Ο άνθρωπος που «γέννησε» το Ζεν

Tι είναι αυτό που το λένε ψυχή; Αυτή η ερώτηση έκανε τον ερημίτη μοναχό Μπασούι Τοκούσο να ασχοληθεί από μικρή κιόλας ηλικία με την τεχνική διαλογισμού του ζεν. Το ζεν δεν είναι φιλοσοφία ή θρησκεία. Πρόκειται για ένα προσωπικό βίωμα και μέσα από την εξάσκησή του «κατακτά» κανείς την ελευθερία και τη χαρά του να είναι πλήρης, να είναι αληθινά ο εαυτός του.

Ο Μπασούι Τοκούσο είχε εκπαιδευτεί από μικρός στον διαλογισμό, αλλά ήταν δυσαρεστημένος

με την τεχνική διαλογισμού του ζεν στην Ιαπωνία, γι’ αυτό έβαλε στόχο να ζωής να βρει νέες πρακτικές που θα του διασφαλίσουν εσωτερική πνευματικότητα. Τα προβλήματα που είχε εντοπίσει ήταν από τη μία υπήρχαν μοναχοί και δάσκαλοι που ήταν έντονα προσκολλημένοι στο τελετουργικό κι από την άλλη υπήρχαν αυτοί που είχαν υπερβολική ελευθερία. Στόχος του ήταν να βρει την χρυσή τομή κι αυτός ήταν κι ο λόγος που αφιερώθηκε σε έναν μοναχικό τρόπο ζωής, σκεπτόμενος πάντα ένα διαχρονικό ερώτημά: «Ποιος είναι αυτός που ακούει, βλέπει και καταλαβαίνει;».

Τα πρώτα χρόνια

Ο Μπασούι Τοκούσο γεννήθηκε το 1327 στο Sagami (σημερινό Kanagawa) της Ιαπωνίας σε μια εποχή που η Ιαπωνία βρισκόταν σε εμφύλιο πόλεμο. Η μητέρα του είχε δει όνειρο ότι κυοφορούσε δαίμονα και για να σπάσει την κατάρα τον εγκατέλειψε σε ένα χωράφι, όταν ήταν μωρό. Ένας υπηρέτης βρήκε το βρέφος στο κτήμα και το μεγάλωσε σαν δικό του.

Σε ηλικία επτά ετών πέθανε ο πατέρας του κι ο ίδιος αρχίζει να βασανίζεται από ερωτήματα που αφορούσαν την ψυχή, την θνητή φύση του ανθρώπου και την μοναξιά. Μαθαίνει να ζει μέσα στον στοχασμό του και ξεκινάει να ασχολείται με αυτήν την τεχνική διαλογισμού, όταν πια συνειδητοποιεί ότι η ψυχή είναι αβέβαιη λόγω του έμφυτου κενού της. Όταν ο Τοκούσο ήταν είκοσι, αποφάσισε να ακολουθήσει τον δρόμο του μοναχισμού και πάει σε γνωστό βουδιστικό μοναστήρι για να μαθητεύσει δίπλα σε έναν μεγάλο δάσκαλο του ζεν.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα