Μοιρασιά στην Τούμπα ...

ΠΑΟΚ και Άρης έμειναν στο 1-1 (25’ Πέλκας πέναλτι – 45’+ Γκαρσία) στην πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Ελλάδας. Στην πρώτη συνάντηση των δυο ομάδων έπειτα χρόνια μοιράστηκαν – σχεδόν – τα πάντα, με τους γηπεδούχους με αρκετές αλλαγές στη σύνθεσή τους και με δέκα ποδοσφαιριστές από το 59’ λόγω αποβολής του Κίτσιου με δεύτερη κίτρινη να έχουν το καλό ξεκίνημα και στα δυο ημίχρονα αλλά τους
φιλοξενούμενους να βγάζουν αντίδραση, να δείχνουν χαρακτήρα στο ντεμπούτο του Μαβράι.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ραζβάν Λουτσέσκου προχώρησε σε μια διτή διαχείριση του έμψυχου δυναμικού του, επιλέγοντας μια ενδεκάδα μείγμα μονάδων που είθισται να πλαισιώνουν το αρχικό σχήμα, όπως οι Κρέσπο, Βέρνμπλουμ, Πέλκας, Ελ Καντουρί, Ζαμπά με κύριο χαρακτηριστικό τη «φρεσκάδα» - πλην του Ισπανού κεντρικού αμυντικού – και ποδοσφαιριστών που πασχίζουν να επιστρέψουν σ’ αυτό, όπως οι Ρέι, Σάκχοφ, Τόσκα, Καρέλης. Το 4-2-3-1 του Ρουμάνου τεχνικού δεν αλλάζει. Βασικός στόχος ο εξ αρχής έλεγχος του αγώνα, η καλή κυκλοφορία της μπάλας κι η συνοχή ανασταλτικά. Αλλωστε είναι γνωστό, πως όταν ο «Δικέφαλος» αμύνεται ο σχηματισμός του – ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν – μεταλλάσεται σε 4-4-2 ή 4-4-1-1 ή 4-5-1.

Από την άλλη πλευρά ο Πάκο Ερέρα στο 4-3-3 επέλεξε τον συγκεκριμένο αγώνα για το ντεμπούτο του Μαβράι αλλά και για να δώσει – για πρώτη φορά – φανέλα βασικού στον Σιώπη. Με αλλαγές στην άμυνα, πέραν του Μαβράι, αλλά κι εσωτερικές μετακινήσεις σε σχέση με τον πρόσφατο αγώνα πρωταθλήματος στα Ιωάννινα, αποσκοπώντας σε ένα ταχύ κι ευέλικτο σχήμα, ικανό να πιέσει ψηλά, να «χαλάσει» το παιχνίδι των γηπεδούχων και να βγει με αξιώσεις στην επίθεση.

Ολα στη μέση

Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε καλύτερα από τον Άρη, μπήκε με ορμή και αποφασιστικότητα παρά το γεγονός πως αμφότερες οι ομάδες – αρχικά – ήταν πολύ προσεκτικές στα μετόπισθεν. Οι γηπεδούχοι ήλεγξαν τον ρυθμό, είχαν την κατοχή και μαζί την πρώτη καλή στιγμή στον αγώνα με τον Ζαμπά να μπαίνει από δεξιά στην αντίπαλη περιοχή, όμως το σουτ που επιχείρησε ήταν ασθενές με συνέπεια ο Κουέστα να μαζέψει απροβλημάτιστα. Στο 17’ ήταν η σειρά του Σάκχοφ ν’ απειλήσει με κεφαλιά στα όρια της μικρής περιοχής έπειτα από γύρισμα του Πέλκα και την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ. Η πρώτη τελική του Άρη, αλλά εκτός εστίας ήρθε στο 19’ με σουτ του Σιώπη εκτός περιοχής. Σταδιακά οι ποδοσφαιριστές του κ. Ερέρα ισορρόπησαν τον αγώνα, ενώ στο χαρακτήρα του αγώνα μπήκαν η δύναμη και τα σκληρά μαρκαρίσματα με συνέπεια τις κίτρινες κάρτες, την πρώτη εκ των οποίων αντίκρυσε ο Κίτσιου μόλις στο 2’, κάτι που σε συνάρτηση με την εν γένει εικόνα του έκανε τον τον κ. Λουτσέσκου να σηκώσει για ζέσταμα τον Μάτος.

Τη γενικοτερα ισορροπημένη εικόνα του αγώνα ήρθε ν’ αλλάξει η φάση στο 25’ με τον Ελ Καντουρί να σεντράρει από αριστερά τον Γιουνές να πηδάει στα όρια της περιοχής και τον διαιτητή να υποδεικνύει την εσχάτη των ποινών για χέρι του Γαλλο-Μαροκινού. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Πέλκας ανοίγοντας το σκορ. Οι «κίτρινοι» απάντησαν άμεσα καθώς ένα λεπτό μετά ο Γιουνές έφυγε ταχύτατα στην αντεπίθεση, αλλά την τελευταία στιγμή τον πρόλαβε ο Κίτσιου πριν εκτελέσει. Στο 31’ μια προσπάθεια του Σάκχοφ ν’ απομακρύνει έστειλε την μπάλα στον Ρέι κι ο διαιτητής καταλόγισε έμμεσο στο ύψος της μικρής περιοχής από πλάγια θέση, δίχως να μπορέσει ο Αρης να πάρει κάτι πιο ουσιαστικό από ένα κόρνερ. Στο 37’ ο Ματέο Γκαρσία προειδοποίησε μπαίνοντας από αριστερά, το διαγώνιο σουτ που επιχείρησε όμως πέρασε ελάχιστα άουτ από το αριστερό δοκάρι του Ρέι. Οτι όμως δεν κατάφερε σ’ αυτήν τη φάση το πέτυχε στις καθυστερήσεις όταν ο Χατσερίντι έκανε λάθος απομάκρυνση πάνω στον Κίτσιου, με τον Γκαρσία να επωφελείται και με όμορφο σουτ να ισοφαρίζει σε 1-1, ως επιβράβευση και στην τακτική της ομάδας του να πιέζει ψηλά δημιουργώντας προβλήματα στο αργό δίδυμο των αμυντικών χαφ του «Δικεφάλου».

Λεπτές ισορροπίες

Με δυο αλλαγές στη σύνθεσή του ο ΠΑΟΚ καθώς οι Χατσερίντι – Ελ Καντουρί έδωσαν τη θέση τους στους Μάτος – Μπίσεσβαρ και τον Τόσκα να μεταφέρεται στο κέντρο της άμυνας και τον Κίτσιου αριστερά. Ταυτόχρονα αποχώρησε ο Γιουνές για τον Άρη με τον Σαμλίδη να τον αντικαθιστά. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά με τον Ζαμπά να χάνει την πρώτη ευκαιρία στο 48’ και τη μεγαλύτερη στιγμή του δευτέρου μέρους για τον «Δικέφαλο» να έρχεται στο 52’ όταν ο Πέλκας έκλεψε, βγήκε τετ α τετ με τον Κουέστα αλλά το πλασέ του πέρασε μόλις άουτ! Η απάντηση του Άρη ήρθε με ανάλογη καλή στιγμή τρία λεπτά μετά όμως το σουτ του Σόουζα έφυγε άουτ! Στο 58’ οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για χέρι αντιπάλου εντός περιοχής σε κόρνερ. Η στιγμή που έμελλε να στιγματίσει το δεύτερο μέρος για την ομάδα του κ. Λουτσέσκου ήρθε στο 59’ όταν ο Κίτσιου αντίκρυσε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για μαρκάρισμα και αποβλήθηκε με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να γυρίσει σε 4-4-1 με τον Καρέλη προωθημένο, τον Τόσκα αριστερό μπακ εκ νέου και τον Βέρνμπλουμ δεξιό κεντρικό αμυντικό.

Μοιραία οι ισορροπίες στον αγώνα άλλαξαν, ο Άρης πήρε αυτοπεποίθηση, ανέβασε τις γραμμές του στο γήπεδο κι άρχισε να πιέζει τον αντίπαλό του. Στο 63’ πολύ καλή στιγμή για τον Βέλεζ που έπιασε δυνατό σουτ εντός περιοχής αλλά εκτός εστίας και στο 71’ τον μιμήθηκε ο Γκαρσία πράττοντας ανάλογα κινούμενος στον άξονα. Το πρόβλημα που είχε η ομάδα του κ. Λουτσέσκου στο χώρο του κέντρου έγινε ακόμη πιο αισθητό με συνέπεια ο Πέλκας να οπισθοχωρήσει για να καλύψει το κενό και να συνδράμει στην ανάπτυξη. Στο 78’ ο Ζαμπά βγήκε με πολύ καλές προϋποθέσεις στην αντεπίθεση, την ύστατη στιγμή ωστόσο ο Κολάσο του ... πήρε την μπουκιά από το στόμα απομακρύνοντας σε κόρνερ, ενώ ο Πρίγιοβιτς αντικατέστησε τον Καρέλη και λίγο μετά ο Ντιγκινί τον Ματίγια για ΠΑΟΚ και Άρη αντίστοιχα. Στο 84’ σειρά των φιλοξενούμενων να διαμαρτυρηθούν για μαρκάρισμα του Μάτος στον Μπρούνο Γκάμα εντός περιοχής. Από το 87’ και ο Άρη έμεινε με δέκα ποδοσφαιριστές αφού ο Μπρούνο Γκάμα μετά από άστοχο σουτ εκτός περιοχής και σύγκρουση με τον Ζαμπά αποχώρησε και δεν επέστρεψε. Τον επίλογο στις ευκαιρίες έγραψε ο Σόουζα στο 90’ με άστοχο πλασέ από πολύ καλή θέση.

Διαιτητής Αν. Σιδηρόπουλος (Δωδεκανήσου)

Βοηθοί Πολ. Κωσταράς (Αιτωλοακαρνανίας), Ιορ. Απτσόγλου (Αθηνών)

4οςΑθ. Σέζος (Κιλκίς)

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου): Ρέι, Κίτσιου, Χατσερίντι (46’ Μάτος), Κρέσπο, Τόσκα, Βέρνμπλουμ, Σάκχοφ, Ζαμπά, Πέλκας (αρχηγός), ΕλΚαντουρί (46’ Μπίσεσβαρ), Καρέλης (77’ Πρίγιοβιτς).

Άρης (Π. Ερέρα): Κουέστα, Ούγκο Σόουζα (αρχηγός), Βέλεζ, Μενέντεζ (65’ Μπάσα), Σιώπης, Μπρούνο Γκάμα, Μαβράι, Ματίγια (82’ Ντιγκινί), Κολάσο, Μ. Γκαρσία, Γιουνές (46’ Σαμλίδης).
Keywords
Τυχαία Θέματα