ΝΒΑ: Οι «κλοπές» στα ντραφτ της τελευταίας 20ετίας (Α’ μέρος)

Μπορεί το ενδιαφέρον όλων στο ΝΒΑ να επικεντρώνεται στην αγωνιστική δράση αυτήν καθ’ αυτήν, ωστόσο πίσω από τα … φώτα υπάρχει μια τεράστια διαδικασία για την επιλογή των μελλοντικών αστέρων του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου.

Αυτό που συμβαίνει κάθε χρόνο μέσα από το Ντραφτ. Κι όπως συμβαίνει παραδοσιακά, σε κάθε «φουρνιά» προκύπτουν οι μεγάλες … «κλοπές», δηλαδή περιπτώσεις που επιλέγησαν σε χαμηλότερες θέσεις από αυτήν που αποδεικνύουν

ετεροχρονισμένα πως θα άξιζαν.

Το Hoopshype έκανε μια έρευνα σχετικά με την κορυφαία περίπτωση κάθε ντραφτ της τελευταίας εικοσαετίας και τα … ευρήματα είναι άκρως εντυπωσιακά! Συνολικά πρόκειται για είκοσι παίκτες, αρχής γενομένης από το 2001. Σήμερα ακολουθούν οι πρώτοι δέκα.

2001: Τόνι Πάρκερ (νο28 πικ)

Έσοδα καριέρας: $168,282,460
Στατιστικά καριέρας: 15.5 π., 2.7 ρ., 5.6 ασ., 32.4 % 3π. σε 18 σεζόν

Πιο ψηλά από τον Γάλλο βετεράνο – πλέον – γκαρντ είχαν επιλεγεί παίκτες όπως οι Ραούλ Λόπεζ, Τζέραλντ Γουάλας, Σάμουελ Ντάλεμπερτ και Τζαμάαλ Τίνσλεϊ.

Ο Τόνι Πάρκερ επιλέχθηκε αργά στον πρώτο γύρο του ντραφτ το 2001 και κατέληξε να πανηγυρίσει τέσσερα πρωταθλήματα, έναν τίτλο πολυτιμότερου παίκτη των τελικών κι έξι εμφανίσεις σε Ολ Σταρ Γκέιμ.

Στην πέμπτη του εμφάνιση με τους Σπερς ξεκίνησε ως βασικός στα 19 του, κάτι σπάνιο να συμβεί ακόμη και σήμερα. Δύο ακόμη «κλοπές» εκείνου του ντραφτ ήταν ο Γκίλμπερτ Αρίνας που επιλέγη στο νο31 κι ο Μεχμέτ Οκούρ στο νο38.

2002: Κάρλος Μπούζερ (νο35 πικ)

Έσοδα καριέρας: $143,475,590

Στατιστικά καριέρας: 16.2 π., 9.5 ρ., 2.2 ασ., 52.1% ποσοστό εντός πεδιάς σε 13 σεζόν

Πριν από τον Μπούζερ επιλέγησαν παίκτες όπως οι Ρότζερ Μέισον, Ρόμπερτ Άρτσιμπαλντ, Βίνσεντ Γιάρμπρο και Νταν Γκάτζουριτς.

Μπορεί να μην είχε τα πρωταθλήματα του Πάρκερ αλλά πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή καριέρα 13 ετών με δύο παρουσίες σε Ολ Σταρ Γκέιμ ενώ οι μέσοι όροι του άγγιζαν το τριπλ νταμπλ. Επίσης κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο με την Εθνική ΗΠΑ το 2008 στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πολλοί έμειναν ν’ αναρρωτιούνται τί θα είχε συμβεί αν τελικά είχε καταλήξει ν’ αγωνίζεται μαζί με τον ΛεΜπρόν Τζέιμς στο Κλίβελαντ. Άλλες τέτοιες περιπτώσεις την ίδια χρονιά ήταν ο Αμάρε Στούντεμαϊρ στο νο9, ο Λουίς Σκόλα στο νο56 (!) κι ο Τεϊσόν Πρινς στο νο23.

