ΝΑΤΟ-Σύνοδος Κορυφής: Η πορεία της Ουκρανίας προς τη συμμαχία είναι “μη αναστρέψιμη”
Το προσχέδιο χαρακτηρίζει επίσης την Κίνα αποφασιστικής σημασίας συνεργό της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας στην Ουκρανία και λέει ότι το Πεκίνο εξακολουθεί να θέτει συστημικές προκλήσεις στην Ευρώπη και την ασφάλεια.
«Εξακολουθούμε να στηρίζουμε (την Ουκρανία) στη μη αναστρέψιμη πορεία της προς την πλήρη ευρωατλαντική ενσωμάτωση, συμπεριλαμβανομένης και της ένταξης στο ΝΑΤΟ» αναφέρουν οι 32 χώρες, στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο έχει οριστικοποιηθεί αλλά θα πρέπει να υιοθετηθεί και επισήμως από τους ηγέτες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η Ουκρανία αναμένει την επίσημη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ αλλά πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των ΗΠΑ, διαφωνούν με το πότε θα γίνει αυτό. Το ανακοινωθέν επαναλαμβάνει σε αυτό το σημείο όσα είχαν ήδη αποφασιστεί πέρυσι, στη σύνοδο του Βίλνιους. «Επαναλαμβάνουμε ότι θα είμαστε σε θέση να απευθύνουμε πρόσκληση στην Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία όταν οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν και θα πληρούνται οι προϋποθέσεις», αναφέρει το κείμενο.
Το ΝΑΤΟ πιστεύει εξάλλου ότι όλα τα μέτρα που θα υιοθετηθούν στην Ουάσινγκτον υπέρ της Ουκρανίας ευνοούν τη μελλοντική ένταξή της. Πρόκειται για μια «πολύ σοβαρή προσπάθεια να φέρουμε την Ουκρανία σε θέση από την οποία θα είναι έτοιμη να αναλάβει τον ρόλο και τις ευθύνες της στους κόλπους της Συμμαχίας από την πρώτη ημέρα της ένταξής της», ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος αυτήν την εβδομάδα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ανακοινωθέν, λέγοντας ότι είναι «πολύ σημαντικό να σταλεί στο Κρεμλίνο το μήνυμα ότι η πορεία προς την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πλέον μη αναστρέψιμη».
Το προσχέδιο αναφέρει επίσης ότι οι Σύμμαχοι σκοπεύουν να χορηγήσουν στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια 40 δισεκατομμυρίων ευρώ τουλάχιστον μέσα στον επόμενο χρόνο. Δεν κάνει λόγο όμως για την πολυετή δέσμευση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο, όπως επιδίωκε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο τελευταίος είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει πως οι σύμμαχοι θα συμφωνήσουν σε ένα «ουσιώδες» πακέτο στρατιωτικής βοήθειας και, παράλληλα, η σύνοδος αυτή θα διευρύνει άλλες εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, ιδίως στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Στο πακέτο αυτό θα περιλαμβάνεται και μια νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία, που θα παρέχει βοήθεια στον τομέα της ασφάλειας και την εκπαίδευση του στρατού της.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ανατροπή και νέα δεδομένα με Γιαννούλη
- Ολυμπιακός: Τέλος ο Κάρμο για τους ερυθρόλευκους, μένει στην Πόρτο
- Μαρινάκης στην Γ.Σ. της Super League: "Δε δέχομαι το ελληνικό ποδόσφαιρο στις θέσεις 15-20, αυτοί είναι οι στόχοι της τριετίας"
- Η Νάπολι ανακοίνωσε την απόκτηση του Σπινατσόλα
- Εξελίξεις στον Ολυμπιακό: Διπλή μάχη για Ελ Κααμπί και Ποντένσε- Μεγάλες προτάσεις σε Φορτούνη και Μασούρα
- Highlights: Η πρόκριση της Κρεϊτσίκοβα (vid)
- Κάρμο τέλος για τον Ολυμπιακό: Τα βρήκαν στα 12 εκατ ευρώ οι δύο ομάδες- Ο Πορτογάλος όμως αποφάσισε να μείνει στο Οπόρτο
- Ολυμπιακός: Σημαντική εξέλιξη για Κάρμο!
- Η βόμβα έσκασε: Ο λόγος που τελείωσε απ’ τον ΣΚΑΪ η Εύη Κουτσαυτάκη
- Αναβαθμίζει την ΑΕΚ ο Ηλιόπουλος με deals 12 εκατ. - «Χρυσάφι» για Κορέα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- Ολυμπιακός: Σημαντική εξέλιξη για Κάρμο!
- Euroleague: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός υποψήφιοι για τα βραβεία «One Team»
- To Kicker αποκαλύπτει νέο μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ
- Γκραντ: «Θέλω το back to back στην Euroleague, αισθάνομαι ότι βρήκα το… σπίτι μου»
- ΑΕΚ: “Προχωρημένες οι διαπραγματεύσεις με Λαμέλα” (pic)
- Oλυμπιακός: «Θα είσαι πάντα μέλος της οικογένειάς μας»
- Kαπράλος: «Μεγάλη επιτυχία να έχουμε την Εθνική μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες»
- Γιουβέντους: Ανακοίνωσε Τουράμ
- Κόμο: Πλησιάζει στον Βαράν
- Άστον Βίλα: Επιστροφή στην Βραζιλία για τον Κουτίνιο

- Τελευταία Νέα Novasports
- Κόμο: Πλησιάζει στον Βαράν
- Oλυμπιακός: «Θα είσαι πάντα μέλος της οικογένειάς μας»
- To Kicker αποκαλύπτει νέο μεταγραφικό στόχο της ΑΕΚ
- Ολυμπιακός: Σημαντική εξέλιξη για Κάρμο!
- Ο ένθερμος Δημοκρατικός Τζορτζ Κλούνεϊ καλεί τον Μπάιντεν να αποσυρθεί
- Euroleague: Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός υποψήφιοι για τα βραβεία «One Team»
- Γκραντ: «Θέλω το back to back στην Euroleague, αισθάνομαι ότι βρήκα το… σπίτι μου»
- ΑΕΚ: “Προχωρημένες οι διαπραγματεύσεις με Λαμέλα” (pic)
- Γιουβέντους: Ανακοίνωσε Τουράμ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο γύρω από τον «Κήπο των χταποδιών»: Για ποιο λόγο συγκεντρώνονται στον Ειρηνικό Ωκεανό (vid)
- Μαρινάκης: «Δε δέχομαι η Ελλάδα να βρίσκεται στην 15η θέση της UEFA»
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Ντέρικ Γουάιτ αντικαταστάτης του Λέοναρντ στην team USA
- Ομόνοια, Αργυρίδης: «Μειώθηκε στα 7,4 εκατ. από τα 18 εκατ. το χρέος του σωματείου»
- Euro 2024: Χαμός στο Ντόρτμουντ – Ολλανδοί επιτέθηκαν σε Άγγλους και τα έσπασαν όλα
- Η βόμβα έσκασε: Ο λόγος που τελείωσε απ’ τον ΣΚΑΪ η Εύη Κουτσαυτάκη
- LIVE: ΠΑΟΚ – Γκενκ 1-3
- Ο Πρωτοψάλτης νέος αρχηγός της Εθνικής Ανδρών
- Βόλεϊ, Εθνική Ελλάδας: Αρχηγός της «γαλανόλευκης» ο Πρωτοψάλτης