Ν. Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει όλα τα υπόγεια τμήματα του Κηφισού ποταμού, μήκους 8,6χλμ
Ευρείας κλίμακας επιχείρηση καθαρισμού όλων των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής, απομακρύνοντας τόνους από μπάζα και απορρίμματα, ώστε με την πλήρη απελευθέρωση της διατομής να υπάρξει απρόσκοπτη ροή των ομβρίων. Η επιχείρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος Οκτωβρίου και εντάσσεται στην προσπάθεια της περιφέρειας για τη βελτίωση της προστασίας των πολιτών από πλημμυρικά φαινόμενα.
Τα
Σημειώνεται ότι ο καθαρισμός πραγματοποιείται για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες και υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Η απουσία επαρκούς αερισμού και φωτισμού καθιστά επιβεβλημένη τη χρήση γεννητριών και προβολέων και ειδικού εξοπλισμού ατομικής προστασίας λόγω ύπαρξης πληθώρας εντόμων. Επίσης, χρήση ερπυστριοφόρων μηχανημάτων για την πρόσβαση στο εσωτερικό του αγωγού λόγω του βουρκώδους υποστρώματος καθώς και υδραυλικών σφυρών για την κατάτμηση μεγάλων τμημάτων σκυροδέματος που έχουν καταπέσει από την οροφή και τα πλαϊνά τοιχώματα.
Το κυριότερο πρόβλημα όμως, εντός του κλειστού τμήματος του αγωγού, έγκειται στην ύπαρξη νερού υψηλής στάθμης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την αυτοψία που πραγματοποιήθηκε αρχές Αυγούστου, με αφετηρία την οδό Αγίας Άννης, (στο ύψος της περιοχής του Αγίου Ιωάννη Ρέντη), η πρόσβαση κατέστη απαγορευτική μετά από δύο χιλιόμετρα, καθώς το ύψος του νερού έφτανε τα 80 εκατοστά.
Όπως δηλώνει ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς: «Η απόφαση να προχωρήσουμε στον καθαρισμό των πλακοσκεπών τμημάτων του Κηφισού ποταμού μετά από αρκετά χρόνια που είχαν αφεθεί χωρίς καμία συντήρηση, δεν ήταν μόνο αναγκαία, αλλά και επιβεβλημένη από την ευθύνη που φέρουμε απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. Η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτά τα τμήματα ήταν επικίνδυνη και απαιτούσε άμεσες δράσεις, ιδίως ενόψει των προκλήσεων που φέρνει η κλιματική αλλαγή και η αυξανόμενη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων.
Η Περιφέρεια Αττικής δεσμεύεται να συνεχίσει να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες που προστατεύουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Με αυτήν την επιχείρηση, όχι μόνο αποτρέπουμε τον κίνδυνο πλημμυρών, αλλά αποδεικνύουμε έμπρακτα την προσήλωσή μας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του λεκανοπεδίου. Η σύγχρονη Αττική απαιτεί υποδομές που λειτουργούν και εξασφαλίζουν την ευημερία όλων μας».
Το έργο καθαρισμού της κοίτης του Κηφισού και ειδικότερα τον πλακοσκεπών τμημάτων του, έχει συνολικό προϋπολογισμό 1.242.987 ευρώ.
Τα σκεπασμένα τμήματα του ποταμού, ξεκινώντας από τον φαληρικό όρμο μέχρι τις παρυφές των ορεινών όγκων Πεντέλης και Πάρνηθας, περιλαμβάνουν τα παρακάτω τμήματα:
από τον φαληρικό όρμο (έναντι της λεωφόρου Ποσειδώνος) μέχρι το ύψος της οδού Μπιζανίου στον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου (μήκους 1,5 χλμ),από οδό Αγίας Άννης στον Δήμο Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη μέχρι τη συμβολή των οδών Περισσού και Παππά στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 7,3 χλμ),από το ύψος της οδού Οδυσσέα Ανδρούτσου μέχρι το ύψος της οδού Λέσβου στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας (μήκους 0,15 χλμ).Η εν λόγω επιχείρηση αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου σχεδιασμού της Περιφέρειας Αττικής για την αναβάθμιση όλων των σημαντικών υδάτινων πόρων και υποδομών του λεκανοπεδίου, με στόχο την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους κατοίκους, σημειώνει η περιφέρεια.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Ολυμπιακός: Σε προχωρημένες επαφές για 2+2 μεταγραφές
- Μιλτιάδης Μαρινάκης: Πρόδωσε τη μεγάλη μεταγραφή που έχει κλείσει ο Βαγγέλης Μαρινάκης για τον Ολυμπιακό;
- Δεν… υπάρχει αυτό που συμβαίνει με τον Ελ Κααμπί!