2003: Κάιλ Κόρβερ (νο51 πικ)

Έσοδα καριέρας: $83,721,338
Στατιστικά καριέρας: 9.7 π., 3.0 ρ., 1.7 ασ., 42.9 3π% σε 17 σεζόν
Πριν από τον Κόρβερ είχαν επιλεγεί παίκτες όπως ο Μο Γουίλιαμς, Τζέιμς Λανγκ, Τζέιμς Τζόουνς και Πατσέλις Μορλέντε.

Μπορεί τα στατιστικά της καριέρας του να μην είναι τόσο εντυπωσιακά όσο άλλων σ’ αυτήν την κατηγορία αλλά θα περάσει στην ιστορία ως ένας εκ των μεγαλύτερων σουτέρ όλων των εποχών και το κατάφερε μπαίνοντας στο ΝΒΑ όντας οριακά στο ντραφτ! Με 2.450 τρίποντα είναι 4ος στην ιστορία όλων των εποχών παρότι αγωνίστηκε ως επί το πλείστον σε μια εποχή όπου το τρίποντο δεν είχε τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει πλέον. Επιπλέον, χωρίς ποτέ να έχει υπερβεί τους 14,4 ως μ.ο. πόντων τη σεζόν έχει και μια συμμετοχή σε Ολ Σταρ Γκέιμ! Και για να γίνει πιο κατανοητό αυτό που κατάφερε το νο51 του 2002, ο Φεντερίκο Κάμερικς δεν έπαιξε ούτε δευτερόλεπτο στο ΝΒΑ, όπως και το αντίστοιχο του 2004, Κρίστιαν Ντρέχερ. Την ίδια σεζόν ο Μο Γουίλιαμς είχε επιλεγεί στο νο47.

2004: Αλ Τζέφερσον (νο15 πικ)

Έσοδα καριέρας: $133,787,578
Στατιστικά καριέρας: 15.7 π., 8.4 ρ., 1.5 ασ., 49.9% ποσοστό εντός πεδιάς σε 14 σεζόν
Πριν από τον Τζέφερσον προηγήθηκαν επιλογές όπως οι Άντρις Μπιέντρινς, Ρόμπερτ Σουίφτ, Σεμπάστιαν Τέλφερ και Κρις Χάμφρις.

Κραταιός ψηλός στο πικ της καριέρας του, μπήκε στο ντραφτ απευθείας από το κολέγιο κι επιλέγη από τους Σέλτικς όπου κι έμεινε τρεις σεζόν, με κορυφαία αυτήν του 2006-07 με 16π., 11ρ. ανά αγώνα! Μπορεί να μη συμπεριλήφθηκε ποτέ σε Ολ Σταρ ομάδα αλλά τη σεζόν 2013-14 ήταν στην τρίτη καλύτερη πεντάδα της σεζόν με 21.8π., 10.8ρ. σε 73 αγώνες οδηγώντας τους Χόρνετς στα πλέι οφς.

Παρά το ρίσκο της απευθείας πρόκρισης από το κολέγιο στο ΝΒΑ είχε μια άκρως επιτυχημένη καριέρα. Άλλες περιπτώσεις ήταν ο Τρέβορ Αρίζα στο νο43.

2005: Λου Γουίλιαμς (νο45 πικ)

Έσοδα καριέρας: $80,698,368
Στατιστικά καριέρας: 14.3 π., 2.2 ρ., 3.5 ασ., 42.0% ποσοστό εντός πεδιάς σε 16 σεζόν
Πριν από τον ταλαντούχο γκαρντ είχαν προγηγηθεί παίκτες όπως ο Ρόκο Ούκιτς, Κρις Ταφτ, Μίλε Ίτσιτς, Μαρτούνας Αντριουσκεβίτσιους.

Δε θα ήταν υπερβολή να ειπωθεί πως βάζει υποψηφιότητα ως μια από τις μεγαλύτερες «κλοπές» όλων των εποχών, ειδικά για παίκτες που επιλέχθηκαν στον δεύτερο γύρο. Ο Γουίλιαμς θα περάσει στην ιστορία ως ένας εκ των κορυφαίων έκτων παικτών όλων των εποχών, κερδίζοντας τον συγκεκριμένο τίτλο τρεις φορές, «αναγκάζοντας» τον διάσημο ράπερ Ντρέικ να τον συμπεριλάβει ως στίχο σε τραγούδι του. Ακόμη και σήμερα, 16 χρόνια μετά την επιλογή ήταν από τις κυρίαρχες φιγούρες στον τελικό της Ανατολής των Χοκς.

2006: Κάιλ Λόουρι (νο24 πικ)

Έσοδα καριέρας: $190,048,698
Στατιστικά καριέρας: 14.9 π,, 4.4ρ., 6.2 ασ., 42.4% ποσοστό εντός πεδιάς σε 15 σεζόν

Πριν από τον βραχύσωμο γκαρντ υπήρξαν επιλογές όπως αυτές των Ρολάντο Μπλάκμαν, Ρέιτζον Ρόντο, Μάρκους Γουίλιαμς και Τζος Μπουν.

Αν ο Λόουρι είχε την ίδια απόδοση στην πρώτη του δεκαετία στο ΝΒΑ που έχει στη δεύτερη τότε σίγουρα θα είχε καπαρώσει μια θέση στο Hall of Fame. Ήδη μετράει έξι παρουσίες σε Ολ Σταρ, μια στην τρίτη καλύτερη πεντάδα ολόκληρης σεζόν κι έναν τίτλο πρωταθλητή. Όλα αυτά έγιναν από τη σεζόν 2014-15 κι ένθεν, από τα 28 του και μετά. Θυμίζει σε πολλά την εκτυφλωτκή λάμψη που είχε η καριέρα του Στιβ Νας στη δύση της, ακόμη και χωρίς να υπάρχει σύγκριση στους αριθμούς τους. Στο νο47 του ίδιου ντραφτ επιλέγη ο Πολ Μίλσαπ, τέσσερις φορές Ολ Σταρ αλλά χωρίς πρωτάθλημα και χωρίς παρουσία σε καλύτερη πεντάδα.

Άλλη «κλοπή» της σεζόν ήταν ο Ρέιτζον Ρόντο στο νο21.

2007: Μαρκ Γκασόλ (νο48 πικ)

Έσοδα καριέρας: $178,972,465
Στατιστικά καριέρας: 14.0 π., 7.4 ρ., 3.4 ασ., 48.1 % ποσοστό εντός πεδιάς σε 13 σεζόν
Ο Ρεϊσόν Τέρι, ο Τζάρεντ Τζόρνταν, ο Στέφαν Λάσμε κι ο Ντομινίκ ΜακΓκουάιρ προηγήθηκαν ως επιλογές.

Και τί δεν άκουσαν οι Γκρίζλις το 2008 όταν αντήλλαξαν τον Πο Γκασόλ με τους Λ.Α.Λέικερς για το νεαρότερο αδερφό του Μαρκ μαζί με άλλους παίκτες. Λίγοι μπορούσαν να φανταστούν τότε πόσο καλά θα πήγαινε αυτήν η ανταλλαγή και για τις δύο ομάδες με τον νεαρό Γκασόλ να μετράει τρεις συμμετοχές σε Ολ Σταρ και μια στην καλύτερη πεντάδα της σεζόν ως σέντερ των «Αρκούδων». Μέχρι και πρωτάθλημα πήρε αλλά με το Τορόντο, κερδίζοντας μια θέση στη δεύτερη καλύτερη πεντάδα της σεζόν, έναν τίτλο του καλύτερου αμυντικού της χρονιάς μαζί με τέσσερα χρυσά και τρία ασημένια μετάλλια με την Εθνική Ισπανίας, καθιστώντας τον ικανό να βαδίσει στα χνάρια του αδερφού του, μπαίνοντας στο Hall of Fame.

Την ίδια σεζόν επιλέγησαν ο Γιοακίμ Νοά στο νο9, ο Ταντέους Γιανγκ στο νο12 κι ο Τζάρεντ Ντάντλεϊ στο νο22.

2008: ΝτεΆντρε Τζόρνταν (νο 35 πικ)

Έσοδα καριέρας: $149,247,051
Στατιστικά καριέρας: 9.4 π., 10.6ρ., 1.6κοψ., 67.4 % ποσοστό εντός πεδιάς σε 13 σεζόν.
Πριν από τον θηριώδη σέντερ είχαν προτιμηθεί παίκτες όπως ο Νίκολα Πέκοβιτς, Γουόλτερ Σαρπ, Τζόι Ντόρσεϊ κι ο Μάριο Τσάλμερς.

