Ο Τζόκερ και ο Γρίφος

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει να ηττηθεί στο Centre Court από τον τελικό του 2013. Τότε που ο Άντι Μάρεϊ κατέκτησε το Wimbledon, διαλύοντας την βρετανική «κατάρα» 77 ετών. 38 σερί νίκες! Ετοιμάζεται για τον 32ο τελικό Grand Slam. Ρεκόρ για το ανδρικό τένις. Κυνηγάει το 21ο Major, με τον Ναδάλ στα 22. Έχει φύγει θριαμβευτής από το All England Club

στις 3 τελευταίες διοργανώσεις.

Οκ, το πιάσαμε το υπονοούμενο: στον τελικό με τον Νικ Κύργιο είναι το φαβορί. Αλήθεια, πώς είναι να παίζεις απέναντι σε μια…χειροβομβίδα; Ειδικά όταν αυτή, έχει το μοναδικό χαρακτηριστικό να απασφαλίζεται μόνη της; Και κυρίως -γιατί πολλοί το έχουν ξεχάσει- να παίζει καλό τένις…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σε αυτό το Wimbledon σίγουρα δεν έχουμε δει τον καλύτερο Τζόκοβιτς. Έχουμε δει τον Τζόκοβιτς να βρίσκει λύσεις. Καθώς ξεμάκραινε από τον αγαπημένο της βρετανικής εξέδρας, Κάμερον Νόρι, με τη νίκη να είναι πιο σίγουρη κι από καύσωνα του ελληνικού καλοκαιριού, έκανε μορφασμούς, μονολογούσε, έβριζε, έστειλε φιλάκια σε έναν περίεργο που τον έπρηζε από την εξέδρα. Είναι σε έναν ακόμη τελικό στο Λονδίνο, αλλά δεν είναι ικανοποιημένος με το τένις του. Δεν έχει βγει στην εθνική οδό να πατήσει γκάζι. Είναι ακόμη στην πόλη, αλλά όχι κι ότι έχει μπλέξει στο μποτιλιάρισμα.

«Είσαι στον 32ο τελικό Grand Slam» του επισημαίνει έμπλεος ενθουσιασμού ο δημοσιογράφος στη σύντομη συνέντευξη μέσα στο court. «Σας ευχαριστώ πολύ. Το εκτιμώ αυτό που λέτε αλλά η δουλειά δεν έχει ολοκληρωθεί» απαντά ευγενικά ο 35χρονος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σε αυτό το σημείο υπεροχής είναι τούτη τη στιγμή: να αναζητεί το καλύτερο τένις του και να βρίσκεται στον τελικό ενός Grand Slam. Μόνο στον δεύτερο γύρο κόντρα στον Θανάση Κοκκινάκη, ισοπέδωσε τον αντίπαλό του, ο οποίος τού πήρε 7 games. Κι αυτό, παραδόξως, είναι το σημείο που μπορεί να γεμίζει αισιοδοξία τον Νικ Κύργιο. Εξαιρουμένου του δευτέρου γύρου, σε όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια του «Νόλε», υπήρχαν ρωγμές στο σερβικό τείχος. Αλλά σε καμία περίπτωση κατάρρευση. Ακόμη και κόντρα στον απαιτητικό και γεμάτο νεανική ορμή Γιανίκ Σίνερ, ένα toilet break και μια ομιλία με τον εαυτό του στον καθρέπτη, ήταν αρκετά.

«Νομίζω πως στάθηκα τυχερός που του έκανα break. Περισσότερο μού το έκανε δώρο εκείνο το game» λέει ο Τζόκοβιτς, αναφερόμενος στο 8ο game του δεύτερου σετ του ημιτελικού με τον Νόρι. Δεν ήταν θέμα τύχης του Σέρβου. Ήταν θέμα χρόνου. Η πίεση που άσκησε μετά το πρώτο νωθρό σετ ήταν ασφυκτική. Γι’ αυτό εξάλλου οι συγκινήσεις ήρθαν στα service games του Βρετανού. Εκείνα του Τζόκοβιτς κυλούσαν πιο γρήγορα κι από επίθεση transition της Μάντσεστερ Σίτι. 13 οι πόντοι του Νόρι στα games του Τζόκοβιτς στο πρώτο σετ. Μόλις 10 αθροιστικά στα τρία επόμενα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αυτό σου κάνει ο Τζόκοβιτς. Ακόμη κι όταν δεν μπορεί να εκτελέσει κατά γράμμα το δικό του παιχνίδι, θα βρει τρόπο να σε κάνει να χάσεις το δικό σου. «Το σημαντικό είναι να ελέγχεις το πνευματικό κομμάτι, καλύτερα από τον αντίπαλο. Αυτή η εσωτερική μάχη είναι πάντα η πιο σπουδαία».

Ο ημιτελικός με τον Νόρι ήταν grand prix σε τρία μέρη. Στο πρώτο σετ ο Τζόκοβιτς δεν έβαλε ταχύτητα στο κιβώτιο και ο 26χρονος εξαφανίστηκε. Στο δεύτερο και στο τρίτο άρχισε να βγάζει άκρη. Στο τέταρτο είχε ήδη πάρει την καρό σημαία. Job done.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Σε αυτές τις 14 ημέρες στο Wimbledon o Κύργιος μεταξύ άλλων έφτυσε, προσέβαλε, έβρισε, μουρμούρισε, λοξοδρόμησε για να φτάσει στη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής πιο ήρεμος αλλά άυπνος. «Με το ζόρι κοιμήθηκα 1 ώρα. Είχα τόσα στο μυαλό μου. Έβλεπα τον εαυτό μου να παίρνει το Wimbledon. Μετά να χάνει. Δεν έχω ξαναβρεθεί σε τέτοια κατάσταση. Πρέπει να ηρεμήσω. Ελπίζω απόψε να κοιμηθώ καλύτερα. Χαμομήλι κι ανάπαυση». H επιπλέον ξεκούραση μετά την αποχώρηση του τραυματία Ναδάλ, προσφέρει υπερπολύτιμη ενέργεια λίγο πριν από τον τερματισμό. 15 ώρες πάνω στο γρασίδι του All England Club ο Σέρβος, 11 ο Αυστραλός.

Μεταξύ των δύο έχει αναπτυχθεί ένα «περίεργο bromance» κατά δήλωση Κύργιου. «Όταν η κατάσταση για εμένα ήταν δύσκολη στην Αυστραλία (σ.σ. η κυβέρνηση της Αυστραλίας προχώρησε σε απέλαση του Σέρβου που δεν ήταν εμβολιασμένος κατά του κορωνοϊού, με αποτέλεσμα να μην αγωνιστεί στο Australian Open στις αρχές του έτους) ήταν ένας από τους ελάχιστους τενίστες που με υπερασπίστηκαν δημοσίως. Το εκτιμώ βαθύτατα» σχολίασε ο Τζόκοβιτς.

«Ο σεβασμός δεν κερδίζεται στο court, αλλά όταν προκύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα ζωής και κάποιος σε στηρίζει. Εδώ και λίγο καιρό ανταλλάσσουμε μηνύματα στο Instagram. Πραγματικά είναι περίεργο. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα μού έστειλε «ελπίζω να τα πούμε την Κυριακή» προσέθεσε σχετικά ο Αυστραλός. Ο ίδιος ήταν που είχε χαρακτηρίσει τον Τζόκοβιτς «εργαλείο» μέσω Twitter, όταν ο Σέρβος ζητούσε τον Ιανουάριο του 2021 από τις αρχές τις Αυστραλίας να χαλαρώσουν τα μέτρα καραντίνας για τους συμμετέχοντες του Australian Open. Το 2019 τα είχε βάλει με τον «Τζόκερ» λέγοντας πως έχει «μια άρρωστη εμμονή να θέλει να τον συμπαθούν όλοι». Κοινώς, Kyrgios being Kyrgios…

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μία από μικρές μάχες αυτού του τενιστικού πολέμου είναι η αντιμετώπιση του αυστραλιανού σερβίς. «Είναι ένας από τους καλύτερους server στο Tour, γενικά έχει πολλά χτυπήματα με ένταση. Έχουμε αρκετά χρόνια να συναντηθούμε, δεν έχω πάρει ούτε σετ! Ελπίζω αυτή τη φορά να τα καταφέρω. Μακάρι η εμπειρία να μου δώσει το πάνω χέρι» δήλωσε ο Τζόκοβιτς μετά τον ημιτελικό. Όντως, τον Μάρτιο του 2017 είχαν κοντραριστεί οι δύο σημερινοί φιναλίστ, στην σκληρή επιφάνεια του Ακαπούλκο και του Indian Wells. Ο Κύργιος είχε επικρατήσει σε straight sets. Oύτε ένα break σε 23 games. Ο Σέρβος το θυμήθηκε.

O Tζόκοβιτς έχει ένα εξαίσιο 82% στους κερδισμένους πόντους πίσω από το πρώτο σερβίς. Ως ο καλύτερος returner στο Τour (σίγουρα ένας από τους σπουδαίους όλων των εποχών), αυτές τις δύο εβδομάδες έχει πάρει 127 πόντους στο πρώτο σερβίς του αντιπάλου και 154 στο δεύτερο. Αλλά ο 27χρονος πετάει κεραυνούς θυμίζοντας Δία. Έχει ροή, ταχύτητα, είναι ρυθμικός και ποικιλόμορφος. Από το toss του μπορεί άνετα να πάει σε serve and volley, αν και δεν το επιλέγει συχνά. Χρειάζεται ελάχιστο χρόνο μεταξύ των πόντων, πιάνοντας ανελέητο ρυθμό. Σε 6 αγώνες έχει μοιράσει 120 άσους. Το κοντέρ έχει γράψει 220 χλμ/ώρα στο απόγειό του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Μετρώντας 12 νίκες και 2 ήττες στο γρασίδι (ημιτελικοί σε Στουτγκάρδη/Χάλε) έχει φουσκωμένη αυτοπεποίθηση. Το στυλ του ίδιο κι απαράλλακτο. Φαινομενικά νωθρό, ξεκάθαρα χαλαρό, ελεύθερο, γεμάτο ροή κι ενέργεια. Καλό διάβασμα στους πόντους, γραπώνει γρήγορα την πληροφορία, παίρνει την μπάλα χαμηλά, νιώθει το παιχνίδι. Ο Τζόκοβιτς δεν έχει την πολυτέλεια να ξεχαστεί στα αποδυτήρια στο πρώτο σετ. Έχει αποδείξει πως διαθέτει μεν την ανατροπή στο αίμα του, δεν θέλει δε να τρέχει πίσω από τον ενθουσιώδη Κύργιο, στην καλύτερη επιφάνειά του. Θα είναι δύσκολο να βάλει φραγμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Για τον «Τζόκερ» απομένει ένα ακόμη παιχνίδι για το 21ο Grand Slam. Τι θα γίνει εάν του πάρει περισσότερο χρόνο μέσα στο παιχνίδι για να βρει λύση; Ή εάν ο αντίπαλος έχει την ικανότητα να τον τιμωρήσει ταχύτερα συγκριτικά με τους προηγούμενους; Όσο για τον «Γρίφο», ναι δεν έχει φτάσει ποτέ σε αυτό το επίπεδο. Ο κόσμος του τένις τον περίμενε στα μεγάλα ραντεβού, κι εκείνος τους έστηνε όλους. Η στολή του δεν έχει σιρίτια. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο παράσημο: έχει νικήσει και τα 3 «ιερά τέρατα». Βέβαια εκτός Grand Slam. Γιατί εκεί είναι στο 3-14 κόντρα σε παίκτες του top10. Αλλά ο Κύργιος είναι σαν την Θάλασσα. Το συναπάντημα με τον Άνεμο, δεν ξέρεις τι θα σου φέρει. Απανεμιά ή τρικυμία;

ΥΓ: Δεν αποκλείεται αυτό να είναι το τελευταίο Major του Τζόκοβιτς έως την άνοιξη του 2023. Με τα υπάρχοντα δεδομένα ως ανεμβολίαστος δεν μπορεί να συμμετάσχει στο προσεχές US Open. Όσο για το Australian Open του ’23, η visa του έχει ακυρωθεί για 3 χρόνια μετά την εκδίκαση της υπόθεσής του τον περασμένο Γενάρη, αν και υπάρχει η πολιτική δυνατότητα ανατροπής αυτής της απόφασης.

Keywords
τζοκερ, γριφος, σας ευχαριστώ, ευχαριστώ πολύ, australian open, us open, wimbledon, slam, major, england, club, πηγη, games, game, σετ, job, ηρεμήσω, instagram, twitter, server, volley, στυλ, λύση, visa, κινηση στους δρομους, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2013, instagram, australian open, αυστραλια, γκαζι, δουλεια, εθνικη, εξεδρα, θαλασσα, θεμα, κοντρα, λονδινο, παιχνιδια, πιεση, ωρα, games, game, αγωνες, αιμα, αισιοδοξια, ανοιξη, αυπνος, αυτοπεποιθηση, εβδομαδες, βρισκεται, γινει, γραμμα, δευτερο, δυνατοτητα, δηλωση, δωσει, δωρο, υπαρχει, εβδομαδα, εμμονη, ενεργεια, ετων, ευχαριστώ πολύ, ζωης, ιδιο, ημιτελικος, υπηρχαν, ηρεμήσω, ομιλια, κυβερνηση, μηνυματα, μυαλο, ναδαλ, νικη, τζοκοβιτς, ξεκουραση, παντα, ορμη, ροη, ραντεβου, ρεκορ, ρωγμες, σεβασμος, σερι, σετ, σιγουρα, σιγουρη, στυλ, τρια, φιλακια, φορα, χαμομηλι, ωρες, club, england, server, job, κομματι, major, παιχνιδι, us open, σημαια, slam, τυχερος, volley, wimbledon
Τυχαία Θέματα