- ΠΑΟΚ: «Σειρήνες» για επιθετικό
- Ολυμπιακός – Καλλιθέα: Αυτός είναι ο διάλογος Ευαγγέλου – VAR στο 2-1! Αποκλειστικό!
- UEFA Conference League: Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στη League Phase της διοργάνωσης «κρίνεται» στην COSMOTE TV
- Ν. Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει όλα τα υπόγεια τμήματα του Κηφισού ποταμού, μήκους 8,6χλμ
- Συνελήφθη ματάκιας στη Σαντορίνη: Παρακολουθούσε γυναίκα που έκανε μπάνιο σπίτι της και αυνανιζόταν
- Σε επική απόδοση η πρόκριση του Παναθηναϊκού με τη Λανς!
- Super League: Αλλαγή διαιτητή στον αγώνα της ΑΕΚ - Ο λόγος της απόφασης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Novasports
- ΠΑΟΚ: «Σειρήνες» για επιθετικό
- Ν. Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει όλα τα υπόγεια τμήματα του Κηφισού ποταμού, μήκους 8,6χλμ
- Λεβαδειακός – ΑΕΚ: Αλλαγή διαιτητή
- Ολυμπιακός: Το ντεμπούτο του Πρίντεζη με τα “ερυθρόλευκα” (vid)
- Αλκαράθ: Τι είπε για τον ανταγωνισμό με τον Τζόκοβιτς
- Ρονάλντο: Αυτόν θέλει προπονητή στην Αλ Νασρ
- Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος λέει πως η άρνηση βοήθειας σε μετανάστες είναι “μεγάλη αμαρτία”

- Τελευταία Νέα Novasports
- Ν. Χαρδαλιάς: Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες η Περιφέρεια Αττικής καθαρίζει όλα τα υπόγεια τμήματα του Κηφισού ποταμού, μήκους 8,6χλμ
- Ολυμπιακός: Το ντεμπούτο του Πρίντεζη με τα “ερυθρόλευκα” (vid)
- Λεβαδειακός – ΑΕΚ: Αλλαγή διαιτητή
- Αλκαράθ: Τι είπε για τον ανταγωνισμό με τον Τζόκοβιτς
- Ρονάλντο: Αυτόν θέλει προπονητή στην Αλ Νασρ
- Βατικανό: Ο πάπας Φραγκίσκος λέει πως η άρνηση βοήθειας σε μετανάστες είναι “μεγάλη αμαρτία”
- ΠΑΟΚ: «Σειρήνες» για επιθετικό
- Mπέρνλι: Ανακοίνωση με…Oasis! (video)
- Παναθηναϊκός: Το πρόγραμμα της προετοιμασίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Πέταξε για Αγγλία και υπογράφει στη Λίβερπουλ ο Κιέζα (vid)
- UEFA Conference League: Η πρόκριση του Παναθηναϊκού στη League Phase της διοργάνωσης «κρίνεται» στην COSMOTE TV
- Προσοχή: Έρχονται ισχυρές βροχές, καταιγίδες και κεραυνοί – Αυξημένος ο κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων
- Καλλιακμάνης: «Το 1992 δούλευα οδηγός ταξί και δύο σωματώδεις ταξιτζήδες με κυνηγούσαν και μου έριχναν πέτρες» (vid)
- Άρης: O «κανονικός ψηλός» Μπανκς και το... κυνήγι του ονείρου
- Ωραίος χώρος, τρομερό φαγητό: Στο μαγαζί που είναι πάντα ασφυκτικά γεμάτο τρως πολύ και πληρώνεις λίγο
- Φωτιά στο Παγγαίο: «Αν δεν βρέξει, δεν σβήνει», λένε οι δήμαρχοι - «Είναι εμπρησμός»
- Τσιμπόνα: Μία σεζόν, δύο διαφορετικοί προπονητές
- Προανήγγειλε Αϊτόρ η ΑΕΚ Λάρνακας (pic)
- Η γη της ελιάς επόμενα επεισόδια: Απίστευτο, την χτυπούν μέχρι θανάτου