Αν κι επιλογή δεύτερου γύρου ο ΝτεΆντρε Τζόρνταν έχει να επιδείξει μια άκρως εντυπωσιακή καριέρα που του απέφερε πολλά χρήματα, με μια παρουσία στην καλύτερη πεντάδα της λίγκας, μια στην αντίστοιχη τρίτη, μια παρουσία σε Ολ Σταρ και δύο πρωτιές στον τομέα των ριμπάουντ σε ισάριθμες σεζόν. Κι ήταν μέλος μιας «φουρνιάς» παικτών που αρκετοί θα μπορούσαν να μπουν σ’ αυτήν την ξεχωριστή κατηγορία. Ονόματα όπως οι Σερζ Ιμπάκα, Νίκλας Μπατούμ, Μάριο Τσάλμερς, όλοι τους από το νο24 και πάνω αλλά και ο Γκόραν Ντράγκιτς που «απείλησε» περισσότερο από κάθε άλλον τον ΝτεΆντρε όντας επιλογή στο νο45.

2009: Στέφεν Κάρι (νο7 πικ)

Έσοδα καριέρας: $208,955,382
Στατιστικά καριέρας: 24.2π., 4.6ρ., 6.5ασ., 43.3% στα τρίποντα σε 12 σεζόν
Παίκτες που επιλέγησαν πριν από τον χαρισματικό γκαρντ των Γουόριορς ήταν οι Τζέιμς Χάρντεν, Ρίκι Ρούμπιο και Τζόνι Φλιν.

Δεν είναι και τόσο σύνηθες να αποκαλείς «κλοπή» μια επιλογή που έγινε τόσο ψηλά αλλά όταν πρόκειται για έναν από τους καλύτερους όλων των εποχών, έναν παίκτη που άλλαξε τις ισορροπίες, έναν σούπερ σταρ, έναν μελλοντικό Hall of Famer κι έναν ήδη δις MVP της κανονικής περιόδου, που έμεινε εκτός πρώτης εξάδας τότε ασφαλώς και μπορεί να μπει σ’ αυτήν την κατηγορία. Ειδικά όταν δύο που επιλέγησαν πριν από αυτόν πέρασαν αλλά δεν … ακούμπησαν.

Αυτά πήραν οι Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς όταν τον επέλεξαν στο νο7 και μετρώντας ήδη τρία πρωταθλήματα θα πρέπει να ευχαριστούν τα … άστρα για το πώς εξελίχθηκε εκείνη η βραδιά. Φανταστείτε τί έχουν να λένε οι Μινεσότα Τίμπεργουλφς που χρειάζονταν δύο γκαρντ και σ’ εκείνο το ντραφτ επέλεξαν τους Ρίκι Ρούμπιο και Τζόνι Φλιν.

Άλλη μια καλή περίπτωση ήταν ο Τζρου Χόλιντεϊ στο νο17.

2010: Πολ Τζορτζ (νο10 πικ)

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Έσοδα καριέρας: $177,854,610
Στατιστικά καριέρας: 20.2 π., 6.4ρ., 3.5ασ., 38.4% στα τρίποντα σε 11 σεζόν.

Οι Έκπε Ούντοχ, Γκρεγκ Μονρόε, Αλ-Φαρούκ Αμίνου και Γκόρντον Χέιγουορντ επιλέγησαν πιο ψηλά.

Συνολικά ήταν ένα … δυνατό ντραφτ που ναι μεν μπορεί να μην είχε τον παίκτη που θα πλαισίωνε το ρόλο του MVP αλλά είχε αρκετούς – μετέπειτα – Ολ Σταρ, όπως τέτοιοι ήταν κι οι Τζον Γουόλ, ΝτεΜάρκους Κάζινς, Γκόρντον Χέιγουορντ.
Καλύτερος όλων όμως και πιο επιδραστικός ο Πολ Τζορτζ. Στη συγκεκριμένη επιλογή βοήθησε και το γεγονός πως δεν προέκυψε κάτι αξιόλογο από το δεύτερο γύρο επιλογών. Εξαίρεση αποτέλεσε ο Χασάν Γουάιτσαϊντ στο νο33 και ο Έρικ Μπλέντσοε στο νο18, κανείς τους όμως δεν μπορεί να θεωρείται πως βρίσκεται – έστω και – κοντά στα δεδομένα του Τζορτζ.

Keywords
Τυχαία Θέματα