Ο Σβεντ και οι ερυθρόλευκες... χειροπέδες

Ο Σβεντ και οι ερυθρόλευκες... χειροπέδεςtnalΤρί, 12/29/2020 - 11:11

Ακόμη και στη φετινή τραγική Ευρωπαϊκή σεζόν της Χίμκι ο Αλεξέι Σβέντ δεν έπαψε –και δεν θα πάψει- να είναι σημείο αναφοράς για τη Ρωσική ομάδα. Η παράδοση του απέναντι στον Ολυμπιακό τον οποίο έχει αντιμετωπίσει έξι φορές στην καριέρα του είναι μάλλον αμφίσημη αλλά αυτό είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι ότι παρουσιάζει σταθερά… αυξητικές τάσεις απέναντι στους ερυθρόλευκους.

Την πρώτη φορά που συναντήθηκε

μαζί τους τον Φεβρουάριο του 2016 στο ΣΕΦ περιορίστηκε σε ένα ταπεινό άθροισμα 11 πόντων με μόλις 4/17 σουτ και -2 στο σύστημα αξιολόγησης. Την επόμενη διετία, ως οικοδεσπότης πλέον οδήγησε τη Χίμκι με… οικονομική παραγωγή πόντων στις δύο από τις τρεις νίκες της εναντίον του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα. Και οι δύο ήταν βραδιές μαρτυρίου για τον Ολυμπιακό που γνώρισε στη Μίτισι Αρένα δύο από τις πιο βαριές Ευρωπαικές ήττες του τουλάχιστον επί ημερών Ευρωλίγκα…

Την πρώτη στο ΤΟΠ-16 του 2016 ηττήθηκε με 98-66 με τον Σβεντ να σκοράρει 19 πόντους με 5/10 τρίποντα και τη δεύτερη αυτή τη φορά στο ΤΟΠ-16 του 2018 ο Ρωσικός πέλεκυς έπεσε βαρύς πάνω στον Ολυμπιακό στερώντας του ουσιαστικά τις λιγοστές ελπίδες που είχε για πρόκριση στο Φ-4. Τελικό αποτέλεσμα: 82-54 με τον Ρώσο σκόρερ να σταματάει πάλι στους 19 πόντους αλλά με 2/9 τρίποντα και να μοιράζει 7 ασίστ. Είχε μεσολαβήσει μια μάλλον εύκολη νίκη του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ με τον Σβεντ να έχει 23 πόντους αλλά με άσχημα ποσοστά (5/17 σουτ) πλην… βολών (9/9).

Τον Οκτώβριο του 2018 ο Σβεντ έγραψε μια σπουδαία προσωπική επίδοση με 34 πόντους και 8/16 τρίποντα αλλά δεν ήταν αρκετή για να ενοχλήσει τους ερυθρόλευκους που έκαναν… παρέλαση στη Μόσχα κερδίζοντας με 87-66. Στην ουσία, δηλαδή, ο Σβεντ σκόραρε σχεδόν…μόνος του εκείνο το βράδυ αφού όλοι οι υπόλοιποι παίκτες της Χίμκι περιορίστηκαν στους 32 πόντους!

Και την τελευταία φορά που αντάμωσαν έμελλε να κάνει το καλύτερο παιχνίδι του. Στο επικό θρίλερ του ΣΕΦ όπου ο Ολυμπιακός έκανε μια μνημειώδη ανατροπή στο τελευταίο λεπτό του κανονικού αγώνα και τελικά νίκησε στην παράταση με 109-98 ο Ρώσος έμεινε στο παρκέ για 40’48’’ σκοράροντας 36 πόντους με 7/11 τρίποντα, ενώ μοίρασε και 9 ασίστ. Αν κάποιος απομονώσει αυτά τα δύο τελευταία παιχνίδια τότε ο Σβεντ αποδεικνύεται κακός μπελάς για μια άμυνα που δεν μπόρεσε σχεδόν ποτέ να τον βάλει σε… λογαριασμό και να του φορέσει χειροπέδες: Είχε 35 πόντους μέσο όρο με ένα ασύλληπτο 15/27 τρίποντα και μοίρασε 15 ασίστ.

Αναζητώντας σε θεωρητικό επίπεδο τα νούμερα ασφάλειας που ψάχνει ο Ολυμπιακός μάλλον πρέπει να ανατρέξουμε στους μέσους όρους του Σβεντ στο σύνολο των έξι αγώνων με τον Ολυμπιακό όπου έχει φύγει νικητής μόλις δύο φορές: 23,6 πόντοι μέσος όρος με μόλις 30% στο δίποντο, 42,8% στο τρίποντο και 83,7% στις βολές. Το πραγματικό καμπανάκι συναγερμού όμως είναι ότι ποτέ –όσο καλά ή άσχημα έπαιξε- σε αυτά τα έξι παιχνίδι δεν είχε περισσότερα λάθη από ασίστ! Το σύνολο γράφει 33 ασίστ για 17 λάθη. Ίσως, είναι μια ιδανική συνθήκη απόψε ο Ολυμπιακός να τον υποχρεώσει σε κάτι που δεν τα έχει καταφέρει ποτέ: Να έχει περισσότερα λάθη από τελικές πάσες!

ΔΙΕΘΝΕΙΣ - Euroleague - ΜΠΑΣΚΕΤ The Experts Ολυμπιακός - Μπάσκετ Off Off dkaryd Off Off ΜΠΑΣΚΕΤ Ολυμπιακός ΔΙΕΘΝΕΙΣ Ο Δημήτρης Καρύδας ανατρέχει στις βραδιές που ο Ολυμπιακός συνάντησε τον Αλεξέι Σβεντ, καταγράφει τα κατορθώματα του απέναντι στην ερυθρόλευκη άμυνα και ψάχνει… χειροπέδες. Article publish on Τρί, 12/29/2020 - 11:11 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα