Νεοφιλελευθερισμός ή θάνατος: Ο οικονομικός πόλεμος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

«Οπουδήποτε υπήρχε σοσιαλισμός, παντού, όπου εφαρμόστηκε, δημιούργησε φτώχεια, δυστυχία, καταπίεση και απελπισία [...] Οι μέρες τους τέλειωσαν». Τάδε έφη Ντόναλντ Τραμπ, προσπαθώντας να ιδεολογικοποιήσει μια ακόμη ξεκάθαρη επέμβαση των ΗΠΑ στην Λατινική Αμερική, αυτή τη φορά εναντίον της Βενεζουέλας.

Η αμερικανική ερευνητική ιστοσελίδα The Intercept, αναφέρεται στο παραπάνω απόσπασμα της ομιλίας του Τραμπ σχετικά με το πώς οι ΗΠΑ επιχειρούν

να προσδώσουν «ανθρωπιστικό» χαρακτήρα στην υποστήριξή τους σε ένα πραξικόπημα σε εξέλιξη. «Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης, στοχοπροσηλωμένης, διακομματικής (σσ. εννοεί και με τη στήριξη των Δημοκρατικών) εκστρατείας για την ανατροπή της κυβέρνησης της Βενεζουέλας» σημειώνει το δημοσίευμα, χαρακτηρίζοντας το κομβόι της «ανθρωπιστικής βοήθειας» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα και της προβοκάτσιας που έχει στηθεί γύρω από την είσοδό του στα σύνορα ως «όπλο» υπέρ του πραξικοπήματος.

Προπαγανδιστικό «πογκρόμ» στην αλήθεια

Ο τρόπος με τον οποίο προβάλλεται η κατάσταση στην Βενεζουέλα από τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ είναι σχεδόν «αρχετυπικός» για την αμερικανική συστημική δημοσιογραφία, όταν επιστρατεύεται ως επικοινωνιακό «όπλο» που ανοίγει το δρόμο για τις επεμβάσεις σε άλλες χώρες, πριν «μιλήσουν» τα πραγματικά όπλα: Ο Μαδούρο είναι «δικτάτορας» που ηγείται ενός «αντιδημοκρατικού καθεστώς», οδηγεί στην «πείνα» τον λαό του, του «στερεί» τα φάρμακα, τον «καταπιέζει» και τον «καταστέλει» με το στρατό, «εμποδίζοντας» την «ανθρωπιστική βοήθεια».

Για το The Intercept, αυτή η εκστρατεία αλλαγής καθεστώτος εκ μέρους των ΗΠΑ, δεν αφορά την «απελευθέρωση» του λαού της Βενεζουέλας. «Πρόκειται για τη διασφάλιση της εφαρμογής του καπιταλισμού, της ελεύθερης αγοράς και της νεοφιλελεύθερης ατζέντας». Η προπαγανδιστική μηχανή της Ουάσιγκτον εμφανίζει τον Μαδούρο ως έναν «άκαρδο τύραννο» που εμποδίζει την «ανθρωπιστική βοήθεια» να φτάσει στο λαό του. Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ φωνάζουν ότι η Βενεζουέλα «απέρριψε» μια έκτακτη αμερικανική «βοήθεια» 20 εκατομμυρίων δολαρίων. Στην πραγματικότητα, αυτή η «βοήθεια» είναι μέρος μιας καλοστημένης προβοκάτσιας με στόχο την συκοφάντηση της εκλεγμένης κυβέρνησης της Βενεζουέλας. Διότι, η πραγματικότητα είναι, «πως οι κυρώσεις που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στη Βενεζουέλα, κοστίζουν στο λαό της περίπου 30 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού αρνήθηκε να συμμετάσχει στην «επίθεση βοήθειας» της Ουάσιγκτον, με τον εκπρόσωπο της διεθνούς οργάνωσης στην Κολομβία να δηλώνει ευθαρσώς, ότι «δεν θα συμμετάσχουμε σε κάτι που δεν είναι για εμάς ανθρωπιστική βοήθεια». Ενώ, ένας άλλος ανώτερος αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού είπε ότι η βοήθεια των ΗΠΑ είχε «πολιτικό τόνο». Ούτε τα Ηνωμένα Έθνη έπεσαν στην προπαγανδιστική παγίδα της Ουάσιγκτον, τουλάχιστον ως προς το «κόλπο» της «βοήθειας». Προειδοποίησαν τις ΗΠΑ να μην χρησιμοποιήσουν τη βοήθεια ως πιόνι στη Βενεζουέλα, με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ να λέει ότι «η ανθρωπιστική δράση πρέπει να είναι ανεξάρτητη από πολιτικούς, στρατιωτικούς ή άλλους στόχους».


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα