Όχι, δεν υπάρχει «gay γονίδιο»...

Πώς επηρεάζουν τα γονίδια η σεξουαλικότητα μας; Το ερώτημα αυτό έχει διχάσει εδώ και δεκαετίες την επιστημονική κοινότητα, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι η ομοφυλοφιλία είναι προϊόν γενετικών παραγόντων και άλλοι ότι υπάρχει συνδυασμός γενετικών αλλά και εξωτερικών παραγόντων.

Μια νέα φιλόδοξη μελέτη - η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ με αυτό το αντικείμενο - επιχειρεί να ρίξει φως στο συγκεκριμένο ερώτημα. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι δεν παίζει ρόλο στην σεξουαλική μας προτίμηση μόνο ένα γονίδιο, αλλά πολλοί γενετικοί παράγοντες σε συνδυασμό με άλλους κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς παράγοντες. Αυτό σημαίνει ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε τη σεξουαλικότητα κάποιου μόνο βάσει των γονιδίων του, πόσο μάλλον βάσει ενός γονιδίου, όπως ορισμένοι ισχυρίζονταν μέχρι και σήμερα.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 500.000 άτομα και χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και άλλους οργανισμούς, ενώ δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science. Ωστόσο, η μελέτη έχει προκαλέσει συζήτηση και ανησυχία, μεταξύ άλλων και στο γνωστό ίδρυμα Broad Institute. Αρκετοί επιστήμονες που είναι μέλη της LGBTQ κοινότητας εκεί, δήλωσαν ότι ανησυχούν πως τέτοιες έρευνες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από κάποιους που επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την επιστήμη για να ενισχύσουν τις προκαταλήψεις και τις διακρίσεις κατά των ομοφυλόφιλων. Είναι γεγονός πως δεν είναι λίγες οι φορές που υπάρχει λάθος ερμηνεία για τόσο περίπλοκα ζητήματα τόσο για την επιστήμη, όσο και για την κοινωνία.

Σύμφωνα με τους New York Times, η μελέτη ανέλυσε τα γενετικά δεδομένα 408.000 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40 έως 69 ετών, από μια μεγάλη βρετανική βάση δεδομένων, την UK Biobank, που απάντησαν σε εκτεταμένες ερωτήσεις υγείας και συμπεριφοράς μεταξύ 2006 και 2010. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν επίσης πληροφορίες από σχεδόν 70.000 πελάτες της υπηρεσίας γενετικών δοκιμών 23andMe, οι οποίοι ήταν κατά μέσο όρο 51 ετών, κυρίως Αμερικανοί, και είχαν απαντήσει σε ερωτήσεις έρευνας σχετικά με τον σεξουαλικό προσανατολισμό.

Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν κυρίως σε απαντήσεις σε μία ερώτηση: Αν κάποιος είχε σεξουαλική επαφή με άτομο του ίδιου φύλου, ακόμη και μία φορά. Ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό του δείγματος 23andMe - περίπου 19% σε σύγκριση με περίπου το 3% του δείγματος Biobank - ανέφερε μια σεξουαλική εμπειρία με άτομο του ίδιου φύλου. Αυτή η διαφορά αποτελέσματος πιθανόν να σχετίζεται με πολιτιστικούς παράγοντες ή επειδή η ειδική έρευνα σεξουαλικού προσανατολισμού 23andMe ενδέχεται να είχε προσελκύσει περισσότερους L.G.B.T.Q. συμμετέχοντες.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα