Ναυάγιο στην Πύλο: “Νεκροταφείο” η Μεσόγειος – Μαρτυρίες ότι εκατοντάδες παιδιά και γυναίκες εγκλωβίστηκαν στο αμπάρι

Η ασύλληπτη τραγωδία ανοιχτά της Πύλου με τη βύθιση αλιευτικού σκάφους που μετέφερε μετανάστες παρέλυσε σήμερα και τον πιο ψύχραιμο πολίτη, ενώ η είδηση έχει κάνει τον γύρο του κόσμου με τα δεθνή μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν την εξέλιξη των ερευνών.

Τουλάχιστον 79 είναι οι νεκροί που έχουν ανασυρθεί έως τώρα από τη θαλάσσια περιοχή 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή για τον εντοπισμό και άλλων αγνοουμένων συνεχίζονται.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν δύο περιπολικά σκάφη ένα ναυαγοσωστικό

του λιμενικού μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού επτά παραπλέοντα πλοία ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ενώ ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών. Έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 104 άτομα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ οι διασωθέντες αναφέρουν ότι στο πλοίο ήταν 500 με 700 άτομα ενώ φέρεται να λένε ότι στα αμπάρια ήταν γυναίκες και παιδιά.

Εγκλωβισμένους στο αμπάρι του πλοίου επιβεβαιώνει τουλάχιστον μία μαρτυρία διασωθέντα, ο οποίος έχει πει στα στελέχη του λιμενικού πως “άγνωστο πώς, το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά. Υπήρχαν άτομα στο αμπάρι του πλοίου”.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.

Επίσης τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Ολοι οι επιβαίνοντες του αλιευτικού σκάφους αναμένεται να μεταφερθούν στο λιμάνι της Καλαμάτας όπου έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό, σωσίβιο.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες μαρτυρίες, ενώ το πλοίο έπλεε με απόλυτη μπουνάτσα, ξαφνικά υπήρξε ένας κλυδωνισμός αριστερά και μετά δεξιά και ακολούθησε η βύθιση του αλιευτικού.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι ήταν αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι

Την εκτίμηση ότι δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι ακριβώς είναι οι πρόσφυγες του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, διατύπωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κυρία Σακελλαροπούλου η οποία μετέβη εσπευσμένα στην Καλαμάτα, επισκέφθηκε διασωθέντες στο νοσοκομείο της πόλης.

Νωρίτερα η Πρόεδρος μετέβη στο λιμάνι της πόλης, όπου, στο χώρο των αποθηκών φιλοξενούνται προσωρινά οι διασωθέντες μετανάστες.

Εκεί ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο, τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη και τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ Νίκο Παπαευσταθίου.

Σε δηλώσεις της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το ναυάγιο “τραγωδία”. “Δεν θα μάθουμε ποτέ πόσοι είναι αυτοί οι δυστυχισμένοι άνθρωποι”, είπε κατά την ενημέρωση από τους διασώστες.

Αναβλήθηκαν οι προεκλογικές ομιλίες

Υπενθυμίζεται πως αναβλήθηκαν οι προεκλογικές ομιλίες των Κυριάκου Μητσοτάκη στην Πάτρα και του Αλέξη Τσίπρα στη Σητεία.

Επικοινώνησαν με τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά, ο οποίος εποπτεύει τον συντονισμό των συναρμόδιων υπουργείων στις επιχειρήσεις διάσωσης, υποδοχής και περίθαλψης των ναυαγών καθώς και περισυλλογής και ταυτοποίησης των θυμάτων. Επικοινωνία με τον κ. Σαρμά είχε και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Στην Καλαμάτα μεταβαίνει ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Another tragedy in the Aegean Sea, this time a large fishing vessel heading for Italy, carrying a large number of people capsized this morning southwest of Pylos, Peloponnese, Greece.

Official information from the Greek Coast Guard states that 104 people have so far been… pic.twitter.com/IWcl87lZG1

Aegean Boat Report (@ABoatReport) June 14, 2023 Σε ισχύ το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών – Τι περιλαμβάνει

Οπως έγινε γνωστό στην Πολιτική Προστασία ενεργοποιήθηκε το σχέδιο διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, μετά από αίτημα του Λιμενικού Σώματος.

Το σχέδιο προβλέπει τις ενέργειες των εμπλεκόμενων υπηρεσιών σε περιπτώσεις μαζικών απωλειών από δυστυχήματα, φυσικές καταστροφές ή από τρομοκρατικές ενέργειες.

Τελευταία φορά είχε τεθεί σε ισχύ το βράδυ της τραγωδίας στα Τέμπη αλλά και στο Μάτι.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθ’ οδόν βρίσκεται για την Καλαμάτα η ομάδα αναγνώρισης θυμάτων και καταστροφών της διεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών της αστυνομίας.

Σκοπός τους σύμφωνα με την ΕΡΤ να ληφθούν δείγματα DNA από τις σορούς που ανασύρθηκαν αλλά και από τους διασωθέντες ώστε να ακολουθήσει η ταυτοποίηση των θυμάτων. Επί τόπου αναμένεται να φθάσουν και οι ιατροδικαστές.

Εκτάκτως στην Καλαμάτα ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ Γιάννης Καρβέλης, ο οποίος δήλωσε στο ΑΠΕΜΠΕ:

“Έχουμε δημιουργήσει υπαίθριο ιατρείο στην περιοχή του λιμανιού, όπου εξετάζονται όσοι χρήζουν ιατρικής φροντίδας, ενώ μέχρι τώρα έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο της πόλης 14 μετανάστες”.

Παράλληλα, τόνισε ότι “έχουν τεθεί σε ετοιμότητα, εκτός από το νοσοκομείο της Καλαμάτας και τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας, της Σπάρτης και της Τρίπολης, ενώ στην μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει φθάσει μεγάλος αριθμός ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ από όμορους νομούς, αλλά και από την Αθήνα”. Επίσης, ο Γιάννης Καρβέλης ανέφερε ότι “έχει ήδη δημιουργηθεί ένας πρόχειρος χώρος φιλοξενίας των μεταναστών στις παλιές αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας, μέχρις ότου ληφθεί απόφαση για την μετακίνηση των μεταναστών”.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, είπε ότι “ο Δήμος έχει ανοίξει τον χώρο που υπάρχει στο λιμάνι της πόλης, ενώ έχει φροντίσει, σε συνεργασία με την περιφερειακή ενότητα, να έλθουν στρώματα, κουβέρτες και ότι άλλο χρειάζεται”. Επίσης, ανέφερε ότι “έχουν εγκατασταθεί παροχή νερού, χημικές τουαλέτες, ντουζιέρες, τέντες, ενώ υπάρχει ήδη κινητοποίηση για την παρασκευή και την διανομή φαγητού στους μετανάστες”.

Αρνήθηκε βοήθεια το αλιευτικό που βυθίστηκε ξαφνικά

Να σημειωθεί ότι το αλιευτικό είχε ξεκινήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και εντοπίσθηκε χτες Τρίτη το μεσημέρι από τη FRONTEX αλλά και παραπλέοντα σκάφη. Στην περιοχή έσπευσε σκάφος του λιμενικού αλλά και ελικόπτερο. Όπως γίνετα γνωστό, κατ’ επανάληψη ρώτησαν εάν το σκάφος χρειαζόταν βοήθεια. Η απάντηση που έλαβαν ήταν αρνητική.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας φορτηγό πλοίο προσέγγισε το αλιευτικό και παρείχε τρόφιμα και άλλα εφόδια, οπότε από το αλιευτικό ενημέρωσαν πως πλέουν προς Ιταλία. Σε δεύτερο πλοίο που προσέγγισε το απόγευμα της Τρίτης το σκάφος οι επιβάτες αρνήθηκαν ακόμη και τα εφόδια, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.

Το βράδυ της Τρίτης σκάφος του λιμενικού επιβεβαίωσε ότι στο αλλιευτικό επέβαινε πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών, και παρά την άρνηση για λήψη βοήθειας, το σκάφος του λιμενικού παρέμεινε κοντά που συνέχιζε την πορεία του.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Κινητοποίηση και από το ΕΚΑΒ

Από το πρωί της Τετάρτης το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας του ΕΚΑΒ (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) έχει θέσει σε πλήρη ετοιμότητα τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ της περιοχής αλλά και το νοσοκομείο Καλαμάτας, ενώ ήδη έχουν μεταβεί από την Αθήνα και δύο οχήματα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ) με γιατρούς και διασώστες.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας έχουν αναπτυχθεί 10 ασθενοφόρα με διασώστες και γιατρούς του ΕΚΑΒ, ενώ έχουν ήδη διακομισθεί στο ΓΝ Καλαμάτας τέσσερις διασωθέντες με υποθερμία.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, κατόπιν εντολής από το υπουργείο Υγείας, ο Πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, μεταβαίνει εσπευσμένα στην Καλαμάτα ώστε να συντονίσει την επιχείρηση παροχής υγειονομικής περίθαλψης προς τους διασωθέντες μετανάστες από το ναυάγιο της Πύλου.

Η ανάρτηση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ

Με ανάρτησή της στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, αναφέρει:

Είναι αποκαρδιωτικό. Ανασύρθηκαν 41 πτώματα και υπάρχουν φόβοι ότι εκατοντάδες άλλοι μπορεί να αγνοούνται σε ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, στην Ελλάδα.

Τέτοιοι τραγικοί θάνατοι στη θάλασσα μπορούν να αποφευχθούν. Χρειαζόμαστε περισσότερους ασφαλείς διαδρόμους για τους ανθρώπους που αναγκάζονται να φύγουν. Δεν πρέπει να αφήνονται μόνοι με επικίνδυνες για τη ζωή επιλογές.

It is heart-breaking. 41 bodies recovered & fears that hundreds more may be missing in a shipwreck off Pylos, Greece.

Such tragic deaths at sea are avoidable.

We need more safe pathways for people forced to flee. They should not be left with impossible life-threatening choices. pic.twitter.com/ZqTsRX9CdX

UNHCR Greece (@UNHCRGreece) June 14, 2023 Η ανακοίνωση του λιμενικού

Υπενθυμίζεται πως ώρες νωρίτερα, το λιμενικό είχε εκδώσει την εξής ανακοίνωση:

“Ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών βρίσκεται σε εξέλιξη, σε διεθνή ύδατα στη θαλάσσια περιοχή 47 ν.μ. νοτιοδυτικά Πύλου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ..

Ειδικότερα, το ΕΚΣΕΔ ενημερώθηκε από το RCC ROME για αλιευτικό σκάφος στην ανωτέρω περιοχή, στο οποίο επέβαινε μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, σύμφωνα με πληροφορία που περιήλθε στον αντίστοιχο Θάλαμο Επιχειρήσεων της Ιταλίας. Άμεσα δεσμεύτηκαν παραπλέοντα πλοία προς εντοπισμό του Α/Κ σκάφους.

Αρχικά το αλιευτικό σκάφος εντοπίστηκε μεσημεριανές ώρες χθες από ένα εναέριο μέσο FRONTEX και εν συνεχεία από δύο παραπλέοντα πλοία, να πλέει βόρεια χωρίς να αιτείται συνδρομή. Στη συνέχεια για το σημείο απέπλευσε Παράκτιο Περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. (Π.Π.Λ.Σ.), ενώ απογειώθηκε και ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Το ελικόπτερο Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε το Α/Κ να κινείται με ταχύτητα με πορεία βόρεια.

Σε συνεχόμενες τηλεφωνικές κλήσεις του Θαλάμου Επιχειρήσεων προς το αλιευτικό σκάφος για την παροχή συνδρομής έλαβε αρνητική απάντηση.

Απογευματινές ώρες Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος και του παρείχε τροφοεφόδια, ενώ οι αλλοδαποί αρνήθηκαν την παροχή οποιασδήποτε περαιτέρω συνδρομής.

Εν συνεχεία δεύτερο Φ/Γ πλοίο προσέγγισε το σκάφος για παροχή εφοδίων και συνδρομής αλλά οι αλλοδαποί αρνήθηκαν και τα εφόδια και την συνδρομή.

Βραδινές ώρες κατέφθασε το Π.Π.Λ.Σ. επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη μεγάλου αριθμού μεταναστών στο εξωτερικό κατάστρωμα του Α/Κ σκάφους, αρνούμενοι όμως την οποιαδήποτε συνδρομή και δηλώνοντας την επιθυμία τους να συνεχίσουν τον πλου τους για Ιταλία. Το Π.Π.Λ.Σ. παρέμεινε πλησίον του πλοίου για την τυχόν συνδρομή του, το οποίο συνέχιζε την πορεία του.

Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα το ανωτέρω αλιευτικό ανετράπη και εν τέλει βυθίστηκε και άμεσα ξεκίνησε ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης με τη συμμετοχή του Παράκτιου Περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και τριών (03) παραπλέοντων πλοίων, ενώ στην περιοχή έσπευσε και αεροπλάνο C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ακόμα τρία (03) παραπλέοντα πλοία. Επιπρόσθετα στην περιοχή των ερευνών επιχειρούν ένα Περιπολικό Σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ένα Ναυαγοσωστικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., μία (01) Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ έχει απογειωθεί και ένα ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου”.

Πηγή: ΤΗΕΤΟC

Keywords
παιδια, μεσογειος, ΕΡΤ, καλαματα, εκαβ, πατρα, τσιπρας, σητεία, tragedy, aegean, sea, time, italy, people, official, greek, coast, twitter, boat, ισχύ, απε, μπε, λιβυη, frontex, συμμετοχή, super, puma, αθηνα, οηε, ελλαδα, unhcr, rome, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, σχεδιο αθηνα, ιταλια εκλογες, χημικες τουαλετες, σητεία, βασιλοπουλος, εκαβ, θαλασσα, ιταλια, οηε, aegean, people, puma, time, αεροπλανο, ανδρουλακης, απε, ασθενοφορα, βοηθεια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, δευτερο, δημος, δηλωσεις, διοικητης, δομη, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενημερωση, εξελιξη, εξι, επικοινωνια, επτα, επιθυμια, ερευνες, ζωη, υπηρχαν, υποθερμια, κυρια, ληψη, λιμενικο, ματι, νικο, νοσοκομεια, μπε, ομαδα, οκτω, οχηματα, πλοια, πλοιο, πρωι, συνεχεια, συμμετοχή, σκαφη, σωσιβιο, σχεδιο, τεμπη, τεντες, υπουργειο υγειας, τρια, τριτη, ισχύ, φορα, ωρες, super, boat, coast, δημητρης, heart, frontex, greek, υπουργειο, italy, κυριακου, life, νεκροι, νοσοκομειο, πληροφοριες, rome, tragedy, θανασης, υγειας, unhcr, ξεκινησε, sea
Τυχαία Θέματα