"Όχι" σε ένα ακόμα χαμένο (πρώτο) 15λεπτο!

Οι 4 βαθμοί έχουν τεθεί ως ένας μίνιμουμ στόχος της Εθνικής ομάδας στα δύο πρώτα εντός έδρας παιχνίδια της με την Ιταλία και την Αρμενία στην προκριματική φάση του Euro 2020.

Μετά τη νίκη (0-2) στο Λιχτενστάιν και την ισοπαλία (2-2) στη Βοσνία δεν θα είναι καθόλου άσχημο να προστεθούν άλλοι 4 βαθμοί στο σακούλι της Ελλάδας, καθώς την ίδια στιγμή αναμετρώνται Φινλανδία και Βοσνία,
που είναι οι βασικοί μας αντίπαλοι για την 2η θέση του ομίλου.

Αν μάλιστα, η Ελλάδα πάρει έστω και τον βαθμό της ισοπαλίας από την Ιταλία το Σάββατο, θα την υποχρεώσει (κατά κάποιο τρόπο) να κάνει νίκη στο επόμενο ματς που ακολουθεί κόντρα στη Βοσνία επί ιταλικού εδάφους.

Το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί η Ελλάδα να αποσπάσει βαθμό ή βαθμούς από την ομάδα του Μαντσίνι στο ΟΑΚΑ.

Το ματς δεν θα είναι εύκολο, αλλά δεν θα έχει και καμία σχέση με το φιλικό κόντρα στην Τουρκία τις προάλλες, όπου η άμυνα ήταν εντελώς πειραματική, αιφνιδιάστηκε από τους γηπεδούχους δεχόμενη δύο γρήγορα γκολ, αλλά τελικά «ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα», αφού το γκολ του Κουρμπέλη και το τελικό 2-1 στις καθυστερήσεις, άμβλυνε τις εντυπώσεις.

Τώρα στα μετόπισθεν υπάρχουν και Παπασταθόπουλος, και Μανωλάς και Σιόβας. Στα χαφ θα υπάρχει και ο Ζέκα με τον Κουρμπέλη. Ίσως να χρησιμοποιηθεί και ο Σιώπης (μάλλον στα πλάγια) που έκανε ντεμπούτο στην Αττάλεια για να έχει η ομάδα τα απαραίτητα τρεξίματα.

Τώρα το πώς η μπάλα θα φτάνει στον Φορτούνη και πως αυτός θα επιδιώξει να συνεργαστεί με τον Κουλούρη, είναι ζήτημα που ήδη δουλεύει αρκετά ο Αναστασιάδης.

Περισσότερο από κάθε σύστημα όμως, από κάθε plan A ή B και κάθε προσπάθεια να κρατηθούν οι Ιταλοί μακριά από την ελληνική εστία, υπάρχει ένα ιδιαίτερα σοβαρό ζήτημα που πρέπει να επιλύσουν τα στελέχη της Εθνικής.

Αυτό της συγκέντρωσης από το πρώτο δευτερόλεπτο του ματς. Διότι η Ελλάδα δέχθηκε δύο γκολ στο 10΄ και στο 15΄ στο επίσημο παιχνίδι κόντρα στη Βοσνία και άλλα δύο στο 11΄ και στο 17΄ στο φιλικό με την Τουρκία.

Τέσσερα γκολ παθητικό πριν καν συμπληρωθεί εικοσάλεπτο φανερώνουν έλλειψη συγκέντρωσης στον στόχο και μάλλον αδυναμία αντίληψης του πλάνου που έχει καταστρώσει το προπονητικό επιτελείο.

Μόνο όταν δεν έχεις καταλάβει τι έχει ζητήσει ο προπονητής από κάθε παίκτη ξεχωριστά και από όλους μαζί, μπορείς να βρεθείς πίσω στο σκορ και μάλιστα με δύο γκολ διαφορά στα πρώτα 15 ή 20 λεπτά ενός αγώνα.

Κι εδώ ο Άγγελος Αναστασιάδης πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή. Και ο ίδιος και οι συνεργάτες του πρέπει να έχουν κάνει απολύτως διακριτούς τους ρόλους των διεθνών μέσα στο γήπεδο πριν ο διαιτητής σφυρίξει την έναρξη του αγώνα.

Με την Βοσνία ή την Φινλανδία είναι πιθανό να μπορέσεις να κάνεις διορθωτικές κινήσεις αν βρεθείς πίσω στο σκορ είτε γιατί έχεις κάνει λάθος επιλογές, είτε γιατί οι επιλογές σου δεν έχουν αντιληφθεί τι τους ζήτησες.

Με την Ιταλία όμως, δύσκολα θα καταφέρεις να πας σε αναστροφή μιας τέτοιας κατάστασης. Γι αυτό η σαφήνεια του πλάνου στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι τεράστιας σημασίας.

Κανένας από τους 11 διεθνείς που θα επιλεγούν να ξεκινήσουν τον αγώνα με την Ιταλία δεν πρέπει να μπει στο γήπεδο με… απορίες. Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα φανεί γρήγορα και μάλλον δεν θα είναι προς όφελός μας.
Keywords
Τυχαία Θέματα