Νέο παιχνίδι θανάτου των εφήβων μέσω Tik Tok: Πετάγονται μπροστά σε αυτοκίνητα – Τι ψάχνουν για τον 14χρονο Μάκη

Φορούν κουκούλα και διασχίζουν το δρόμο χωρίς να κοιτούν, ξαπλώνουν στο οδόστρωμα, πετάγονται ξαφνικά μπροστά από αυτοκίνητα. Μια νέα επικίνδυνη διαδικτυακή πρόκληση μεταξύ ανηλίκων, έχει γίνει εδώ και λίγο καιρό “μόδα” στον Βόλο, τρομοκρατώντας διερχόμενους οδηγούς στους δρόμους της πόλης.

Τα καθημερινά “παιχνίδια θανάτου” των μαθητών, δεν λένε να περιοριστούν παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει προχωρήσει σε 12 συλλήψεις,

σε λιγότερες από 10 ημέρες. Οι αρχές που βλέπουν τις επικίνδυνες βιντεοσκοπημένες προκλήσεις της εφαρμογής Τik Τok να πληθαίνουν, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που ερευνά την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη, εξετάζει αν το τραγικό συμβάν, ήταν “προϊόν” ενός τέτοιου παιχνιδιού, επίδειξης δύναμης και “ανδρισμού” μεταξύ φίλων, που όμως δεν σχετίζεται την δημοφιλή διαδικτυακή πλατφόρμα.

Το βράδυ του Σαββάτου, οι αστυνομικοί του Τμήματος Βόλου, συνέλαβαν τρεις μαθητές από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ηλικίας 13, 14 και 17 ετών, για επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική συγκοινωνία. Οι ανήλικοι, είχαν λίγη ώρα τρομοκρατήσει οδηγούς, όταν “πετάχτηκαν” ξαφνικά στη μέση του δρόμου τρέχοντας ανάμεσα στα διερχόμενα οχήματα. Μάλιστα, κατέγραφαν το απερίσκεπτο “παιχνίδι” τους, με σκοπό να αναρτήσουν τις εικόνες στο Tik Tok, στα πλαίσια της διαδικτυακής πρόκλησης.

Μάλιστα, οι αρχές οδήγησαν στο Τμήμα και τους γονείς των τριών παιδιών, με την κατηγορία της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου. Οι 6 συλλήψεις, ήρθαν να προστεθούν σε ισάριθμες που είχαν πραγματοποιηθεί πριν από 10 ημέρες, όταν ένας 15χρονος, είχε ξαπλώσει στη οδόστρωμα στα πλαίσια μιας ακόμα αντίστοιχης πρόκλησης.

Οι αστυνομικοί της Ομάδα Ελέγχου Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων της Τροχαίας Βόλου, είχαν τότε συλλάβει και τους δύο συνομήλικους φίλους του που βιντεοσκοπούσαν το “παιχνίδι”, όπως και τους γονείς τους. Όμως όπως αποδείχτηκε, οι παραπάνω ενέργειες δεν στάθηκαν αρκετές για να περιορίσουν το φαινόμενο που συνεχίζει να καταγράφεται επί καθημερινής βάσης.

“Αν δεν άφηνα το φρένο να κάνω ελιγμό προς τα δεξιά θα είχε γίνει ατύχημα. Τόσο κοντά ήταν τα παιδιά”, ανέφερε λίγες μέρες πριν στην ΕΡΤ ο Βασίλης Καλλίας, εκπαιδευτής οδηγών, που ενεπλάκη άθελα του σε ένα από τα “παιχνίδια” των νεαρών.

Οδηγούσε στην οδό Ανθ. Γαζή, όταν είδε δύο ανήλικους να πετάγονται από το πεζοδρόμιο στις ρόδες του δίκυκλου που οδηγούσε. “Υπήρχε και τρίτο άτομο στο πεζοδρόμιο με κινητό στο χέρι. Όταν είδε να τον κοιτάω θυμωμένος πήρε το μέρος μου και άρχισε να βρίζει τα παιδιά, προφανώς για να με καλοπιάσει”, περιέγραψε ο εκπαιδευτής, που είδε και τα τρία παιδιά να φεύγουν τρέχοντας από το σημείο.

“Είναι δημόσια γκρουπ, βγαίνουν τα βίντεο στο Τik Τok και δυστυχώς πολλά παιδιά στον κόσμο, έχουν χάσει τη ζωή τους, είναι δεκάδες“, προειδοποίησε μιλώντας στο ΣΚΑΙ, o Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας CSI, προσθέτοντας ότι αντίστοιχα περιστατικά έχουν καταγραφεί εκτός από το Βόλο και σε Σύρο και Παιανία.

Η ραγδαία εξάπλωση ριψοκίνδυνων προκλήσεων και “παιχνιδιών” μεταξύ μαθητών, προκαλεί ανησυχία στις αρχές, καθώς η “μόδα” φαίνεται να επεκτείνεται πέραν του διαδικτύου. Παρέες ανηλίκων επιδίδονται σε κάθε λογής παιχνίδια κλιμακούμενου κινδύνου, στα πλαίσια μιας επίδειξης δύναμης μεταξύ φίλων, που πολλές φορές παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τι εξετάζουν οι Αρχές για την αυτοκτονία του 14χρονου Μάκη

Ένα τέτοιο “παιχνίδι”, εξετάζουν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, αν κρύβεται πίσω από τον θάνατο του 14χρονου Μάκη στον Κολωνό. Οι αρχές δεν έχουν ακόμα αποκλείσει το ενδεχόμενο της αυτοκτονίας, προσπαθούν όμως να διαπιστώσουν τη βασιμότητα των αναφορών της μητέρας του αγοριού, που παρέθεσε στοιχεία εκφράζοντας την πεποίθηση της ότι το παιδί της μπορεί να συμμετείχε με φίλους του σε κάποιο “παιχνίδι” επίδειξης δύναμης.

Περισσότερες απαντήσεις θα προκύψουν από την εξερεύνηση των ψηφιακών πειστηρίων, στην Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, με τα στελέχη της να εξετάζουν αν ο 14χρονος Μάκης, είχε ανεβάσει ριψοκίνδυνα βίντεο, αν πειραματιζόταν και αν έπαιζε επικίνδυνα παιχνίδια με φίλους του και “κολλητούς” του. Μέχρι στιγμής από τις περισσότερες από 10 καταθέσεις που έχουν λάβει οι αστυνομικοί, δεν έχουν διακρίνει με σαφήνεια αν η αυτοκτονία “πυροδοτήθηκε” λόγω σχολικού εκφοβισμού ή από άλλα άγνωστα προβλήματα.

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα