Μια στατιστική ματιά στο Euro 2020

Ας ρίξουμε μία ματιά σε κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά που έχουν προκύψει σε αυτό το πολύ αμφίρροπο τουρνουά.
Είχαμε τον εντυπωσιακό αριθμό των 14 τερμάτων στα δύο παιχνίδια της Δευτέρας, πρώτα την ισοπαλία 3-3 μεταξύ Ισπανίας και Κροατίας και το ίδιο σκορ στην αναμέτρηση Γαλλίας-Ελβετίας, με την ομάδα του Λουίς Ενρίκε να πετυχαίνει άλλα δύο τέρματα στην παράταση και την Ελβετία να παίρνει την πρόκριση στα πέναλτι, πρώτο ματς του Euro, που κρίθηκε σε αυτή την άχαρη

διαδικασία.

Αυτός είναι ο μεγαλύτερος αριθμός τερμάτων που έχει επιτευχθεί ποτέ σε μία ημέρα στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων, καθώς τα περισσότερα γκολ επιτεύχθηκαν μόνο στα τέσσερα ματς της τελευταίας αγωνιστικής στη φάση των ομίλων, όταν η Ισπανία σημείωσε πέντε γκολ, χωρίς απάντηση από τους Σλοβάκους, η Σουηδία νίκησε την Πολωνία 3-2 και τα Πορτογαλία-Γαλλία, Γερμανία-Ουγγαρία τέλειωσαν με το ίδιο σκορ 2-2.
Στο συναρπαστικό ματς της Ισπανίας με την Κροατία είχαμε το δεύτερο υψηλότερο σκορ στην ιστορία του τουρνουά, πίσω μόνο από το 5-4 της Γιουγκοσλαβίας επί της Γαλλίας σους ημιτελικούς το 1960.
Η Δανία είχε γράψει προηγουμένως ιστορία με τη νίκη της 4-0 επί της Ουαλίας και έγινε η πρώτη ομάδα που σημείωσε τέσσερα γκολ σε διαδοχικούς αγώνες του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, ρεκόρ που καταρρίφθηκε στη συνέχεια από την Ισπανία που σημείωσε από πέντε γκολ σε δύο συνεχόμενα ματς.

Στη λίστα των σκόρερ προηγείται ο Κριστιάνο Ρονάλντο, αλλά αρκετοί ποδοσφαιριστές διεκδικούν την πρωτιά για το «Χρυσό Παπούτσι». Ο Πορτογάλος άσος πέτυχε 5 γκολ σε τρία ματς στη φάση των ομίλων και ισοφάρισε το ρεκόρ για τα περισσότερα (109) γκολ σε επίπεδο εθνικών ομάδων του Ιρανού Αλί Νταεΐ. Η συνέχεια όμως ήταν απογοητευτική για την ομάδα του, η οποία αποκλείστηκε από το Βέλγιο.

Τα τέσσερα γκολ του Καρίμ Μπενζεμά δεν ήταν επίσης αρκετά για να διατηρήσουν τη Γαλλία στο τουρνουά και ούτε τα τέσσερα από τον Εμίλ Φόρσμπεργκ της Σουηδίας, αλλά ο επιθετικός της Τσεχίας Πάτρικ Σικ παραμένει ενεργός και μεγάλη απειλή για τον Ρονάλντο. Ακολουθούν, μεταξύ άλλων οι Στέρλινγκ, Λουκάκου και Σεφέροβιτς με τρία των οποίων οι ομάδες τους συνεχίζουν στη διοργάνωση, ενώ στα τρία θα παραμείνουν Λεβαντόφσκι και Βαϊνάλντουμ, καθώς Πολωνία και Ολλανδία αποκλείστηκαν.

Το απίθανο αυτογκόλ του Πέδρι από το λάθος κοντρόλ του Ουνάι Σιμόν απέναντι στην Κροατία, ήταν το 9ο στο Euro, το πρώτο στη νοκ άουτ φάση, ενώ το πρώτο αυτογκόλ στην διοργάνωση το είχε σημειώσει ο Τούρκος Ντεμιράλ στο ματς με την Ιταλία, που ήταν και το πρώτο γκολ στη διοργάνωση.
Το φοβερό στατιστικό εδώ είναι ότι το αυτογκόλ του Πέδρι σημειώθηκε από τα 45 μέτρα, ίδια ακριβώς απόσταση που σημειώθηκε το απίστευτο γκολ του Σικ στο ματς με τη Σκωτία. Έτσι σε αυτό το Euro, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, είχαμε την επίτευξη του πιο μακρινού γκολ και του πιο μακρινού αυτογκόλ στην ιστορία του τουρνουά!

Keywords
Τυχαία Θέματα