Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Δεν θα ανεχτούμε καμία επαναχάραξη συνόρων με χρήση στρατιωτικής βίας

Σε κοινές δηλώσεις προχώρησαν ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μετά τη συνάντησή που είχαν το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου στο Μέγαρο Μαξίμου.Μητσοτάκης σε Ζελένσκι: Καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν θα γίνει ανεκτή

“Η θέση δίπλα σας είναι για εμάς μια θέση αρχής. Καμία απόπειρα επαναχάραξης καθορισμένων συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας δεν θα γίνει ανεκτή. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση των περιοχών

της Ουκρανίας, όπως επιχειρεί να επιβάλλει δια των όπλων η Ρωσία”, σημείωσε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Αντιμετωπίσαμε κι εμείς εκδηλώσεις ενός ανιστόρητου αναθεωρητισμού”, πρόσθεσε.

“Είμαστε επί της αρχής αντίθετοι σε κάθε παραβίαση του Διεθνού Δικαίου και σε κάθε παράνομο κατοχικό τετελεσμένο, κάτι ανάλογο αιμοραγεί ακόμα στην Κύπρο“, τόνισε ο πρωθυπουργός μιλώντας για το Κυπριακό ζήτημα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι οι Έλληνες βρίσκονται στο πλευρό των Ουκρανών καθώς οι δύο λαοί συνδέονται με μακροχρόνιους ιστορικούς δεσμούς.

Από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τόνισε πως είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να βρίσκεται στην Αθήνα. “Ευχαριστώ για την προσοχή στην Ουκρανία. Σήμερα έχουμε συζητήσει προτεραιότητες με τον κ. πρωθυπουργό. Εχω πει πολύ σημαντικές προτεραιότητες για να τερματίσουμε την εισβολή, μας χρειάζεται η βοήθεια της Ελλάδας στην εκπαίδευση των πιλότων μας στα F-16. Ευχαριστώ πολύ. Είναι σημαντική η βοήθεια για την πόλη της Οδησσού και της παρευξείνιας περιοχής, είναι σημαντικό ότι ελληνικές εταιρείες είναι έτοιμες να μεταφέρουν τα ουκρανικά σιτηρά”, δήλωσε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες είχαν σύντομο τετ α τετ μπροστά στους δημοσιογράφους. “Εκ μέρους του ελληνικού λαού θα ήθελα να εκφράσω εκ νέου τον θαυμασμό μας για τον γενναίο αγώνα σας” δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις πρώτες του δηλώσεις στη συνάντησή του με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που βρίσκεται στην Αθήνα από το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου.

Κυριάκος Μητσοτάκης σε Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Ξέρετε ότι μπορείτε να βασίζεστε -Μαζί σας μέχρι την τελική νίκη

“Ξέρετε ότι μπορείτε να βασίζεστε και θα είμαστε μαζί σας μέχρι το τέλος του πολέμου και την τελική νίκη”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Ουκρανίας.

“Σας ευχαριστώ, είναι μεγάλη τιμή που βρίσκομαι εδώ” απάντησε με τη σειρά του ο πρόεδρος της Ουκρανίας, στις πρώτες δηλώσεις τους στο Μέγαρο Μαξίμου. “Ελπίζω η επόμενη επίσκεψή σας να γίνει υπό διαφορετικές συνθήκες, δηλαδή σε περίοδο ειρήνης και όχι πολέμου”, αντέτεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει βέβαιος για τη νίκη.

Να σημειώσουμε ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, που βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας 21 Αυγούστου στην Αθήνα, πρόκειται να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος στο δείπνο που διοργανώνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου στους ηγέτες των κρατών των Βαλκανίων. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προσγειώθηκε στην Αθήνα λίγο μετά τις 5μμ. Πρόκειται για την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην Ελλάδα, μια επίσκεψη που εκκρεμούσε από την άνοιξη του 2021, αναβλήθηκε εξαιτίας του πολέμου που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022 με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και γίνεται κατόπιν πρόσκλησης που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.Το πρόγραμμα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα

Να υπενθυμίσουμε όι στις 6.10μμ ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Οι δύο οι ηγέτες έχουν συνάντηση τετ α τετ ενώ θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση με συμμετοχή αντιπροσωπειών.

Αμέσως μετά, στις 7.50μμ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας θα γίνει δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.Το ευρω-βαλκανικό δείπνο στην Αθήνα στο οποίο προσκλήθηκε ο Ζελένσκι

Στις 8:15μμ, ο πρόεδρος της Ουκρανίας αναμένεται να παραβρεθεί στο άτυπο δείπνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων και τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρο της Κομισιόν, και Σαρλ Μισέλ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για τη διεύρυνση και το ευρωπαϊκό μέλλον της περιοχής με αφορμή τη συμπλήρωση 20 ετών από τη Σύνοδο Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων και την “Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης”.

Στο δείπνο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων:

Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς,Πρόεδρος της Μολδαβίας Μάια Σάντου,Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Γιάκοβ Μιλάτοβιτς,Πρωθυπουργός της Ρουμανίας Ίον-Μαρσέλ Τσολάκου,Πρωθυπουργός του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι,Πρόεδρος του Υπουργικού Συμβουλίου Βοσνίας και Ερζεγοβίνης Μποριάνα Κρίστο,Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι,Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Νικολάι Ντένκοβ,Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Μέχρι το απόγευμα, Κίεβο και Αθήνα δεν είχαν επιβεβαιώσει την είδηση της άφιξης Ζελένσκι στην Αθήνα που αρχικά είχε διαρρεύσει από ρωσικά ΜΜΕ.

Για το Κίεβο είναι μια πάγια τακτική που, από την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, τηρείται για λόγους ασφαλείας όταν ταξιδεύει εκτός Ουκρανίας ο πρόεδρος της χώρας.

Ο Ουκρανός πρόεδρος αναμένεται να έχει έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τους ηγέτες των υπόλοιπων κρατών των δυτικών Βαλκανίων και να δειπνήσει μαζί τους.Ο Ζελένσκι έρχεται στην Αθήνα μετά το ταξίδι του, εχθές Κυριακή 20 Αυγούστου, στη Δανία

Η Δανία ανακοίνωσε ότι θα δωρήσει 19 μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Μέτε Φρεντέρικσεν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην αεροπορική βάση Skrydstrup της Δανίας.

Great honour to meet President Volodymyr Zelenskyj this morning and confirm our support. Slava Ukraini pic.twitter.com/wuRBdx3s0R

— Anne H. Steffensen (@AnneHSteffensen) August 21, 2023

“Γνωρίζουμε ότι η ελευθερία σας, είναι η ελευθερία μας. Γνωρίζουμε επίσης, ότι χρειάζεστε περισσότερα” όπλα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Δανίας. “Αυτός είναι ο λόγος που ανακοινώνουμε ότι δωρίζουμε 19 μαχητικά αεροσκάφη F-16”, εξήγησε η ίδια.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα