Ο πρώτος τρανσέξουαλ αθλητής στίβου στην Ελλάδα!

Ο πρώτος τρανσέξουαλ αθλητής στίβου στην Ελλάδα!ntzouaniΤετ, 02/24/2021 - 12:00

 


Η Ελλάδα βρίσκεται υπό γερμανική κατοχή και ασφυκτιά από την πίεση της μπότας των Ναζί. Μια νεαρή κοπέλα, η Βούλα Γιαννακού μπαίνει σε μια κλινική στη - γενέτειρα της - Καρδίτσα και μετά από μια μέρα βγαίνει... άντρας.

Ο... Παρασκευάς πλέον γίνεται ο πρώτος τρανσέξουαλ αθλητής στην Ελλάδα, συμμετέχοντας μάλιστα σε επαρχιακούς δρόμους ταχύτητας. Λίγα χρόνια πριν... σάρωνε ως γυναίκα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου, το οποίο διεξήχθη το Σεπτέμβριο του 1940 στο Παναθηναϊκό Στάδιο με νίκη στο δρόμο 60 και 80 μέτρων μετ' εμποδίων, δεύτερη θέση στον ακοντισμό, το άλμα εις μήκος και τη σφαιροβολία και τρίτη θέση στο δρόμο 100 μέτρων! 

Η Βούλα Γιαννακού είχε κάνει μεγάλη εντύπωση στον αθλητικό στίβο, καθώς προερχόταν από μια επαρχιακή πόλη με ελάχιστη προετοιμασία. 

Γεννημένη το 1924, η Γιαννακού ήταν ερμαφρόδιτη και οι αθλητικές της επιδόσεις, αλλά και το παρουσιαστικό της προκάλεσαν κάποιες αντιδράσεις και την αμφισβήτηση του φύλου της, οδηγώντας τους υπεύθυνους στην... εξέταση της. Το συμπέρασμα ήταν ότι η Γιαννακού ήταν θηλυκού γένους με τη συνύπαρξη ανδρικών προτερημάτων και η διάγνωση έλεγε ότι "η Γιαννακού δεν είναι ούτε κορίτσι, ούτε αγόρι" και την κατέταξαν στο... ουδέτερο γένος! 

Με την πάροδο του χρόνου, τα ανδρικά χαρακτηριστικά (γένια και πιο μπάσα φωνή) άρχισαν να εμφανίζονται και η Γιαννακού πήρε την απόφαση να γίνει οριστικά άντρας. Με επέμβαση που έγινε τον Απρίλιο του 1943 στην Καρδίτσα, απέκτησε το φύλο που επιθυμούσε και μετά από δύο μήνες κατατάχθηκε στο 138ο Σύνταγμα, πήγε στα βουνά και πολέμησε με τους αντάρτες κατά των Γερμανών κατακτητών. 

Το τέλος της κατοχής, βρήκε την άλλοτε Βούκα Γιαννακού να συστήνεται ως Παρασκευάς Γιαννάκος και να επιστρέφει στους στίβους, συμμετέχοντας ως άντρας σε αγώνες ταχύτητας. 

Αυτή είναι και η πρώτη καταγεγραμμένη περίπτωση τρανσέξουαλ αθλητή στην ελληνική αθλητική ιστορία!  
 

- Στίβος - ΣΤΙΒΟΣ Off Off ntzouani Off Off Το novasports.gr ανασύρει από το "χρονοντούλαπο" μια μοναδική ιστορία... Article publish on Τετ, 02/24/2021 - 12:00 Article hide updated date On Article is longform Off
Keywords
Τυχαία Θέματα