Ο Σόλσκιερ επαναφέρει την μεθοδολογία Φέργκιουσον

Η …επανάσταση του Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ξεκίνησε πριν καν δεχτεί την πρόταση ν’ αναλάβει τις τύχες των «μπέμπηδων».

Στα αποδυτήρια του Όλντ Τράφορντ μετά την λήξη του αγώνα Τσάμπιονς Λιγκ με την Γιουνγκ Μπόις τον περασμένο Νοέμβριο. Όταν στους διαδρόμους έπεσε πάνω στον Μάρκους Ράσφορντ.

Η Γιουνάιτεντ είχε νικήσει με 1-0 με γκολ του Φελαϊνί στο 90’ αλλά ο Ράσφορντ ήταν απογοητευμένος επειδή είχε χάσει μια σπουδαία ευκαιρία να σκοράρει.

Ο Σόλσκιερ
τον σταμάτησε, τον χτύπησε στον ώμο και του είπε, μεταξύ άλλων, ότι πρέπει να «χαλαρώσει» την στιγμή που έρχεται αντιμέτωπος με τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

Έξι βδομάδες μετά οι δυο τους συναντήθηκαν και πάλι στο Ντουμπάϊ, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το αθλητικό κέντρο Ναντ Αλ Σίμπα, αυτή την φορά σαν παίκτης και προπονητής. Το μήνυμα του Σόλσκιερ ήταν το ίδιο στον Ράσφορντ. Με ηρεμία και χαμόγελο όλα θα γίνουν.

Λίγες μέρες μετά ο Ράσφορντ σημείωνε το γκολ της νίκης της Γιουνάιτεντ κόντρα στην Τότεναμ πλασάρωντας ιδανικά τον Ούγκο Λιορίς. Ήταν το τρίτο συνεχόμενο γκολ του στην Πρέμιερ Λιγκ, για πρώτη φορά στην καριέρα του. Μετράει τέσσερα γκολ σε πέντε εμφανίσεις ως βασικός με τον Σόλσκιερ ο οποίος ξεκίνησε με έξι στα έξι ως μάνατζερ της ομάδας.

Αλλά δεν είναι μόνο ο Ράσφορντ που άλλαξε. Η εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μπράιτον το ερχόμενο Σάββατο θα σημάνει την συμπλήρωση ενός μηνός από την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας των μπέμπηδων από τον Νορβηγό.

Ο Ράσφορντ πετάει. Ο Πολ Πογκμπά έχει αναγεννηθεί. Ο Λίντελοφ θυμίζει στόπερ 30 εκατομμυρίων ευρώ. Η Γιουνάιτεντ σκοράρει και νικά.

"Ole's at the wheel, how good does it feel?", σε ελεύθερη μετάφραση «Με τον όλε στο τιμόνι πόσο καλά αισθάνεστε» τραγουδούσαν οι φίλοι της Μάντσεστερ σε μια γωνιά του Γουέμπλεϊ.
Ο τελευταίος μάνατζερ της Μάντσεστερ που είχε νικήσει εκτός της Τότεναμ ήταν ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον το 2012. Μέσα στο αίμα του Σόλσκιερ τρέχουν οι διδαχές του πρώην προπονητή του. Με το οποίο δεν σταμάτησαν να μιλούν ως τον περασμένο Μάϊο όταν και ο Σερ Άλεξ έπαθε το εγκεφαλικό.

Εκτός μικροφώνων ο Σόλσκιερ έχει καταστήσει σαφές ότι θέλει να κάνει τη δουλειά τηρώντας ακριβώς τις οδηγίες και τις διδαχές του Φέργκιουσον ως την πιο μικρή λεπτομέρεια. Μάλιστα κάθεται στην πίσω σειρά στο Ολντ Τράφορντ όπως ακριβώς κάθονταν κι ο Φέργκιουσον κι όχι στην πρώτη σειρά όπως ο Μουρίνιο.

Ο Φέργκιουσον είχε αυστηρό κώδικα ενδυμασίας πριν από τα παιχνίδια και κατά τα ταξίδια. Το ίδιο ακριβώς κάνει και ο Νορβηγός. Στο Γουέμπλεϊ άπαντες εμφανίστηκαν με τα κουστούμια που ράβει για την Γιουνάιτεντ ο Πολ Σμιθ. Πρέπει να φορούν τραγιάσκες ή αθλητικά καπέλα και όχι μικρόφωνα στα αυτιά.

Ο Σόλσκιερ εμφανίστηκε στο Χριστουγεννιάτικο πάρτι της ομάδας φορώντας το κουστούμι του συλλόγου.

Ο ίδιος ο Φέργκιουσον ήταν στις προπονητικές εγκαταστάσεις στο Κάρινγκτον πριν από τις νίκες με Μπόρνμουθ και Τότεναμ, παρέα με τον Μάικ Φίλαν δικό του βοηθό και τώρα το νούμερο δύο του Σόλσκιερ.

«Οι παίκτες έχουν καταλάβει και πάλι την τιμή και το προνόμιο του να παίζει για τον σύλλογο» αποκάλυψε στο BBC πηγή της ομάδας που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία της.
Ο Σόλσκιερ αντιμετωπίζει τους παίκτες ως ενήλικες.

Τους άφησε κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας στο Ντουμπάι έξω το βράδυ αλλά με σαφή ώρα επιστροφής η οποία τηρήθηκε με ακρίβεια δευτερολέπτου.

Η προπόνηση αναλώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να καταλαβαίνουν οι παίκτες πως θα πληγώσουν τον αντίπαλο κι όχι πως δεν θα πληγωθούν από αυτόν. Είτε μιλά σε μικρούς σε ηλικία ή σε μεγαλύτερους είναι το ίδιο.

Στο Ντουμπάι σ’ ένα εσωτερικό φιλικό «μπόλιασε» με πάθος για τη νίκη την ομάδα που αποτέλεσαν οι Ράσφορντ, Νταλό, Αντρέας Περέϊρα, Σκοτ Μακ Τόμιναϊ, Μέισον Γκρίνγουντ και Ταχίτ Τσονγκ. Και νίκησαν.

Φυσικά και υπάρχουν ακόμη πολλά προβλήματα. Μετά την ισοπαλία με την Ρέντινγκ για το Κύπελλο οι φωνές του ακούγονταν έξω από τα’ αποδυτήρια του Ολντ Τράφορντ. Στην επίσημη συνέντευξη Τύπου όμως οι παίκτες διαπίστωσαν πως εκείνος ανέλαβε όλη την ευθύνη του αποτελέσματος επισημαίνοντας πως έφταιγαν οι επιλογές του και το εκτεταμένο ροτέσιον.

Η επίδραση του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης είναι εντυπωσιακή. Η Γιουνάιτεντ είχε 55,7 εκατομμύρια επισκέψεις σε Facebook, Instagram και Twitter από τις 18 έως τις 31 Δεκεμβρίου, περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα στον κόσμο.

Επίσης έχει αυξηθεί η ζήτηση των εισιτηρίων. Οι νίκες και το επιθετικό του ποδόσφαιρο έχουν βοηθήσει σε αυτό.

Παρά την βραχυπρόθεσμη επιτυχία του, πηγές της διοίκησης των «μπέμπηδων» επιμένουν ότι το καλοκαίρι η Γιουνάιτεντ θα έχει άλλον προπονητή. Αλλά μέχρι τότε υπάρχει πολύς καιρός και πάρα πολλά θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα και την εκπλήρωση των στόχων.
Τα ονόματα των Ποκετίνο, Αλέγκρι, Ζιντάν, Σάουθγκέιτ ακούγονται πολύ. Αλλά μην ξεχνάτε κι άλλο ένα.

Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ.
Keywords
Τυχαία Θέματα