Ο Μπακασέτας μπήκε στον χορό που έσυρε ο Γκέκας (pics)

Ηταν 7 Ιανουαρίου 2012 όταν η Σαμσουνσπόρ ανακοίνωσε επισήμως τον Φάνη Γκέκα (μια μέρα μετά την ονομαστική του εορτή) που αποχωρούσε από την Αϊντραχτ Φρανκφούρτης.
Ο Γκέκας με 8 γκολ σε 11 μόλις αγώνες έκανε αμέσως τα φώτα να στραφούν πάνω του και εκτός από το… ατομικό του πράγματος φαίνεται ότι υποσυνείδητα και σε άλλες τουρκικές ομάδες μια “πόρτα” άνοιγε.

Από τότε ο αριθμός των Ελλήνων παικτών που ακολούθησαν έκανε limit up και ο πιο πρόσφατος που προστέθηκε είναι ο Τάσος Μπακασέτας με
τη μετεγγραφή στην Αλάνιασπορ.

Ο Γκέκας εκτός από τη Σαμσουνσπόρ έπαιξε και σε άλλες τουρκικές ομάδες όπως η Ακισάρ, η Κόνιασπορ, η Εσκισεχίρσπορ και η Σίβασπορ.

Ανεξαρτήτως χρονικής σειράς πάμε να θυμηθούμε τις περιπτώσεις των Ελλήνων που έχουν παίξει στην Τουρκία.
Λόγω επικαιρότητας προηγείται η Αλάνιασπορ που βάζει τον τρίτο Ελληνα στο ρόστερ της. Προηγήθηκε ο Γιώργος Τζαβέλλας. Πήγε στην Αλάνιασπορ τον Γενάρη του 2017.

Στην Αλάνιασπορ και ο Γιάννης Μανιάτης. Από τον Ολυμπιακό αποχώρησε ως ελεύθερος για τον Ατρόμητο τον Φλεβάρη του 2017. Λίγο καιρό μετά, το καλοκαίρι του ίδιου έτους πήγε στην Αλάνιασπορ. Tον Φλεβάρη του 2019 επέστρεψε στην Ελλάδα και τον Πανιώνιο.

Νταμπλ με τη Γαλατασαράι πήρε ο Κώστας Μήτρογλου που πήγε εκεί τον προηγούμενο Γενάρη. Πανηγύρισε με την ελληνική σημαία το 22ο Πρωτάθλημα με την τουρκική ομάδα ενώ είχε πάρει και το 18ο Κύπελλο της Γαλατασαράι.

Ο Αλέξανδρος Τζιόλης πήγε δανεικός από τον ΠΑΟΚ στην Καϊσέρισπορ, στο δεύτερο μισό της σεζόν 2014-2015. Εκανε 15 παιχνίδια και επέστρεψε στον Δικέφαλο.

Στην Τουρκία βρέθηκε και ο Αβραάμ Παπαδόπουλος. Αποχωρώντας από τον Ολυμπιακό στα τέλη Αυγούστου 2014 επέλεξε την Τράμπζονσπορ
όπου έκανε 10 συμμετοχές και έβαλε και ένα γκολ.

Τη μεγάλη και σπουδαία ποδοσφαιρική του καριέρα ο Γιώργος Σαμαράς την έκλεισε στην Τουρκία, στη Σάμσουνσπορ. Πήγε εκεί και έπαιξε τη σεζόν 2017-2018 και έκανε 26 συμμετοχές σημειώνοντας και δύο γκολ.

Οπως και ο Γιώργος Σαμαράς έτσι και ο Μιχάλης Σηφάκης έκλεισε την καριέρα του στην τουρκική Σάμσουνσπορ, τη σεζόν 2017-2018.

Ο Γιώργος Φωτάκης έχει παίξει και αυτός στην Τουρκία. Επαιξε σε 10 αγώνες με την Σανλιούρφασπορ, στο πρώτο μισό της περιόδου 2013-14.

Ο Ανδρέας Τάτος έχει παίξει σε δύο ομάδες στην Τουρκία. Το καλοκαίρι του 2017 υπέγραψε στην Ελαζίγκσπορ και από τον Γενάρη του 2019 ανήκει στην Αλτάι.

Ο Γιώργος Σαρρής μετά τον Εργοτέλη και την ΑΕΚ, το καλοκαίρι του 2015 πήγε στην Ερσίγεσπορ. Ο κεντρικός αμυντικός έκανε 26 εμφανίσεις με δύο γκολ με την τουρκική ομάδα.

Ο Στέλιος Κίτσιου από τον προηγούμενο Γενάρη, πήγε δανεικός από τον ΠΑΟΚ στην Ανκαραγκουτσού. Εκανε 14 συμμετοχές και είχε 3 ασίστ.

Και ο Γιώργος Γεωργιάδης πήγε την προηγούμενο Γενάρη στην Τουρκία. Συνεχίζει την καριέρα του στην Ελάζιγκσπορ.

Μετά τη Λαμία και την άνοδο στη Super League, ο Ανδρέας Βασιλόγιαννης συνέχισε την καριέρα του στην Τουρκία και στην Ουμρανίγεσπορ.

Ολα αυτά βέβαια σε μια καταγραφή από το 2012 και μετά. Αρκετά χρόνια πριν βέβαια συναντάμε τις περιπτώσεις των Ελλήνων Κωνσταντινουπολιτών που έπαιζαν ποδόσφαιρο στην Τουρκία και σε αυτή την κατηγορία συναντάμε θρυλικές μορφές. Οπως τον ξακουστό Λεφτέρ, τον Λευτέρη Αντωνιάδη (Λεφτέρ Κιουτσουκαντωνιάδης) που αγωνίστηκε στην εθνική Τουρκίας, αλλά φορούσε πάντα τον σταυρό της ορθοδοξίας. Εκανε μεγάλη καριέρα με τη Φενέρμπαχτσε, έπαιξε και στην ΑΕΚ στη δύση της καριέρας του το 1964.

Ο αδερφός του ο Παναγής ήταν ποδοσφαιριστής στο Πέρα Κλουμπ. Ο Κώτσος Κασάπογλου ήταν ο επιθετικός της Ιστανμπούλσπορ. Ηταν για πολλά χρόνια αρχηγός της ομάδος. Αγωνίστηκε μέχρι το 1974. Τον αποκαλούσαν «Βασιλιά των πέναλτι» για το υψηλό ποσοστό ευστοχίας.
Ο Αλέκος Ιορδάνου, σέντερ μπακ που μετά το Πέραν έπαιξε στην Μπέικοζσπορ 1908 A.Ş και από εκεί κλήθηκε στην Εθνική Τουρκίας.
Επίσης ο Νίκος Κόβης έπαιξε για μια πενταετία (1973-1978) στην Μπεσίκτας. Και μαζί, ο Αλέκος Σοφιανίδης έκανε σπουδαία καριέρα στην Τουρκία κατακτώντας το πρωτάθλημα με την Μπεσίκτας τη σεζόν 1949-1950.
Keywords
Τυχαία Θέματα