Οι 10+1 αξέχαστες ταινίες του Stephen King

Στο επίκεντρο ο βασιλιάς του τρόμου και του φανταστικού.

Είτε μιλάμε για βιβλία, είτε για τηλεόραση, είτε για ταινίες, o Stephen King είναι παντού ένα αναγνωρίσιμο όνομα που έχει αφήσει το στίγμα του, κυρίως με τις ιστορίες τρόμου του. Με αφορμή λοιπόν το "Pet Sematary" που κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους αυτήν την εβδομάδα, κοιτάμε μερικά από τα σημαντικότερα έργα του στον κινηματογράφο.

Αν και μιλάμε για σινεμά, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι ο Stephen King είναι κατά κύριο λόγο

συγγραφέας βιβλίων, τα οποία εμπνέουν εδώ και δεκαετίες διάφορες μεταφορές σε μικρή και μεγάλη οθόνη. Μάλιστα έχει γράψει πάνω από 200 βιβλία/διηγήματα, έχει πουλήσει πάνω από 350 εκατομμύρια παγκοσμίως κι έχει βραβευτεί με αρκετά συγγραφικά βραβεία όπως τα Bram Stoker, Nebula, Φαντασίας, κ.α.

Στις πιο πρόσφατες μεταφορές του στην τηλεόραση είχαμε το "Castle Rock", παραγωγής δικής του και του J.J.Abrams που βρέθηκε στη λίστα μας με τις Καλύτερες Νέες Σειρές του 2018 κι αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει η παραγωγή της δεύτερης σεζόν του. Τα τελευταία χρόνια είχαμε ουκ ολίγες τηλεοπτικές μεταφορές εμπνευσμένες από τα έργα του όπως τα "Mr. Mercedes", "The Mist", "11.22.63", "Under the Dome" και "Haven".

Την τελευταία τριετία είδαμε επίσης αρκετές ταινίες του, είτε ήταν reboot είτε γυρίζονταν για πρώτη φορά. Μέσα σε αυτές είχαμε το επιτυχημένο και κλασικό φιλμ τρόμου "It", για το οποίο μάλιστα θα βγάλει sequel αργότερα το 2019, το "Dark Tower" - το οποίο θα αποκτήσει και τηλεοπτική σειρά και τα "Gerald's Game" και "1922" του Netflix.

Αρκετές ταινίες του έχουν προταθεί για Όσκαρ και Χρυσές Σφαίρες, ενώ ο ίδιος έχει προταθεί για Emmy δύο φορές - το 1997 για το "The Shining" και το 1994 για το "The Stand".

Ας δούμε όμως, ποιες ταινίες είναι αυτές που πάντα θα ξεχωρίζουν στα μάτια μας...

The Shining/Η Λάμψη (1980)

Μία από τις ιστορικότερες ταινίες όλων των εποχών, ένα φιλμ που μπαίνει στις λίστες των απανταχού κινηματογραφόφιλων, σήμα κατατεθέν των θρίλερ και του φανταστικού, ταινία σταθμός για σενάριο, σκηνοθεσία, ηθοποιούς, σκηνικά, ένα φιλμ που μιλάει από παντού και που έχει δημιουργήσει δική της σχολή. .Α, και μια ταινία που ο King δεν ήταν διόλου ευχαριστημένος με την μεταφορά του βιβλίου του.

The Shawshank Redemption/Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994)

Ξεκινάμε με μία από τις καλύτερες ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ και νούμερο ένα στις προτιμήσεις του κοινού στο IMDb, το "The Shawshank Redemption". Μία ταινία που ίσως να μην σχετίζεται άμεσα με τον τρόμο που έχει συνδεθεί το όνομα του Stephen King, αλλά κι όμως βασισμένη σε δικό του έργο. Σκηνοθεσία, σενάριο, φωτογραφία, ερμηνείες - όλα είναι ένα κι ένα, οπότε δικαίως η ταινία μας καθηλώνει κάθε φορά που την βλέπουμε.

The Green Mile/Το Πράσινο Μίλι (1999)

Μπορεί να κρύβει μέσα του το υπερφυσικό, αλλά το "The Green Mile" μας πρόσφερε μια δραματική κι απίστευτα προσγειωμένη ταινία, με εξαιρετικά σκιαγραφημένους χαρακτήρες και φανταστικές ερμηνείες, που μας δίδαξαν και μας συγκίνησαν. Μία εξαιρετική ταινία και μια άξια μεταφορά του βιβλίου.

Stand by Me/Στάσου πλάι μου (1986)

Εμπνευσμένο από μια νουβέλα του King έρχεται το "Stand by Me", μια "περιπέτεια" τεσσάρων παιδιών στην μικρή πόλη του Castle Rock, που ψάχνουν να βρουν ένα πτώμα. Μέσα στην αθωότητα και στο γέλιο της παρέας, που απλά θέλει για λίγο να αποδείξει ότι αξίζει και να την προσέξουν, η ταινία καταφέρνει να περάσει την δύναμη της φιλίας, τις δυσκολίες των μικρότερων πόλεων, των οικογενειών και τις μοναδικές εμπειρίες και σχέσεις που μπορεί να προσφέρει η παιδική ηλικία.

Misery/Μίζερι (1990)

Μία από τις πιο εμβληματικές ερμηνείες της Kathy Bates και σίγουρα μία κι από τις πιο τρομαχτικές. Το "Misery" θα είναι πάντα επίκαιρο και πάντα ανατριχιαστικό, τόσο το βιβλίο όσο και η ταινία. Ποιος θα 'λεγε ότι ο θαυμασμός θα μπορούσε να πάει τόσο στραβά;

Carrie/Κάρι, Έκρηξη Οργής (1976)

Ανατριχιαστικό, πολύ αληθινό κι αναπάντεχα δραματικό, το "Carrie" του Brian De Palma με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Sissy Spacek, είναι η πρώτη ιστορία του King που μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη.

It/ Το Αυτό (1990-2017-2019)

Είτε μιλάμε για την παλιά, είτε για την νεότερη έκδοση, ένα είναι σίγουρο - το "It" μας έχει στοιχειώσει. Ο Pennywise έχει στιγματίσει γενιές παιδιών, κάνοντας τους κλόουν περισσότερο στοιχείο εφιάλτη παρά διασκεδαστή πάρτι. Παρ' ολα αυτά, ποτέ δεν θα καταφέρουμε να αντισταθούμε στο φιλμ γιατί είναι ακριβώς αυτό που θα πρέπει να είναι όλες οι ταινίες τρόμου. Ατμοσφαιρικό, τρομακτικό και μένει μαζί σου και μετά την προβολή του.

Dead Zone/Νεκρή Ζώνη (1983)

Ένας από τους βασικούς λόγους που το "Dead Zone" βρίσκεται στην λίστα μας, δεν είναι άλλος από τον Christopher Walken. Μέσα από μια στενάχωρη ταινία τρόμου, μας έδωσε μια γεμάτη συναίσθημα και προσγειωμένη ερμηνεία, παίζοντας με το μυαλό του θεατή, βάζοντάς τον σε σκέψεις και τρομάζοντας την ψυχή του.

Christine (1983)

Ο John Carpenter δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα κι έρχεται με το "Christine" του King, κάνοντας μια άκρως επιδέξια προσαρμογή. Ένα γυμνασιόπαιδο αρχίζει να έχει μια μανιώδη σχέση με το αμάξι που αγόρασε. Στο αμάξι δίνεται το όνομα Christine και ανταποδίδει τη λατρεία του ιδιοκτήτη της "κανονίζοντας" τους εχθρούς του.

Firestarter/Εξουσία Πυρός (1984)

Η μικρή Drew Barrymore ισορροπεί την φυσική γλυκύτητα της με τον κίνδυνο και σώζει μια ταινία, που υπό άλλες συνθήκες μπορεί να περνούσε αδιάφορη. Η καλή δουλειά του cast και τα εξαιρετικά εφέ για την εποχή κάνουν την ταινία αρκετά αξιομνημόνευτη ώστε να είναι από τις στάνταρ που έρχονται στο μυαλό μας όταν μιλάμε για Stephen King.

Cujo/Κούτζο, το βρωμόσκυλο (1983)

Το λυσασμένο σκυλάκι του King, μπορεί να μην είναι τόσο γνωστό, αλλά σίγουρα το όνομά του ταυτίστηκε με τον τρόμο. Η τιμωρία θα σε βρει όπου κι αν είσαι, είτε από κάποιον τρελό με τσεκούρι, είτε από κάποιον παρανοϊκό με μάσκα, ακόμα κι από έναν αξιαγάπητο σκύλο Αγ. Βερνάρδου. Ό,τι και να είναι, η αμαρτία πάντα θα ξεπληρωθεί και το "Cujo" μας το υπενθυμίζει.

Ποιες ταινίες και σειρές του Stephen King έχετε ξεχωρίσει εσείς;

IGN Greece Η Samsung Electronics και η Universal Pictures Home Entertainment ανακοινώνουν συνεργασία για HDR10+ περιεχόμενο Pet Sematary Review Νέες αφίσες από το CinemaCon 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα