Μέγαρο Μαξίμου: Συνεχείς συσκέψεις υπό τον Μητσοτάκη – “Κλειδώνουν” τα νέα μέτρα στήριξης για το ρεύμα

Συνεχείς συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μέγαρο Μαξίμου τα τελευταία 24ωρα υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη και τη συμμετοχή των συναρμόδιων υπουργών, με στόχο να “κλειδώσουν” και οι τελευταίες λεπτομέρειες του πακέτου μέτρου που ετοιμάζει η κυβέρνηση και αφορά την επιστροφή των λογαριασμών ρεύματος στην περίοδο του καλοκαιριού του 2021 πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται ακόμα και αύριο να γίνουν ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό, σε

διαφορετική περίπτωση αυτό θα συμβεί στις αρχές την επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το μέτρο θα είναι οριζόντιο και θα αφορά όλους τους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι επιδοτήσεις πιθανότατα θα αφορούν τόσο τη χονδρική όσο και τη λιανική τιμή του ρεύματος για τουλάχιστον έξι μήνες και καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η τιμή της κιλοβατώρας να κυμαίνεται πάνω από τα 17 λεπτά. Ήδη έχουν ενημερωθεί για το ελληνικό σχέδιο και οι Βρυξέλλες.

Η κίνηση αυτή, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, είναι ανεξάρτητη από τα όσα ενδεχομένως αποφασιστούν στη Σύνοδο Κορυφής με τον πρωθυπουργό να προχωρά -όπως είχε προαναγγείλει- με εθνικούς πόρους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια του προϋπολογισμού.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή από την Ουάσινγκτον θα ζητήσει συζήτηση στην Βουλή για το ζήτημα της ενέργειας με στόχο να αναδείξει τις πρωτοβουλίες την κυβέρνησης, αλλά και να αποδομήσει τα επιχειρήματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Επιδότηση” ακόμη και πάνω από 100 ευρώ τον μήνα

Μέσα από το πλαίσιο των παρεμβάσεων, στόχος είναι να υπάρξει και απενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αν η επιβάρυνση ενός νοικοκυριού από τη ρήτρα φτάνει στα 80 ευρώ ανά μήνα όπως συνέβη τον Μάρτιο, το αόρατο χέρι του κράτους θα φροντίζει ο καταναλωτής να επιβαρύνεται μόνο με 16 ευρώ ή και λιγότερα αν ανήκει σε ευπαθή κοινωνική ομάδα, όπως είναι οι δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου.

Και αν συνθήκες στην αγορά χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας συμβάλλουν στο να υποχωρήσει η επιβάρυνση από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα 50 ευρώ ανά μήνα, το κράτος θα απορροφά τα 40 ευρώ με τον πολίτη να καταβάλλει τα υπόλοιπα 10.

Αυτή θα είναι η ουσία του νέου μηχανισμού στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των υψηλών λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Οι πολίτες να γνωρίζουν ότι θα βγάλουν το καλοκαίρι και τον χειμώνα του 2022 με τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν θα είναι υψηλότερες κατά περισσότερο από 20% σε σχέση με τα επίπεδα που ίσχυαν τον Μάιο του 2021, όταν και ξεκίνησε το ράλι στην τιμή χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στην πραγματικότητα, ο νέος μηχανισμός δημιουργείται για να καλύψει αυτούς που έμειναν ακάλυπτοι φέτος τον χειμώνα από το υφιστάμενο σύστημα επιδοτήσεων. Και ήταν πολλοί. Εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά υποχρεώθηκαν να καταναλώσουν περισσότερες από 300 κιλοβατώρες ανά μήνα μέσα στον χειμώνα για να ανταπεξέλθουν στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Οι περισσότεροι δεν το έκαναν από επιλογή αλλά από ανάγκη, καθώς εναλλακτική μορφή θέρμανσης δεν μπορούσε να υπάρξει. Και παρέλαβαν εξωφρενικούς λογαριασμούς. Στις 2400 κιλοβατώρες, ο λογαριασμός εκτοξεύτηκε στα 730 ευρώ στο τετράμηνο Δεκεμβρίου-Μαρτίου ενώ στις 3200 κιλοβατώρες έσπασε και το φράγμα των 1000 ευρώ με τα 750 ευρώ να αφορούν στη λεγόμενη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Η βασική αλλαγή επομένως του νέου μηχανισμού θα αφορά σε αυτούς που καταναλώνουν πάνω από 300 κιλοβατώρες αλλά και σε αυτούς που χρησιμοποιούν τα ακίνητα ως δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες ή ακόμη και σε αυτούς που για κάποιο λόγο δεν έχουν δηλώσει την κατοικία ως κύρια (π.χ εμφανίζονται φιλοξενούμενοι).

Πηγή: The Toc

Keywords
Τυχαία Θέματα