Οι 5+1 δρόμοι του Κώστα Σλούκα

Φενέρ, Ολυμπιακός, ΤΣΣΚΑ, Μπαρσελόνα, Παναθηναϊκός, εσχάτως και Μακάμπι. Η Ευρώπη απλώνεται στα πόδια του Κώστα Σλούκα και ο Χρήστος Καούρης αναλύει τις ιδιαιτερότητες της κάθε επιλογής.

Φενέρμπαχτσε
+ Ο Ομπράντοβιτς. Ο Σέρβος είναι αυτός που το καλοκαίρι
του 2015 έδωσε στον Σλούκα αυτό που ήθελε πιο πολύ από όλα: προσοχή. Στα χέρια του Ζοτς και ευρισκόμενος σε ένα υγιές και σταθερό περιβάλλον, είχε την ευκαιρία να αφοσιωθεί στο μπάσκετ και να κάνει πράξη αυτό που συνηθίζει να λέει: να γίνεται κάθε χρόνο καλύτερος από το προηγούμενο εαυτό του. Οι δύο άνδρες διατηρούν σχέση βαθιάς αλληλοεκτίμησης και γι΄ αυτό πριν αποφασίσει οτιδήποτε, ο Σλούκας θα μιλήσει μαζί του.

+ Η συνήθεια. Ο Σλούκας απολαμβάνει τον χρόνο του στην Κωνσταντινούπολη. Είναι από τους αγαπημένους του κοινού, αγωνίζεται στο τοπ επίπεδο, είναι κάθε χρόνο στο Final 4 διεκδικώντας την Ευρωλίγκα. Έχει πολλές φορές πει ότι δεν είναι στη σκέψη του το ενδεχόμενο της μετακόμισης, από τη στιγμή που στην Φενέρ έχει όλα όσα θεωρεί σημαντικά.

- Η οικονομική κατάσταση στην Τουρκία. Το βράδυ του Σαββάτου ο οίκος Moody’s υποβάθμισε περαιτέρω την πιστοληπτική αξιολόγηση της Τουρκίας στην βαθμίδα «Β1» από «Βa3», διατηρώντας «αρνητική» προοπτική. Με τον κίνδυνο αθέτησης πληρωμών από πλευράς τουρκικού κράτους να συνεχίζει να αυξάνεται, μοιάζει ζήτημα χρόνου η κρίση στο γειτονικό κράτος να επηρεάσει και ομάδες όπως η Φενέρμπαχτσε, ακόμα και αν ο πρόεδρος του συλλόγου, Άλι Κοτς, έχει δηλώσει πολλές φορές πως η διοίκηση θα στηρίξει τα θέλω του προπονητή. To θέμα είναι πως το συμβόλαιο του Ομπράντοβιτς ολοκληρώνεται την επόμενη σεζόν, και ο Σλούκας δεν πρόκειται να υπογράψει μονοετή συμφωνία.

ΤΣΣΚΑ
+ Μετακόμιση σε ένα σύλλογο τοπ επιπέδου. Με τη θέση του Τσάτσο Ροντρίγκεθ κατά πάσα πιθανότατα να αδειάζει και τον Κόρι Χίγκινς κάτοικο Βαρκελώνης από την επόμενη σεζόν, ο Σλούκας θα είναι το αφεντικό της θέσης «1» στους πρωταθλητές Ευρώπης.

+ Σταθερότητα. Η ΤΣΣΚΑ είναι το πιο βαρύ χαρτί της διοργάνωσης, μια ομάδα με σταθερά υψηλότατο προϋπολογισμό, ικανότητα να προσελκύει τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη και σχεδόν… εγγυημένη θέση στο Final-4. Όπου και να έχει κρίση, στην ΤΣΣΚΑ θα έχει… λιακάδα.

+ Ο Δημήτρης Ιτούδης. Αν αποφασίσει να φύγει από την αγκαλιά του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο συμπατριώτης του είναι πολύ πιο θελκτική επιλογή από ότι χαρακτήρες τύπου Πέσιτς. Μιλούν (κυριολεκτικά) την ίδια γλώσσα και δεν υπάρχουν πολλοί που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τον Ζοτς όσο ο 48χρονος Τρικαλινός.

