Νέα μελέτη εντοπίζει και καταμετρά το εργασιακό στρες

Οι περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν κάποιο, έστω πολύ μικρό, επίπεδο στρες στην εργασία τους, το οποίο άγχος μπορούν να αποδώσουν είτε σε συγκεκριμένα περιστατικά και συμπεριφορές μέσα στο εργασιακό περιβάλλον, είτε στην ίδια τη φύση της εργασίας, τις ευθύνες που αυτή συνεπάγεται και τη δυναμική ορισμένων εργασιακών σχέσεων. Το στρες αυτό, σε έναν ακραίο βαθμό, ενδέχεται να φτάσει ακόμα και στα όρια του εργασιακού burnout. Πολλές φορές, όμως, μπορεί να είναι εντελώς γενικευμένο και, ως εκ τούτου, απροσδιόριστο.

Μιας και η

μείωση του εργασιακού στρες αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ζητούμενα του σύγχρονου εργαζομένου, ομάδα μαθηματικών από το ETH Zürich της Ελβετίας διερεύνησε ένα νέο τρόπο μέτρησης του στρες στην ερργασία. Το εν λόγω μοντέλο φαίνεται να είναι σε θέση να παρακολουθεί το επίπεδο του στρες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια της εργασίας, με γνώμονα τον τρόπο με τον οποίο εκείνοι πληκτρολογούν στο πληκτρολόγιό τους και χρησιμοποιούν το ποντίκι τους.

Η μελέτη της καταμέτρησης του εργασιακού στρες

Σε μια προσπάθεια ανίχνευσης του στρες πριν καν οι εργαζόμενοι είναι σε θέση να το εντοπίσουν, η μαθηματικός και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Mara Nägelin, σε συνεργασία με την επιστημονική της ομάδα, ανέπτυξε το εν λόγω μοντέλο χρησιμοποιώντας τη δύναμη της μηχανικής μάθησης.

Η μελέτη εξέτασε 90 συμμετέχοντες, καθώς εκτελούσαν τυπικά καθήκοντα που σχετίζονται με την εργασία τους, τα οποία είχαν σχεδιαστεί για να είναι όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά. Τα καθήκοντα περιλάμβαναν προγραμματισμό συναντήσεων και καταγραφή ή αξιολόγηση δεδομένων.

Οι μισοί συμμετέχοντες κλήθηκαν να συνεχίσουν τα καθήκοντά τους αυτόνομοι και ανενόχλητοι, τη στιγμή που οι άλλοι μισοί βομβαρδίστηκαν με πρόσθετα μηνύματα και νέα καθήκοντα.

Καθώς οι εργαζόμενοι διεκπεραίωναν τα παραπάνω καθήκοντα, παρακολουθούνταν ο καρδιακός ρυθμός και η χρήση του πληκτρολογίου και του ποντικιού τους. Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να αναφέρουν τα επίπεδα του στρες τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με την Nägelin, τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι πιο ακριβής δείκτης του στρες από τις παραδοσιακές μεθόδους. Εκείνα έδειξαν ότι οι εργαζόμενοι που υπέστησαν περισσότερο στρες κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, επέδειξαν μία περισσότερο ασταθή χρήση του ποντικιού και πληκτρολογίου τους. Η μελέτη έδειξε, επίσης, ότι οι εργαζόμενοι που ήρθαν αντιμέτωποι με στρες είχαν την τάση να κάνουν πιο συχνές σύντομες παύσεις κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης, ενώ ήταν πιο επιρρεπείς στο να κάνουν λάθη.

Η Nägelin εξηγεί: «Οι άνθρωποι που είναι αγχωμένοι μετακινούν τον δείκτη του ποντικιού πιο συχνά και με μικρότερη ακρίβεια, ενώ καλύπτουν μεγαλύτερες αποστάσεις στην οθόνη. Οι χαλαροί άνθρωποι, στον αντίποδα, ακολουθούν πιο σύντομες και άμεσες διαδρομές για να φτάσουν στον προορισμό τους, ενώ παίρνουν περισσότερο χρόνο για να το κάνουν. Το πώς πληκτρολογούμε και κινούμε το ποντίκι φαίνεται να είναι περισσότερο αντιπροσωπευτικός προγνωστικός παράγοντας για το πόσο αγχωμένοι νιώθουμε σε ένα εργασιακό περιβάλλον, σε σχέση με τον καρδιακό μας ρυθμό».

Πηγή: www.indy100.com

Keywords
Τυχαία Θέματα