Μουντιάλ: Δύο ισπανικές πόλεις επί μαροκινού εδάφους και στη μέση ο Ρεγκραγκί! (pics)

O Ουαλίντ Ρεγκραγκί γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γαλλία, στην Κορμπέιλ – Εσόν. Κάθε καλοκαίρι όμως ως πιτσιρικάς, ανυπομονούσε να φύγει από τη μονότονη μικρή πόλη στα περίχωρα του Παρισιού, για ένα πιο ζεστό, μεσογειακό κλίμα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Για πολλά χρόνια, ο σημερινός προπονητής της Εθνικής Μαρόκου περνούσε τις διακοπές του στο Φνιντέκ, πόλη καταγωγής της οικογένειάς του, στο βόρειο μέρος της αφρικανικής χώρας. Η

πόλη, βρίσκεται περίπου 19 χιλιόμετρα βόρεια από το μεγάλο μαροκινό λιμάνι του Τετουάν, και μόλις επτά νότια από τη Θέουτα, τη μία από τις δύο μόνες ευρωπαϊκές πόλεις – μαζί με τη Μελίγια – που βρίσκονται σε αφρικανικό έδαφος.

Aμφότερες ανήκουν στην Ισπανία, ωστόσο το Μαρόκο αμφισβητεί έντονα τη νομιμότητα της ισπανικής κυριαρχίας στις δύο πόλεις, τις οποίες αποκαλεί «κατειλημμένες περιοχές της Σεμπτάχ και Μελίλαχ», ζητώντας την επιστροφή τους, μαζί με άλλες μικρότερες περιοχές στη μεσογειακή ακτή, όλες στο Στενό του Γιβραλτάρ!

¡Lo que va a ser España – Marruecos!

Historia, geopolítica, broncas previas y actuales, hermoso todo! El que gana se queda con Ceuta y Melilla. pic.twitter.com/4NQ4ef4dO5

— Nahuel Lanzón (@nahuelzn) December 1, 2022

Η πόλη καταγωγής του Ρεγκραγκί, η Φνιντέκ, είναι γνωστή στα ισπανικά ως Καστιγέχος και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο μίας κρίσης που αποτελεί μόνιμο «αγκάθι» στις σχέσεις Μαρόκου και Ισπανίας.

Ο λόγος είναι ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες από κάθε μέρος του Μαρόκου αλλά και από πολλές χώρες της Υποσαχάριας Αφρικής, συρρέουν κατά καιρούς στο Φνιντέκ-Καστιγέχος και προσπαθούν με κάθε τρόπο να περάσουν από εκεί στη γειτονική σιδηρόφρακτη Θέουτα, για να μπουν στο έδαφος της Ισπανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναζητώντας μία καλύτερη ζωή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Αρκετοί από αυτούς, δε διστάζουν να μπουν στη θάλασσα και να προσεγγίσουν κολυμπώντας τη Θέουτα, ενώ άλλοι επιλέγουν να δοκιμάσουν την τύχη τους σκαρφαλώνοντας τα συρματοπλέγματα που χωρίζουν τις δύο χώρες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν είναι επίσης λίγοι επίσης αυτοί που προσπαθούν να εισέλθουν στη Θέουτα ή τη Μελίγια σε κρυψώνες μέσα σε φορτηγά, με τις ισπανικές αρχές να προσπαθούν να ανακόψουν το εν λόγω «κύμα» με εξονυχιστικούς ελέγχους.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Η Ισπανία, κατηγορεί το Μαρόκο ότι κάνει τα «στραβά μάτια», επιτρέποντας σε μετανάστες και πρόσφυγες να αποπειραθούν την είσοδο σε Θέουτα και Μελίγια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Ιούνιο του 2021, όταν πάνω από 8.000 άτομα κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα μέσα σε μία μέρα. Τότε, οι Ισπανοί κατηγόρησαν τους Μαροκινούς ότι δεν έκαναν τίποτα για να τους εμποδίσουν, θεωρώντας την κίνησή τους ως αντεκδίκηση για το γεγονός ότι η χώρα της Ιβηρικής προσέφερε άσυλο λόγω Covid στον Μπραχίμ Γκαλί, ηγέτη του μετώπου Polisario, που με τη σειρά του ζητά την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρα από το Μαρόκο!

Tην ίδια ώρα, σε Θέουτα και Μελίγια εξελίσσονταν διαδηλώσεις από Ισπανούς που αντιτίθεται στη μετανάστευση, με καταγγελίες για ρατσιστικές επιθέσεις σε Μουσουλμάνες κατοίκους της πόλης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Πρόκειται σαφώς για μία περίπλοκη διαμάχη που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Ξεκίνησε από τον 8ο αιώνα μ.Χ, τότε που τα λιμάνια της Θέουτα και της Μελίγια αποτέλεσαν το εφαλτήριο για την κατάκτηση της Ιβηρικής Χερσονήσου από τους Μαυριτανούς. Τον 15ο αιώνα η Ισπανία κατέκτησε το λιμάνι της Μελίγια και τον 17ο ακολούθησε και αυτό της Θέουτα. Το 1956, παρά την ανεξαρτητοποίηση του Μαρόκου, οι Ισπανοί διατήρησαν την κυριαρχία στις δύο πόλεις και η διαμάχη συνεχίζεται μέχρι σήμερα.

Tην Τρίτη, η αντιπαλότητα θα μεταφερθεί και στο ποδοσφαιρικό επίπεδο, σε μία αναμέτρηση που λίγοι θα μπορούσαν να προβλέψουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει όταν ξεκινούσε το Μουντιάλ.

Τα «λιοντάρια» του Ρεγκραγκί με εκπληκτική πορεία τερμάτισαν πρώτα στον όμιλό, τους οι «φούριας ρόχας» έμειναν δεύτεροι στον δικό τους και έτσι ο Μαροκινός τεχνικός θα θυμηθεί τα παιδικά του χρόνια, όταν έκανε τα καλοκαιρινά του μπάνια σε μία αφρικανική ακτή, δίπλα σε μία ισπανική πόλη…

Keywords
Τυχαία Θέματα