- Αγωνιστική αβεβαιότητα. Η ΤΣΣΚΑ μπορεί να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν παύει όμως να είναι μια ομάδα στην οποία έληξαν 10 συμβόλαια και η επόμενη σεζόν θα την βρει σημαντικά αλλαγμένη. Ο «Τσάτσο» λογικά φεύγει, ο Ντε Κολό διαπραγματεύεται, ο Κλάιμπερν έμεινε, οι Χάινς – Χάντερ είναι «στον αέρα». Ακόμα και αν είναι δεδομένο πως ο δείκτης ποιότητας θα παραμείνει (πολύ) ψηλά, ο Σλούκας πιθανότατα θα βρεθεί να ηγείται ενός νέου πρότζεκτ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Μπαρσελόνα
+ Πρεστίζ. Αν βάλει την «μπλαουγράνα» φανέλα, ο Σλούκας θα βρεθεί σε έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους που μπορεί να παίξει οποιοσδήποτε. Π.χ για τον Γιώργο Μπαρτζώκα, η Μπαρσελόνα ήταν όνειρο ζωής. Το ισπανικό πρωτάθλημα είναι εύκολα το κορυφαίο της Ευρώπης και η ταχύτητα του θα τον βοηθήσει να εξελίξει κι άλλο το παιχνίδι του, ενώ την ίδια στιγμή ο σύλλογος συνεχίζει να κάνει μεγάλες επενδύσεις (Χίγκινς) προκειμένου να δώσει τέλος στην αυτοκρατορία της Ρεάλ: το να είσαι μέλος μιας τέτοιας αποστολής μοιάζει γοητευτικό.

+ Χρήματα. Αυτή τη στιγμή οι Καταλανοί του προσφέρουν το μεγαλύτερο συμβόλαιο από τους ανταγωνιστές τους, αξίας 6.1 εκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια, σύμφωνα με τον Νίκο Βαρλά του Eurohoops. 2 εκατομμύρια και κάτι ετησίως: όχι κι άσχημο μεροκάματο, ε;

- Διοικητική κατάσταση. Είναι ευρέως γνωστό η δαιδαλώδης διοικητική πλατφόρμα της Μπαρσελόνα είναι ένας από τους κυριότερους λόγους της αγωνιστικής της υποχώρησης τα τελευταία χρόνια. Ο Τσάβι Πασκουάλ μιλούσε πολλές φορές υποτιμητικά για τους ανθρώπους που παίρνουν αποφάσεις στην Μπάρσα, ενώ και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει πει πολλές φορές για τα προβλήματα που αντιμετώπισε όταν ζητούσε αγωνιστικές ενισχύεις ένεκα των πολλών τραυματισμών.

- Προπονητής. Το να παίζεις για τον – 70χρονο τον προσεχή Αύγουστο – Σβέτισλαβ Πέσιτς είναι μια... ιδιόμορφη κατάσταση. Φυσικά η παραμονή του στην Βαρκελώνη δεν είναι σίγουρη και θα εξαρτηθεί σε σημαντικό βαθμό από την έκβαση των τελικών με την Ρεάλ, με την «βασίλισσα» να κάνει ήδη το 1-0 στη σειρά επικρατώντας εύκολα στη Μαδρίτη. Αν ο Πέσιτς δεν μείνει, ποιος θα είναι αυτός που θα προσεγγίσει τον Σλούκα προκειμένου να του αναλύσει το αγωνιστικό του πλάνο και να τον πείσει να μετακομίσει στην Βαρκελώνη; Σε αυτή τη φάση της καριέρας του, το 1 εκατομμύριο σε τρία χρόνια είναι πολύ πιθανό να μετρήσει λιγότερο από τις ξεκάθαρες ιδέες.

Ολυμπιακός
+ Επαναπατρισμός. Η ζωή στο εξωτερικό είναι μια συνηθισμένη κατάσταση για έναν επαγγελματία μπασκετμπολίστα, όμως ο παράγοντας «επιστροφή στην Ελλάδα» είναι κάτι που δεν μετριέται εύκολα σε χρήματα. Η θαλπωρή του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος και το πόσο αυτή επηρεάζει τον ψυχισμό κάθε ανθρώπου είναι ένας παράγοντας αυστηρά προσωπικός, ο οποίος παράλληλα είναι αδύνατον να μην προσμετρηθεί όταν έρθει η ώρα της απόφασης.

+ Δικαίωση. Η ματαιοδοξία δεν είναι ανάμεσα στα χαρακτηριστικά του Σλούκα, ο οποίος παραμένει ένας ιδιαίτερα προσγειωμένος χαρακτήρας. «Πολύς ιδρώτας, πολλή πίεση, μεγάλες επιλογές, πολύ μεγάλος ο δρόμος», είχε πει στην Δώρα Παντέλη μετά την βράβευση του στην Ολ-σταρ πεντάδα της Ευρωλίγκας. Όμως το ενδεχόμενο να επιστρέψει τέσσερα χρόνια μετά στον Πειραιά δικαιωμένος και με τους δικούς του όρους, θα ερέθιζε τον εγωισμό του οποιουδήποτε.

+ Πρόκληση. Μπορεί να έχουν περάσει μόνο δύο χρόνια από τότε που οι ερυθρόλευκοι έπαιξαν στον τελικό της Ευρωλίγκας απέναντι στην «δική του» Φενέρ, όμως ο οργανισμός Ολυμπιακός είναι από τότε σε σταθερή καθοδική πορεία. Στον Σλούκα δίνονται τα κλειδιά της ομάδας και η ευθύνη να την πάρει από το χέρι, όπως συνέβη με τον Βασίλη Σπανούλη το καλοκαίρι του 2011.

- Αβεβαιότητα. Η οικονομική αφερεγγυότητα που παρατηρήθηκε στους Πειραιώτες την περασμένη σεζόν αναμένεται να επηρεάσει την απόφαση του Σλούκα σε πολλαπλά επίπεδα. Το ενδεχόμενο να μην πληρωθεί όσα χρήματα συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό είναι μη ρεαλιστικό, όμως οι καθυστερήσεις πληρωμών δημιουργούν τοξικότητα εντός μιας ομάδας, όπως η φετινή περίοδος απέδειξε περίτρανα. Επιπλέον, το ενδεχόμενο να παίξει η ομάδα στην Α2 δεν… χτυπάει καλά σε κανένα, πόσο μάλλον στον 29χρονο γκαρντ. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια ο Σλούκας έχει συνηθίσει να δουλεύει σε ένα περιβάλλον στο οποίο το μοναδικό πράγμα που είχε στο μυαλό του ήταν το μπάσκετ.

- Τοξικότητα. Η άλλη πλευρά του επαναπατρισμού είναι η επιστροφή στην τοξική ατμόσφαιρα της «ελληνικής πραγματικότητας», με την αντιπαλότητα μεταξύ των δύο αιωνίων να έχει φτάσει σε άνευ προηγουμένου επίπεδα. Επιπλέον, ακόμα και αν η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου της ομάδας θα τον υποδεχτεί πίσω με ανοιχτές αγκάλες, ουδείς είναι σε θέση να είναι σίγουρος για το πόσο επηρέασαν τον ψυχισμό του οι αποδοκιμασίες του περασμένου Νοέμβρη.

Παναθηναϊκός
+ Επαναπατρισμός. Ισχύει προφανώς ό,τι και στην περίπτωση του Ολυμπιακού.

+/- Πρόκληση, μέρος δεύτερο. Ο Σλούκας έζησε από απόσταση αναπνοής τις συνέπειες της απόφασης του Βασίλη Σπανούλη να μετακομίσει από το ένα «αιώνιο» στρατόπεδο στο άλλο. Ο ίδιος ξέρει πολύ καλά πως θα χρειαστεί πολύ γερό στομάχι σε περίπτωση που αποφασίσει να κάνει αυτό το βήμα. Η περίπτωσή του δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτή του Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος μετακόμισε το περσινό καλοκαίρι: ο Σλούκας έχει εναλλακτικές που ο «Πάπι» δεν είχε.

+/- Ο Καλάθης και ο ελληνικός κορμός. Στον Παναθηναϊκό θα κληθεί να διαφοροποιήσει σημαντικά το παιχνίδι του, μετακομίζοντας στο «2» και χάνοντας τη μπάλα από τα χέρια του, από τη στιγμή που ο Καλάθης είναι αδύνατον να είναι το ίδιο χρήσιμος χωρίς αυτήν. Το σχήμα έχει δοκιμαστεί στην Εθνική με μεγάλη επιτυχία, όμως είναι ένα τουρνουά δύο εβδομάδων δεν μπορεί να συγκριθεί με μια σεζόν. Επιπλέον, στη «γαλανόλευκη» δεν διαλέγεις τους συμπαίκτες σου, αλλά κάνεις το καλύτερο που μπορείς για το καλό της.

- Απουσία σταθερότητας. Ο Παναθηναϊκός είναι ένα ιδιαίτερο, εκρηκτικό περιβάλλον, στο οποίο οι προπονητές μένουν λίγο και οι σταθερές είναι λιγότερες από τις μεταβλητές. Στο «πράσινο» στρατόπεδο περιμένουν την απάντηση του Ρικ Πιτίνο, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο πως ο Αμερικανός θα έχει αποφασίσει όταν έρθει η ώρα να ζυγίσει ο Σλούκας τις επιλογές του. Επιπρόσθετα, η παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου εγγυάται οικονομική σταθερότητα αλλά και κάθε είδους ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια της σεζόν.

Μακάμπι
+ Ένα από τα βαριά χαρτιά του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ομάδα με ειδικό βάρος και ιστορία. Η λογική λέει ότι θα πάρει το απόλυτο κουμάντο της θέσης «1», με τον Γουίλμπεκιν να μετακομίζει στο «2».

+/- Ο προπονητής. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ήταν προπονητής του Ολυμπιακού όταν ο Σλούκας έφυγε από το λιμάνι, το καλοκαίρι του 2015. Φυσικά δεν έχει υπάρξει η παραμικρή υπόνοια ότι οι σχέσεις των δύο δεν είναι καλές, ή πως ο 52χρονος κόουτς έπαιξε ρόλο στην αποχώρηση του, όμως οι προηγούμενες εντυπώσεις θα μετρήσουν καθοριστικά.

- Αμφίβολο επίπεδο. Η «ομάδα του λαού» είναι μεν σε ανοδική πορεία, έχει τα χρήματα για να προσελκύσει ακριβούς Αμερικανούς, όμως δείχνει αρκετά μακριά ακόμα από την επιστροφή της στο κορυφαίο επίπεδο της διοργάνωσης. Ο Σλούκας είναι στην ηλικία της ακμής του: δύσκολα θα πάρει το ρίσκο να μετακομίσει σε μία ομάδα που δεν κατάφερε να φτάσει στα πλέι-οφ πέρσι.

ΝΒΑΌχι. Ακόμα και αν βρεθεί κάτι καλό, πολύ δύσκολα θα το σκεφτεί καν.
Keywords
ολυμπιακος, τσσκα, παναθηναικος, καλοκαιρι, ζοτς, υγιές, ελλαδα, επηρεάζει, πειραιας, ρικ, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, αξιολογηση, η ζωη, βαρκελωνη, βημα, δωρα, εθνικη, θεμα, κωνσταντινουπολη, μπασκετ, ονειρο, περιοδος, πιεση, ρεαλ, ρικ, σταρ, το βημα, ωρα, αγκαλια, ατμοσφαιρα, βραδυ, γινεται, γλωσσα, δεδομενο, δευτερο, διοικηση, δειχνει, δωσει, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, εκβαση, εκρηκτικο, επενδυσεις, επηρεάζει, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, εφυγε, ζωη, ζωης, ζοτς, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηλικια, ισχυει, θαλπωρη, ισπανικο, ισπανικο πρωταθλημα, ιτουδης, κι αλλο, κορμος, μαδριτη, μακρια, ματαιοδοξια, μπορεις, μυαλο, νικο, ομαδα, οικος, ομπραντοβιτς, περιβαλλον, πιο πολυ, προβληματα, ρισκο, ρολο, σεζον, σιγουρος, σιγουρη, σιγουρο, σειρα, σλουκας, τουρκια, τρια, τσσκα, φυσικα, χερι, χρηστος, αφεντικο, δημητρης, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, ιδρωτας, μεινει, μοιαζει, ομαδες, παιχνιδι, ποδια, υγιές, χερια
Τυχαία Θέματα