Με “άδεια” χέρια ο Ερντογάν: Δεν κάνει πίσω ο Μπάιντεν για F16 και ανθρώπινα δικαιώματα – Τα είπαν για 70 λεπτά

Η συζήτηση κράτησε μία ώρα και 10 λεπτά αντί για 20, όπως ήταν προγραμματισμένη αρχικά.Remaining Time-0:00FullscreenMute

Σύμφωνα με έναν ανώτερο τούρκο αξιωματούχο, η συνάντηση των δύο ηγετών διεξήχθη σε “πολύ θετικό κλίμα” και σύμφωνα με τα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης οι δυό τους συμφώνησαν στη δημιουργία ενός μηχανισμού για τη βελτίωση των διμερών τους σχέσεων.

Τι συζητήθηκε

Σύμφωνα με τουρκικές πηγές, ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο αμερικανός ομόλογός του Τζο Μπάιντεν, κατά τη 70λεπτη συνάντησή τους, συζήτησαν για τις

διμερείς σχέσεις τους.

Τουρκικές πηγές επισήμαναν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να αυξηθούν οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ τους, ενώ συζήτησαν και για το πεδίο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, εκφράστηκε ικανοποίηση για τα αμοιβαία βήματα που πραγματοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με το Reuters, αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές στον Ερντογάν ότι το τουρκικό αίτημα για τα F-16 θα πρέπει να περάσει από μία συγκεκριμένη διαδικασία ενώ του έθεσε και θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Başkan Erdoğan – Joe Biden görüşmesi başladı. İşte ilk görüntüler… pic.twitter.com/tmcQiz46lB

Sabah Gazetesi (@Sabah) October 31, 2021

Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Άντονι Μπλίνκεν.

#SonDakika Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasındaki görüşme sona erdi

Yaklaşık bir saat süren görüşmeye Dışişleri Bakanları Mevlüt Çavuşoğlu ve Antony Blinken de katıldıhttps://t.co/dWKWpEGjup pic.twitter.com/FeVf6ObjF3

— DW Türkçe (@dw_turkce) October 31, 2021

Τι αποκάλυψε αμερικανός αξιωματούχος πριν τη συνάντηση

“Ασφαλώς ο (σ.σ. αμερικανός) πρόεδρος θα επισημάνει πως πρέπει να βρούμε τρόπονα αποφεύγουμε κρίσεις όπως αυτή στο μέλλον, καθώς κι ότι οι σπασμωδικές ενέργειες δεν πρόκειται να ωφελήσουν την εταιρική σχέση και τη συμμαχία ΗΠΑ-Τουρκίας“, είπε ο αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους.

Πρόσθεσε ότι η συνάντηση δεν θα γινόταν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε προχωρήσει στην απέλαση του αμερικανού πρεσβευτή. Όμως, συνέχισε, το θέμα αυτό επιλύθηκε, προς το παρόν τουλάχιστον.

Πηγή: The Toc.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα