Μαύρη Τρύπα: Βλέποντας το ανείδωτο

Η είδηση της φωτογράφισης μιας μαύρης τρύπας, ή, πιο σωστά, των φωτεινών «ιχνών» των αερίων γύρω της, αφού η ίδια η μαύρη τρύπα είναι αδύνατον να φωτογραφηθεί ακριβώς διότι δεν αφήνει ούτε το φως να δραπετεύσει από αυτήν, έκανε τον γύρο του κόσμου. Σε έναν πλανήτη όπου κυριαρχεί η απελπισία, η επιστήμη έρχεται να μας θυμίσει, για μια ακόμη φορά, ότι η ανθρωπότητα αξίζει μακράν έναν καλύτερο κόσμο. Έστω και αν πλέον οι διαστημικές υπηρεσίες, όπως η NASA,

όλο και περισσότερο εκκινούνται από την ανάγκη να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση, οπότε «σκηνοθετούν» σε επικοινωνιακό επίπεδο τις ανακοινώσεις τους, έτσι ώστε να αγγίξουν όσο το δυνατόν περισσότερο κοινό.

Το γεγονός παραμένει, ότι αυτή η φωτογραφία είναι σημαντική, διότι είναι η πρώτη φορά που οι αστρονόμοι αποτύπωσαν την εικόνα αυτού του συμπαντικού φαινομένου.

Επίτευγμα όμως αποτελεί και ο τρόπος που επιτεύχθηκε αυτό, μετατρέποντας, ουσιαστικά, όλη τη Γη… σε ένα τηλεσκόπιο. Διότι αυτή εικόνα είναι το εκπληκτικό επίτευγμα του Horizon Telescope Event, ή Τηλεσκόπιου Ορίζοντα Γεγονότων, μια παγκόσμια συνεργασία περισσότερων από 200 επιστημόνων που χρησιμοποιούν μια σειρά παρατηρητηρίων διάσπαρτα σε όλο τον κόσμο, από τη Χαβάη μέχρι τον Νότιο Πόλο.

Συνδυασμένη, αυτή η συστοιχία λειτουργεί σαν ένα τηλεσκόπιο μεγέθους της Γης και ήταν σε θέση να συγκεντρώσει περισσότερο από 1 petabyte δεδομένων, «κοιτάζοντας» έτσι τη μαύρη τρύπα του γαλαξία M87 για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2017. Στη συνέχεια χρειάστηκαν δύο χρόνια επεξεργασίας για να συνθέσουν την φωτογραφία.

Πάνω από 50 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, λοιπόν, στην καρδιά ενός γιγαντιαίου ελλειπτικού γαλαξία που ονομάζεται Messier 87, ένα γιγάντιο «θηρίο» καταβροχθίζει οτιδήποτε «ξεστρατίζει» και φτάνει πολύ κοντά του. Αστέρια, πλανήτες, αέρια και σκόνη «εξαφανίζονται» αν βρεθούν στο «λάθος» μέρος τη «λάθος» στιγμή. Ούτε καν το φως δεν μπορεί να ξεφύγει μόλις περάσει ένα όριο που ονομάζεται «ορίζοντας συμβάντος». Γι’ αυτό και αυτή η τρύπα είναι κατάμαυρη.


Διαβάστε όλο το θέμα στο TVXS.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα