Ντόμινικ Σομποσλάι: Μπορεί να γίνει ο «νέος Τζέραρντ» (pic+vid)

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ συνέχισε έτσι την ριζική ανανέωση στη μεσαία της γραμμή που αποδείχτηκε το αδύνατο σημείο των «κόκκινων» στην περυσινή σεζόν. Ο αρχηγός της Εθνικής Ουγγαρίας, αναμένεται να δώσει πολύτιμες λύσεις στον Γερμανό τεχνικό, γιατί είναι ένας πολυσύνθετος παίκτης, που μπορεί να αποδώσει εξίσου καλά, παίζοντας είτε πίσω από τον επιθετικό, είτε και στα δύο άκρα της επίθεσης.

Αρχικά παίρνοντας μετεγγραφή από την Λίφερινγκ, ομάδα της 2ης κατηγορίας της Αυστρίας για τη Σάλτσμπουργκ,

μετά από έναν απαραίτητο χρόνο προσαρμογής, έγινε βασικός και αναντικατάστατος, οδηγώντας την ομάδα του σε δύο συνεχόμενα νταμπλ, με τον ίδιο να αναδεικνύεται «παίκτης της σεζόν» στην αυστριακή Bundesliga την περίοδο 2019-20.

Τον Ιανουάριο του 2021, ο 22χρονος έγινε ο πιο ακριβός Ούγγρος παίκτης στην ιστορία, με τη Λειψία να δίνει 20 εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσει. Λόγω τραυματισμού ο διεθνής Ούγγρος μεσοεπιθετικός, δεν έπαιξε ούτε ένα παιχνίδι αυτή τη σεζόν, αλλά συνέχισε τη συλλογή τίτλων κερδίζοντας σε καθεμία από τις σεζόν του με τη Λειψία το γερμανικό Κύπελλο. Μάλιστα στον εφετινό τελικό του Βερολίνου, πέτυχε το 2ο γκολ στη νίκη 2-0 της Λειψίας επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης.

163 – Dominik Szoboszlai was involved in 163 open play shot-ending sequences in last season’s Bundesliga – 49 shots, 48 chances created, 66 in the build-up – the fourth-highest figure of any player. Incoming. pic.twitter.com/wAB8F2z0Gl

— OptaJoe (@OptaJoe) June 30, 2023

Η ΦΙΛΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΧΑΑΛΑΝΤ
Ο Σομποσλάι, είναι πολύ καλός φίλος με τον άσο της Μάντσεστερ Σίτι, Έρλινγκ Χάαλαντ χάρη στους 12 μήνες που πέρασαν μαζί στη Σάλτσμπουργκ. Οι δυο τους, μαζί με τον Μιναμίνο σχημάτισαν μία τρομερά παραγωγική επιθετική τριπλέτα, με τον Σομπσλάι να είναι το ίδιο καλός και στη δημιουργία και στην εκτέλεση, με 12 γκολ και 18 ασίστ σε 40 παιχνίδια στην τελευταία του πλήρη σεζόν στο Σάλτσμπουργκ.

ΜΕΓΑΛΟ «ΒΑΡΟΣ» ΤΟ Νο8
Η Λίβερπουλ πλήρωσε στη Λειψία, 70 εκατομμύρια ευρώ για να αποκτήσει τον Ντόμινικ Σομπσλάι και μάλιστα πήρε το νούμερο του εμβληματικού παλιού αρχηγού των «κόκκινων», του Στίβεν Τζέραρντ. Ο 22χρονος είναι μόνο ο δεύτερος παίκτης της Λίβερπουλ, μετά τον Ναμπί Κεϊτά, που θα έχει το Νο8, από τότε που το άφησε ο θρύλος της ομάδας Στίβεν Τζέραρντ, το 2015. Μάλιστα όπως αποκαλύφτηκε έχει και ένα τατουάζ εμπνευσμένο από τον πρώην αρχηγό της Λίβερπουλ. Το εν λόγω τατουάζ λέγεται ότι περιέχει ένα απόφθεγμα που αποδόθηκε κάποτε στον Τζέραρντ, μεταφρασμένο από τα αγγλικά στα ουγγρικά. Σύμφωνα με το Index.hu, τα λόγια του Τζέραρντ που ενέπνευσαν το τατουάζ του Σόμποσλάι ήταν: «Το ταλέντο είναι μια ευλογία από τον Θεό, αλλά χωρίς απίστευτη θέληση και ταπεινοφροσύνη, είναι άχρηστο».

Dominik Szoboszlai’s incredible solo goal = Hungary #EURO2020 qualification

@MLSZhivatalos

UEFA EURO 2024 (@EURO2024) March 5, 2021

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ
Αφού πέρασε από όλες τις μικρές Εθνικές ομάδες της Ουγγαρίας, ο Σομποσλάι πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στους άνδρες, σε ένα παιχνίδι απέναντι στη Σλοβακία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μπαίνοντας ως αλλαγή στη θέση του νυν παίκτη του Παναθηναϊκού, Λάζλο Κλέινχεϊσλερ. Και στην Εθνική του ομάδα ήταν ιδιαίτερα επιδραστικός.

Στον αγώνα πλέι οφ των προκριματικών του UEFA Euro 2020 εναντίον της Ισλανδίας, σκόραρε το νικητήριο τέρμα της τελευταίας στιγμής για να στείλει την Ουγγαρία στο Euro 2020. Στις 4 Ιουνίου 2022, σκόραρε με πέναλτι στη νίκη 1–0 επί της Αγγλίας στο UEFA Nations League, η οποία ήταν η πρώτη νίκη της Ουγγαρίας εναντίον της Αγγλίας από τις 31 Μαΐου 1962, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου του1962. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, έχοντας μόλις κλείσει τα 22, οι συμπαίκτες του και ο προπονητής Μάρκο Ρόσι τον εξέλεξαν νέο αρχηγό της Ουγγαρίας

ΚΑΙ ΣΚΟΡΑΡΕΙ ΚΑΙ ΠΑΣΑΡΕΙ…
Ο Σομποσλάι έχει πετύχει τουλάχιστον εννέα γκολ και έχει δώσει τουλάχιστον 9 αίστ σε όλες τις διοργανώσεις, σε κάθε μία από τις έξι σεζόν του ως επαγγελματίας, σημειώνοντας αξιοσημείωτα σταθερά νούμερα κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου για τη Λίφερινγκ και τη Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία και στη συνέχεια για τη Λειψία στη Γερμανία.
2017-18: 10 γκολ,13 ασίστ
2018-19: 11 γκολ, 10 ασίστ
2019-20: 12 γκολ, 18 ασίστ
2020-21: 9 γκολ, 10 ασίστ
2021-22: 10 γκολ, 9 ασίστ
2022-23: 10 γκολ, 13 ασίστ

Jürgen Klopp is hugely excited at the prospect of Dominik Szoboszlai’s immediate and long-term impact at the club #SzoboSigns

Liverpool FC (@LFC) July 2, 2023

«ΜΑΓΙΚΑ» ΑΓΓΙΓΜΑΤΑ ΜΕ ΤΗ ΜΠΑΛΑ
Ο Ούγγρος διαπρέπει στο να έχει καθαρή, δυνατή επαφή με την μπάλα και να της δίνει ακριβώς την πορεία που θέλει. Οι μακρινές πάσες του είναι εξαιρετικές και μόνο δύο μεσοεπιθετικοί—ο Εμρέ Τσαν και ο Τζουντ Μπέλινγχαμ—ολοκλήρωσαν περισσότερες μακρινές πάσες με υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας, από τον Σομποσλάι την περασμένη σεζόν. Αυτή η ικανότητα, έκανε τον Ούγγρο παίκτη, μια φυσική επιλογή στις στημένες φάσεις τόσο για τον σύλλογο του όσο και για τη χώρα του και πήρε σχεδόν διπλάσια ελεύθερα λακτίσματα και κόρνερ από τον δεύτερο παίκτη της Λειψίας την περασμένη σεζόν.

Είναι απίθανο να αντικαταστήσει τον Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ ως πρώτος παίκτης στη Λίβερπουλ στην εκτέλεση των στημένων φάσεων, αλλά σίγουρα θα είναι μια συναρπαστική δευτερεύουσα επιλογή. Με την απόκτηση των Μακ Άλιστερ και Σομποσλάι η «ανοικοδόμηση» του Γιούργκεν Κλοπ αρχίζει να παίρνει σοβαρή μορφή. Ο Ντόμινικ Σομπασλάι είναι ένας εξαιρετικός ποδοσφαιριστής και φαίνεται έτοιμος να ανταπεξέλθει σε ηγετικό ρόλο στη Λίβερπουλ τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα