Ο ΠΑΟΚ παρουσιάζει την Μπενφίκα ...

Τα λεπτά κυλούν πλέον ... απειλητικά για τη σέντρα του πρώτου αγώνα ανάμεσα στην Μπενφίκα και τον ΠΑΟΚ στο «Ντα Λουζ» κι οι άνθρωποι του «Δικεφάλου» παρουσίασαν στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας μια «ακτινογραφία» των αετών της Λισαβόνας. Οπως αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Λίγο πριν την σέντρα της πρώτης αναμέτρησης για τα Play Offs του Champions League, το
paokfc.gr σας συστήνει την Μπενφίκα σε ένα εκτενές αφιέρωμα στην ομάδα της Λισαβόνας.

Αποτελεί τον πιο επιτυχημένο σύλλογο της Πορτογαλίας. Η Μπενφίκαιδρύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1904 και μετρά μία ένδοξη και λαμπρή ιστορία 114 χρόνων γεμάτα τίτλους και διακρίσεις.

Από τα ιδρυτικά μέλη της πορτογαλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, δεν έχει υποβιβαστεί ποτέ από την πρώτη κατηγορία του εγχώριου πρωταθλήματος. Είναι ο πολυνίκης του θεσμού με 36 κατακτήσεις, όπως και στον θεσμό του Κυπέλλου με 26, ενώ μετρά και δύο Κύπελλα Πρωταθλητριών Ευρώπης.

Κορυφαία περίοδο της ιστορίας της είναι με διαφορά η δεκαετία του 60′, όταν με μπροστάρη τον θρύλο Εουσέμπιο κατάφερε να κατακτήσει δύο συνεχόμενες φορές την κορυφή της Ευρώπης το 1961 και το 1962 νικώντας τις Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης αντίστοιχα, ενώ τα τελευταία χρόνια φιγουράρει σταθερά στις υψηλές θέσεις της κατάταξης των ομάδων της UEFA.

Μόνο την τελευταία δεκαετία έχει αγωνιστεί σε δύο τελικούς Europa League, τους οποίους έχασε αμφότερους, ενώ την σεζόν 2010-11 έφτασε μέχρι τα προημιτελικά του Champions League, πορεία που επανέλαβε και την σεζόν 2015-16.

Η περσινή, προβληματική σεζόν

Η περσινή σεζόν δεν εξελίχθηκε όπως θα την περίμεναν οι άνθρωποι της ομάδας. Μπορεί να ξεκίνησε με την κατάκτηση του εγχώριου Super Cup, στον τελικό του οποίου κέρδισε την Γκιμαράες με 3-1, αλλά η συνέχεια ήταν άσχημη.

Η Μπενφίκα αγωνίστηκε στους ομίλους του Champions League κόντρα σε Μάνστεστερ Γιουνάιτεντ, ΤΣΣΚΑ Μόσχας και Βασιλεία και τερμάτισε τελευταία στον όμιλο, πετυχαίνοντας μόλις δύο γκολ σε έξι παιχνίδια, ενώ δέχθηκε 13.

Αποκλεισμός στο League Cup από τη φάση των ομίλων με τρεις ισοπαλίες κόντρα σε Μπράγκα, Πορτιμονένσε και Βιτόρια Σετουμπάλ, αποκλεισμός στο Κύπελλο Πορτογαλίας στην φάση των 16 από την Ρίο Άβες στην παράταση με 3-2 και δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα, επτά βαθμούς πίσω από την Πόρτο του Σέρτζιο Κονσεϊσάο.

Ο προπονητής

Στον πάγκο της Μπενφίκα κάθεται ο Ρουί Βιτόρια. Μπορεί σαν ποδοσφαιριστής ο Βιτόρια να μην έκανε σπουδαία καριέρα, αλλά οι πάγκοι φαίνεται ότι του ταιριάζουν. Ξεκίνησε από μικρές ομάδες της τρίτης εθνικής, πέρασε από τις Ακαδημίες της Μπενφίκα, πριν αναλάβει τις Πάσος Φερέιρακαι Βιτόρια Γκιμαράες, φτάνοντας μάλιστα με την δεύτερη στην κατάκτηση του Κυπέλλου.

Το καλοκαίρι του 2015 κάθισε στον πάγκο των Αετών και κατάφερε τις δύο πρώτες σεζόν να κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, ένα LeagueCup, ένα Super Cup και συμμετάσχει με την ομάδα του δύο διαδοχικές χρονιές σε νοκ άουτ αγώνες στο Champions League.

Η περσινή κακή σεζόν της ομάδας δεν στάθηκε ικανή να του στερήσει τη θέση, με την διοίκηση να του δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και για την φετινή σεζόν.

Το ρόστερ

Οι αλλαγές στο ρόστερ ήταν πολλές το φετινό καλοκαίρι. Αρκετοί παίκτες αποχώρησαν, ενώ αποκτήθηκαν οκτώ. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος ήρθε από τον Παναθηναϊκό και πήρε απευθείας θέση κάτω από τα δοκάρια.

Στο κέντρο της άμυνας δεσπόζει ο Ρούμπεν Ντίας, ο οποίος έχει συνήθως σαν παρτενέρ τον Ζαρντέλ, με τον βετεράνο Λουϊζάο και τον νεοφερμένο Λέμα να δίνουν βάθος, ενώ στα άκρα αγωνίζονται συνήθως οι Αλμέιδα και Γκριμάλντο, με τον Κορτσία που αποκτήθηκε πρόσφατα από την Σεβίλλη να μην έχει προλάβει να ενταχθεί ακόμα στην ομάδα.

Στο κέντρο ξεχωρίζουν οι Σάμαρης και Φέισα, οι οποίοι έχουν κυρίως ανασταλτικά καθήκοντα, ενώ όλο το παιχνίδι της ομάδας περνάει από τα δύο οχτάρια, τον Πίτσι και τον Γκέντσον Φερνάντες, ο οποίος είναι ένα από τα next best things του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, με τον Αντρίγια Ζίβκοβιτςνα μπορεί να προσφέρει ερχόμενος από τον πάγκο.

Στην επίθεση οι Σάλβιο και Τσέρβι παίζουν στα φτερά με τους Γιόνας και Καστίγιο να είναι εκείνοι που προορίζονται για την αιχμή του δόρατος. Αμφότεροι βέβαια είναι τραυματίες και δεν υπολογίζονται για το παιχνίδι κόντρα στον ΠΑΟΚ. Ο Φακούντο Φερέιρα που ήρθε φέτος στην ομάδα από την Σαχτάρ Ντόνετσκ αναμένεται να επωμιστεί το βάρος, ενώ αξιόπιστη λύση είναι και ο Σεφέροβιτς.

Το αστέρι

Εδουάρδο Σάλβιο. Ο Αργεντίνος τα τελευταία χρόνια αποτελεί σταθερά έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας του. Ήρθε στην Λισαβόνα το 2010 με την μορφή δανεισμού από την Ατλέτικο Μαδρίτης και την επόμενη χρονιά δαπανήθηκαν 10 εκατομμύρια για την μεταγραφή του.

Έκτοτε είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους ποδοσφαιριστές των Αετών, με πολλές αρετές στο παιχνίδι του, τόσο δημιουργικά όσο και εκτελεστικά. Μετράει με την φανέλα της Μπενφίκα 242 συμμετοχές, 56 γκολ και 51 ασίστ.

Το ξεκίνημα της φετινής σεζόν

Μετά από κάποια δυνατά φιλικά και αρκετές αλλαγές στο ρόστερ η Μπενφίκα μπήκε έτοιμη στη νέα σεζόν. Στο πρωτάθλημα ξεκίνησε με δύο νίκες, επικρατώντας με 3-2 εντός έδρας της Γκιμαράες και με 0-2 εκτός της Μποαβίστα.

Στον 3ο προκριματικό γύρο του UEFA Champions League κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Φενέρμπαχτσέ. Οι Ποροτογάλοι κέρδισαν το εντός έδρας παιχνίδι με 1-0, με γκολ του Τσέρβι, ενώ στην Κωνσταντινούπολη πήραν ισοπαλία με 1-1 και μαζί το εισιτήριο για τα Play Offs της διοργάνωσης».
Keywords
Τυχαία Θέματα