικό μοντέλο της υπηρεσίας.

Το Google Play Pass είναι μια συνδρομητική υπηρεσία, που κοστίζει $4.99 τον μήνα. Oι συνδρομητές έχουν πρόσβαση σε μια βιβλιοθήκη από εφαρμογές, χωρίς διαφημίσεις και in-app αγορές. Αυτό το μοντέλο είναι παρόμοιο με αυτό της Apple και του Xbox. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα σημεία στο FAQ, που προκάλεσαν ανησυχία στους developers.

Σύμφωνα με την Google, “Οι Developers λαμβάνουν ένα royalty, που περιλαμβάνει τον χρόνο που περνούν οι συνδρομητές στις εφαρμογές τους και το πώς αξιολογούν το περιεχόμενο της εκάστοτε εφαρμογής.” H εταιρεία αναφέρει πως αυτό το μοντέλο δεν είναι μόνιμο, "και αλλάζει συνεχώς, για να ανταμείβει τους τίτλους που φέρνουν το υψηλότερο user value.” Ωστόσο, οι developers λένε πως αυτή η τακτική αντικατοπτρίζει αυτήν του Spotify και το πώς πληρώνονται οι καλλιτέχνες τους.

Οι μουσικοί και τα μέλη της βιομηχανίας έχουν επικρίνει το σχέδιο δικαιωμάτων του Spotify στο παρελθόν για την πληρωμή καλλιτεχνών, με βάση τα συνολικά τραγούδια. Ο Ringer εξήγησε πώς αυτό το μοντέλο εσόδων δίνει κίνητρα στους μουσικούς στο Spotify, για να δημιουργήσει πιο ρεαλιστικές εμπειρίες.

"Στο μοντέλο pay-per-stream, οι καλλιτέχνες έχουν κίνητρο να συγκεντρώσουν spins, αντί για αφοσιωμένους φαν, με οποιοδήποτε μέσο είναι απαραίτητο. Ένα πιασάρικο τραγούδι τριών λεπτών, που συνεχώς επαναλαμβάνεται, παράγει περισσότερα έσοδα από ένα μακρύτερο, λιγότερο επαναλαμβανόμενο κομμάτι, ακόμα κι αν ο ίδιος αριθμός ανθρώπων ακούει κάθε τραγούδι κάθε μήνα.

Η κύρια κριτική με αυτό το μοντέλο δικαιωμάτων είναι ότι επιβραβεύει φαινομενικά καλλιτέχνες και προγραμματιστές για τη δημιουργία παιχνιδιών που μπορούν να συγκρατήσουν το ενδιαφέρον ενός ατόμου περισσότερο από τους ανταγωνιστές του. Αυτό δίνει στα παιχνίδια με έμφαση στην αναπαραγωγή ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις μικρότερες εμπειρίες gameplay. Το μοντέλο του Google Play Pass διαφέρει επίσης από τις υπηρεσίες συνδρομής σε βιντεοπαιχνίδια, όπως το Xbox Game Pass, το οποίο, σύμφωνα με τον αναλυτή της Niko Partners, Daniel Ahmad, πληρώνει τους προγραμματιστές για τα παιχνίδια τους και τα δικαιώματα.

"Σκεφτείτε το ως εξής: εάν σας χρειάστηκαν τρεις ώρες για να κερδίσετε το Untitled Goose Game, αυτό πιθανόν να είχε μεταφραστεί σε μια πολύ μικρή πληρωμή, αντί για τα 20 δολάρια που πληρώσατε γι 'αυτό", είπε ο indie developer, Will O’Neil, σε ένα Tweet. "Οι προγραμματιστές παιχνιδιών Indie δεν είναι indie μουσικοί. Δεν περιοδεύουμε. Δεν μπορούμε να κυκλοφορούμε singles γρήγορα, για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον. Δεν κάνουν like στις φωτογραφίες μας. Αυτό δεν είναι ένα μέλλον, που βρίσκει μια νέα ισορροπία.

Είμαστε ακριβώς στο κατώφλι μιας σύγκρουσης και νιώθω σαν να μην το συνειδητοποιεί κάποιος.

"Θέλω να πω, αυτό είναι ειλικρινά μια τρομακτική συνέχεια του μοντέλου που έχει διαμορφώσει τα παιχνίδια, σε ως επί το πλείστον roguelites και multiplayer", δήλωσε ο συνιδρυτής της Vlambeer, Rami Ismail, στο IGN, μέσω του Twitter. "Αν το engagement γίνει χρήμα, τότε το grinding, οι εθιστικές λούπες και το άπειρο gameplay γίνονται ο καλύτερος τρόπος να κερδίσουν χρήματα".

Ο Ismail λέει ότι αυτό το είδος μοντέλου μπορεί να αποτελέσει ένα κακό προηγούμενο για την ανάπτυξη παιχνιδιών. "Αν οι προγραμματιστές πληρώνονται για το engagement, το μόνο μοντέλο που έχει νόημα είναι να μεγιστοποιήσουν το χρόνο που ξοδεύουν οι άνθρωποι στο παιχνίδι ή τον αριθμό των φορών που οι άνθρωποι πρέπει να "ελέγξουν" το παιχνίδι, τεχνητά αν είναι απαραίτητο", λέει ο Ismail. "Είναι ενοχλητικό."

Ο εκδότης του No More Robots, Mike Rose, μοιράστηκε παρόμοιες ανησυχίες στο IGN. "Ήξερα ότι αυτό θα συμβεί γιατί ακόμα και τότε με είχαν ήδη πλησιάσει από πολλαπλές πλατφόρμες, λέγοντας ότι θα πληρώσουν ανά πόσες ώρες έχει παιχτεί το παιχνίδι, έναντι κάθε άλλου παιχνιδιού στην πλατφόρμα τους", λέει ο Rose.

"Δώστε τους μερικά χρόνια ακόμα και πρόκειται να πνιγούμε σε αυτές τις υπηρεσίες και θα αναγκαστούν οι προγραμματιστές να δημιουργήσουν παιχνίδια με το σκεπτικό 'πώς μπορώ να κερδίσω χρήματα'. Θα πνιγούμε σε μια θάλασσα από Fortnites", λέει ο Rose. "Ξέρω ότι πρέπει να πλήττω πολλούς ανθρώπους με αυτά τα πράγματα, αλλά, είμαστε ακριβώς στο κατώφλι μιας σύγκρουσης και νιώθω σαν να μην το συνειδητοποιεί κάποιος."

Άλλοι developers εξέφρασαν την ανησυχία τους στο Twitter. Ο indie developer, @Vectorpoem, έγραψε:

Ο Indie developer, Max Krieger, έδωσε επίσης απάντηση στο Twittter:

via @MaxKriegerVG

Συνέχεια έδωσε και ο Powell, CEO της The Powell Group:

Με τόσες διαφορετικές υπηρεσίες, από εταιρείες όπως το Twitch και η Apple, είναι σημαντικό να δούμε πως λειτουργούν οι ανταμοιβές στην εκάστοτε πλατφόρμα. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε πώς ανταμείβονται οι developers στο Apple Arcade.

Το IGN επικοινώνησε με την Google για σχόλια σχετικά με τις ανησυχίες των προγραμματιστών, αλλά δεν έχει δώσει απάντηση μέχρι τώρα.

H Μαριάντζελα (Angelgraph) είναι News Overlord στο Gaming Dep του IGN Greece. Όταν δεν γράφει ή δεν ασχολείται με τα social media του IGN, μπορείτε να τη βρείτε στο Facebook και το Twitter. Keep Gaming Buddies!

IGN GreeceGamescom 2019: H Sony αποκτά την Insomniac Games ως First-Party PlayStation στούντιοH Bandai Namco ερευνά πιθανή βομβιστική επίθεση στα γραφεία τηςΣτα τείχη της Τροίας το επόμενο παιχνίδι Total War Saga

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα