Ο Ντέιβιντ Μπλατ τα έχει ζήσει όλα

Ο Ντέιβιντ Μπλατ έχει συμφωνήσει σε όλα με τον Ολυμπιακό και απομένει μόνο η επίσημη ανακοίνωση για να ξεκινήσει και τυπικά η συνεργασία των δύο πλευρών. Ο Αμερικανοεβραίος προπονητής έχει φτάσει μέχρι και σε τελικούς στο ΝΒΑ, ενώ στην Ευρώπη από βοηθός κιόλας, είχε δείξει πόσο καλά γνωρίζει το άθλημα και πόσο ξεκάθαρη άποψη έχει γι’ αυτό.

Σαν παίκτης ο Μπλατ δεν ήταν τίποτε το σπουδαίο. Φοίτησε στο Πρίνστον από το 1977 ως
το 1981 και αγωνίστηκε στην ομάδα του Κολεγίου. Από το 1981 ως το 1993 έπαιξε στο Ισραήλ σε μια σειρά ομάδων (Μακάμπι Χάιφα, Χάποελ Ιερουσαλήμ, Μακάμπι Νετάνια, Ελιτζούρ Νετάνια, Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν, Ιρόνι Ναχαρίγια και Μακάμπι Χαντέρα.

Προπονητικά είχε πάντοτε την σπίθα μέσα του ακόμα και σαν παίκτης έδειχνε ενδιαφέρον να παρακολουθήσει σεμινάρια και να εμπλουτίζει διαρκώς τις γνώσεις του. Το 1993 αμέσως μετά το τέλος της αθλητικής του καριέρας ξεκίνησε η προπονητική. Ανέλαβε βοηθός στην Χαποέλ Γκαλίλ Ελιόν και στα μέσα της σεζόν βρέθηκε πρώτος προπονητής, μετά από απόλυση του συνεργάτη του.

Η Ομοσπονδία του Ισραήλ κατάλαβε την αξία του πολύ γρήγορα και το έθεσε σε διάφορα τμήματα Εθνικών ομάδων, μέχρι που κάποια στιγμή έφτασε στην αντρική ομάδα. Το 1999 ο Πίνι Γκέρσον τον δέχεται υποχρεωτικά από την Μακάμπι στο επιτελείο του και μέσα από τις επιτυχίες της τότε ομάδας του λαού, ο Μπλατ γίνεται γνωστός στο ευρύ μπασκετικό κοινό. Πολλοί υποστήριξαν ότι κατά την κοινή του θητεία με τον Γκέρσον η επιρροή του στην ομάδα ήταν τόσο μεγάλη που επισκίασε ακόμα και την ισχυρή προσωπικότητα του «Πίνχας».

Το 2001 ήρθε η σειρά του να αναλάβει τη Μακάμπι σαν πρώτος προπονητής και μέχρι το 2003 πήρε ισάριθμα νταμπλ, χωρίς όμως διακρίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα η ομάδα να τον κάνει εκ νέου βοηθό. Το 2004 μετακόμισε για πρώτη φορά στη Ρωσία, ανέλαβε την Ντιναμό Αγίας Πετρούπολης (με την οποία κατέκτησε το Eurochallenge), ενώ παράλληλα ήταν πλέον και πρώτος προπονητής στην Εθνική ομάδα του Ισραήλ.

Επόμενος του σταθμός ήταν η ιταλική Μπενετόν Τρεβίζο, σε μια μεταβατική φάση του ιταλικού πρωταθλήματος, λίγο πριν χάσει ολοκληρωτικά την αίγλη του. Εκεί με τον Νίκο Ζήση έμεινε για δύο χρονιές κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο.. Η θητεία του ωστόσο στη Ντιναμό και η ανάδειξή του σαν προπονητής της χρονιάς στη Ρωσία, είχε κερδίσει την ομοσπονδία της «αρκούδας».

Του έγινε πρόταση και ανέλαβε την Εθνική Ρωσίας . Το 2007 μετά από έναν τελικό που έμεινε στην ιστορία κόντρα στους Ισπανούς πήρε το Ευρωμπάσκετ της Μαδρίτης, το 2011 κατέκτησε το χάλκινο στη Λιθουανία, ενώ πήρε χάλκινο και στον Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012.

Ακολούθησε μια όχι και τόσο καλή περίοδο στην καριέρα του όπου κάθησε στον πάγκο της Έφες, της Ντιναμό Μόσχας και του Άρη (2010 μεσούσης της περιόδου). Το ελιξίριο για να βρεθούν και πάλι σε ανοδική τάση οι μετοχές του ήταν η αγαπημένη του Μακάμπι Τελ Αβίβ. Έμεινε εκεί τέσσερις χρονιές και πήρε τρία πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα, όμως, η κορύφωση ήρθε την περίοδο 2013-14 που έφτασε στην κορυφή της Ευρώπης με τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη και την υπόλοιπη Μακάμπι όντας το απόλυτο αουτσάιντερ της διοργάνωσης.

Σε προσωπικό επίπεδο ωστόσο η κορυφαία μέρα της καριέρας του ήταν στις 20 Ιουνίου 2014, όταν υπέγραψε συμβόλαιο με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, λίγο πριν είχε αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς στην Ευρωλίγκα. Με το Κλίβελαντ είχε 53 νίκες και 29 ήττες, κατέκτησε τον τίτλο της Ανατολικής περιφέρειας, αλλά στον τελικό ηττήθηκε με 4-2 νίκες από τους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Για την επιτυχία του στο μαγικό κόσμο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου ζήτησε να τον γνωρίσει και να τον συγχαρεί.

Την επόμενη σεζόν και με ρεκόρ 30-11 ο Ντέιβιντ Μπλατ απολύθηκε από το Κλίβελαντ. Στις ΗΠΑ έγραφαν τότε ότι είχε χάσει τα αποδυτήρια, ότι δεν είχε πυγμή και ότι όλο αυτό ενοχλούσε τον βασιλιά ΛεΜπρόν που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική απόφαση της απομάκρυνσής του.

Τα εκατομμύρια της Νταρουσάφακα τον έφεραν πίσω στην Ευρώπη το 2016, είχε μια φυσιολογική πορεία στην Ευρωλίγκα, ενώ πέρσι που η ομάδα του έπαιξε στο Eurocup, έφτασε μέχρι την κορυφή.

Ο Μπλατ σε τίτλους:

1 Ευρωλίγκα
1 Eurocup
1 Eurochallenge
5 Πρωταθλήματα Ισραήλ
6 Κύπελλα Ισραήλ
1 Πρωτάθλημα Ιταλίας
1 Κύπελλο Ιταλίας
1 Αδριατική Λίγκα
1 Χρυσό Ευρωμπάσκετ
1 Χάλκινο Ευρωμπάσκετ
1 Χάλκινο Ολυμπιακών Αγώνων
Keywords
Τυχαία Θέματα